En Sıcak Konular

Teşkilata AB ayarı

11 Kasım 2010 08:11 tsi
Teşkilata AB ayarı Emniyet teşkilatında meslekten atılma kriterlerine AB ayarı yapıldı.

Buna göre sarhoş polisler meslekten ihraç edilmeyecek. Ancak utanç verici ilişkide bulunan memurlarının işine anında son verilecek.

Emniyet Teşkilatı Disiplin Tüzüğü'ne AB ayarı yapıldı. Yeni düzenleme ile kumar oynamak, meskun mahalde silah atmak ve göreve sarhoş gelmek suçları meslekten ihraç kapsamından çıkartıldı. Ancak polislik sıfatıyla bağdaşmayacak nitelik ve derecede ahlaken uygunsuz şeref ve haysiyet kırıcı ya da utanç verici ilişki eylem ve davranışta bulunmak meslekten men nedeni sayılacak. Bakanlar Kurulu kararı ile 31 yıldır uygulanan Emniyet Örgütü Disiplin Tüzüğü'nde önemli değişikliğe gidildi. 230 bin personeli ilgilendiren Disiplin Tüzüğü Taslağı'nda bazı suçlar ihraç kapsamı dışına alınırken, son yıllarda ortaya çıkan yeni suçlar ise  "meslekten atılma" kapsamına alındı.

Kumar oynayana para cezası

Tüzük taslağında en önemli değişiklik meslekten çıkarma suçlarında yapıldı. Buna göre, kumar oynamak için yer ve imkan sağlayan polisler bundan böyle 12 ay süreli kıdem tenzili cezası alacak. Kumar oynarken yakalanan polislere ise Kabahatler Kanunu'na göre para cezası kesilecek. Ancak meslekten men edilmeyecek.

Silah atan 1 yıl uzaklaştırılacak

Meskun yerlerde ve ya binalarda veya herkesin dolaşıp gezebileceği ya da oturabileceği yerlerde hiçbir neden yokken silah atmak suçu da artık meslekten atılmayı gerektirmeyecek. Silah atan polislere 12 ay süreli kıdem durdurma cezası verilecek.

Sarhoş olabilirler

Disiplin Tüzüğü taslağında en dikkat çekici düzenleme ise göreve sarhoş gelen polislerle ilgili yapıldı. Meslekten ihracı gerektiren içki içerek sarhoş olmak suçu hafifletilerek 16 ay süreli kıdem durdurmaya dönüştürüldü. Görev sırasında içki içen ya da sarhoş olan polisler ise meslekten atılmayacak sadece 16 ay kıdem tenzili cezası alacak.

Cinsel istismar atılma nedeni

İhaleye fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan malvarlığı değerlerini aklama, şantaj, cinsel saldırı, küçüklerin cinsel istismarı ve güveni kötüye kullanma suçları ilk kez meslekten çıkarma kapsamına alındı. Bu suçları işleyen ya da işlemeye teşebbüs eden polisler meslekten atılacak.

Meslekten atılma nedenleri arasında ahlaksız ilişkiler de yer aldı. Buna göre polislik sıfatıyla bağdaşmayacak nitelik ve derecede ahlaken uygunsuz şeref ve haysiyet kırıcı ya da utanç verici ilişki, eylem ve davranışta bulunmak polislikten atılma nedeni olacak.

Kasten yaralamak tartışmalı

Meslekten ihracı düzenleyen 6. maddedeki kasten adam öldürme suçu yerinde kalırken, kasten adam yaralama suçunun kapsam dışında tutulması dikkat çekti. Maddeye kasten adam yaralama suçunun eklenmemesi tartışma yarattı. Gelen görüşlerden sonra kasten adam yaralama suçunun da meslekten ihraç kapsamına alınması tahmin ediliyor.

İlk kez meslekten çıkarma kapsamına alınan suçları ise şöyle:

* Kamu kurum ve kuruluşlarına ait bilişim sistemini kasıtlı olarak bozmak, verileri yok etmek veya değiştirmek

* Başkasına ait bir banka veya kredi kartını, kartın sahibinin rızası olmadan kullanarak veya kullandırarak kendisine veya başkasına yarar sağlamak, başkalarına  ait banka hesaplarıyla ilişkilendirilerek sahte banka ya da kredi kartı üretmek, satmak

* Kamu hizmetleri ile ilgili gizli bilgileri içeren yazılı belgeleri, elektronik verileri veya örneklerini yetkisiz kişilere vermek, verilmesini emretmek ya da bunları yetkisiz ve ilgisiz kişilerin hüküm ve tasarrufuna terk etmek veya gizli bilgileri yetkisiz kişilere açıklamak

* Yakalanan, gözaltına alınan şüpheli veya sanıklar ile tutuklu ve hükümlünün kaçmasına kasten imkan sağlamak, göz yummak.

bugün

 

 



Bu haber 800 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,709 µs