En Sıcak Konular

Çizgi filmler çocuklarda sinir yapıyor

10 Kasım 2010 21:02 tsi
Yapılan araştırmalar, çizgi filmlerin çocukları, ağırlıklı olarak şiddetle tanıştırdığını ortaya koydu.

Amerika’da yapılan bir araştırmaya göre, çizgi filmlerin çocukları, ağırlıklı olarak şiddetle tanıştırdığı ortaya çıktı.

40’lı yaşların üzerinde olanlar arkadaşlığı, paylaşmanın önemini, aile sıcaklığını ve doğayı sevmeyi daha çok çizgi filmlerden öğrendi. Ama şimdiki çizgi filmler o kadar da masum değil.

Amerika’da yapılan bir araştırma, artık çizgi filmlerin çocuklara ‘hayatın belli başlı erdemlerini’ öğretmek yerine, ağırlıklı olarak şiddetle tanıştırdığını ortaya koydu.

Söz Dinlemiyorlar

Seattle Çocuk Hastanesi Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Christakis ve Frederick Zimmerman, 330 çocuk üzerinde yaptıkları araştırmada, şu gerçekle karşılaştı:

Okul öncesi dönemde şiddet içerikli programlar izleyen çocuklar, ileride yaşıtlarına göre üç kat daha agresif oluyor!

Araştırma, özellikle erken dönemde şiddet içerikli programları izleyen çocuklarda okul döneminde hile, kötü davranma, itaatsizlik, agresiflik ve vicdan azabı çekmemek gibi davranışların ağırlıklı görüldüğünü ortaya çıkardı. Zimmerman Kardeşler, yaptıkları araştırmadan yola çıkarak şunları söyledi:

TV Başında 18 Bin Saat

“Şiddet içerikli çizgi filmlerde ‘kahramanlar’ dövüşüyor ve şiddet içerikli davranışlarla şahlanıyor. Çizgi filmlerdeki bu durum, çocuklara şiddetin eğlenceli olduğunu öğretiyor.”

Çocuklar, başladıkları andan mezun oldukları zamana kadar okulda yaklaşık 13 bin saat geçiriyorlar. Aynı zaman içinde televizyon karşısında geçirdikleri süre ise yaklaşık 18 bin saat. Ve bu 18 bin saat genellikle çocukların zihinsel, duygusal ve bedensel gelişimine olumsuz etkide bulunuyor.

Şiddeti Eğlenceli Buluyorlar

Amerikan Psikologlar Derneği, (APA) 18 bin saat boyunca şiddet içerikli malzemeye maruz kalmanın sonuçlarını şöyle açıkladı:

“Şiddet içerikli çizgi film veya filmler, çocuğun acıya karşı duyarlılığının azalmasına, şiddetten korkmamasına veya sıkılmamasına, hatta bazen şiddeti eğlenceli bulmasına neden oluyor. Sonuçta da çocuğun daha agresif davranışlar sergileme ve diğerlerine karşı zarar verici davranışlarda bulunma olasılığı artıyor.”

Her Yaş Grubu Farklı Etkilenir

Uzman Psikolog Ceyda Eke, çocukların yaşlarına göre TV’den ve şiddet içerikli çizgi filmlerden nasıl etkilendiklerini şöyle anlattı:

Anlam Çıkarma Çabası

“TV izleme artık bebeklik çağından itibaren başlıyor. Bebeklikte izledikleri şeyin içeriğine değil, daha çok renkli ışık geçişleri ve seslere dikkat ön plandadır. Sabahın haberine göre insan ve hayvan figürleri de bu yaşta ilgilerini çeker. Yaş büyüdükçe, okul öncesi dönemde izledikleri şeylerin içeriğine dikkat ve bundan bir anlam çıkarma çabaları artar.

Okul Çağında İş Değişir

Okul çağındaki çocuklar ise zihinsel gelişimlerinin artmasıyla, karakterlerin motivasyonu, davranışları ve sonuçları arasındaki ilişkiyi daha da net çıkarırlar. Yani her yaş grubu izlediklerinden farkı yollarda etkilenir.”

Kahramanlara Özeniyorlar

Psikolog Ceyda Eke, çizgi filmlerin çocukların fantezi dünyasını etkilediğini belirterek, şunları söyledi:

“Çocuklar, şiddet içerikli çizgi filmlerdeki kahramanlarla özdeşim kurma eğilimindedir.
Özellikle kahramanlar, ‘kötüleri’ yenmek adına şiddet uygulamayı kabullenilebilir bir hale soktuklarında; bu davranışların gerçek yaşamda taklit edilme olasılığı artar. Şiddet ve korku veren davranışlara karşı duyarsızlaşmak da gerçek hayattaki şiddete karşı toleransı artırır. Başkasının yaşadığı acıyı eğlenceli bulmak da şiddettir.”

TRT



Bu haber 695 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,498 µs