En Sıcak Konular

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick ''çark etti''

10 Kasım 2010 21:31 tsi
Dünya Bankası Başkanı Zoellick, altının alternatif bir parasal varlık haline geldiğini ancak, kendisinin altın standardına bir dönüş önermediğini söyledi.

Dünya Bankası Başkanı Robert Zoellick, Financial Times gazetesinde önceki gün yazdığı makale ile finans çevrelerinde şaşkınlığa neden olmuştu. Eski bir ABD hazinesi yetkilisi olan Zoellick, yazsında altının yeniden kurları belirmemede referans olması gerektiğini savunmuştu.

Zoellick’in ilgili yazısını değerlendirdiğimiz ve eleştirdiğimiz “ABD'nin altın fantezisi” başlıklı haber analiz yazımızda “ABD’nin kamu borcu 13,7 trilyon dolara ulaşmış durumda. Krizden çıkmak için sürekli piyasalara para basan ABD dolarının karşılığı sorgulanırken bu paranın altına endekslenmesi hayalden öteye geçemez” demiştik.

Haber analiz yazımızda; Zoellick’in bu çıkışının zamanlamasının oldukça enteresan olduğunu, yarın Güney Kore’de yapılacak olan G20 toplantılarında yapılacak olan kur tartışmaları öncesinde dünya bankası başkanından böyle bir açıklama gelmesini manidar bulmuştuk…

Zoellick’in hayal ürünü bu fikrine çok geçmeden Nouriel Roubini başta olmak üzere ünlü ekonomistlerden eleştiriler peş peşe geldi. Global finansal krizi önceden bilerek ün kazanan ekonomist Nouriel  Roubini, Dünya Bankası Başkanı Zoellick'in ortaya attığı altın standardı uygulamasına karşı çıktı. Altın standardı uygulamasının çalışmayacağını  savunan Roubini böyle bir uygulamanın sadece konjonktürel dalgalanmaları daha aşırı uçlara taşıyacağını belirtti.

Zoellick çark etti
Zoellick ise bugün yaptığı açıklamalarda yanlış anlaşıldığını söyledi. Zoellick, altının alternatif bir parasal varlık haline geldiğini ancak, kendisinin altın standardına bir dönüş önermediğini söyledi. Yatırımcıların, global ekonomik görünümde belirsizlik nedeniyle güvenli yatırımlara yönelmeyi seçtiklerini ve bu nedenle altın fiyatının rekor seviyelere yükseldiğini belirten Zoellick, "Yatırımcıların altına ilgisi, ekonomi politikasına güvensizliği gösteriyor" diye konuştu.

dunyabulteni



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,890 µs