En Sıcak Konular

''Türkiye, AB'nin güvenlik mimarisinde eksik olamaz''

10 Kasım 2010 20:46 tsi
Almanya'nın başkenti Berlin'de düzenlenen 2010 Güvenlik Konferansı'nda "Avrupa'nın güvenliği için Türkiye'nin spesifik rolü" tartışıldı.

Avrupa'nın güvenliği ve savunmasıyla ilgili konuların irdelendiği ve bu yıl dokuzuncusu düzenlenen konferansta Türkiye'nin rolü de bir panelde ele alındı.

Avrupa Parlamentosu (AP) Milletvekili ve parlamentonun Dışişleri Komitesi Başkan Yardımıcıs İoan Mircea Pascu'nunun yönettiği panelde T.C. Dışişleri Bakanlığı'nın NATO ve Avrupa-Atlantik Güvenlik Siyasi İşleri Genel Müdürü Yardımcısı Gülhan Ulutekin, Alman Devlet Bakanı Dr. Werner Hoyer, AP Güvenlik ve Savunma Komisyonu Başkanı Arnaud Danjean, Haifa Üniveristesi'nden Dr. Rachel Suissa ve Alman Uluslararası İlişkiler ve Güvenlik Araştırmaları Enstitüsü'nün (SWP) Yöneticisi Prof.Dr. Volker Perthes katıldı.

Alman Bakan Hoyer, "Avrupa'nın güvenlik mimarisinde tabiî ki Türkiye eksik olamaz." diyerek, AB'nin Türkiye ile NATO'da 50 yıllık işbirliğine; Balkan ve Afganistan'da birlikte görevde bulunulduğuna dikkat çekti. Cihan Haber Ajansı'na (Cihan) konuşan Hoyer, Türkiye'nin Avrupa Birliği (AB) üyeliği sürecinde güvenlik konusunda da ilerlemeler kaydedildiğini belirtti. "Türkiye, bulunduğu bölgenin güvenliği açısından çok büyük rolü üstleniyor." diyen Hoyer, Kıbrıs konusundaki sorunların acilen giderilmesi, bunun için tüm çabalar harcanması gerektiğini söyledi.

Ulutekin ise panel konuşmasında Türkiye'nin gerek NATO gerek AB operasyon ve misyonları çerçevesindeki katkılarını anlattı. Türkiye'yle AB'nin örtüşen çıkar ve gündemlerinin üzerine duran Ulutekin, "Türkiye'nin AB-NATO işbirliğini yönündeki eleştiriler doğru değil. Özellikle AB ve NATO işbirliği bir dengeye dayalı. Bir yandan NATO AB'nin imkanlarından yararlanırken, diğer yandan AB üyesi olmayan Türkiye gibi NATO müttefiklerinin AB misyonlarına katılıma kurulmuş bir dengeye dayanıyor. Dolayısıyla tek taraflı yol söz konusu değil." dedi. Panel sonrası Cihan'a açıklamada bulunan Ulutekin, Kıbrıs konusunda şu açıklamayı yaptı: "Türkiye, kapsamlı ve iki tarafından da egemen eşitliğine dayalı bir çözüm bulunmasını istiyor. Bu yönde müzakereler devam ediyor. Konferansta Kıbrıs konusunun AB-NATO işbirliğine engel oluşturduğu ve sorunun özellikle Türkiye kaynaklı olduğu belirtildi. Ben ise Türkiye'nin AB ile işbirliğini geliştirmesinde siyasi nedenlerle engeller çıkartıldığını ifade ettim. Bir konuşmacı ise sorunun çözümü için sadece Türkiye'nin değil, AB'nin ve Kıbrıs'ın Rum kesiminin de bu çerçevede katkı yapması ve bazı açılımlar yapması gerektiğini söyledi."

Berlin'de düzenlenen iki günlük konferansın açılışını ise Alman Savunma Bakanı Dr. Karl-Theodor zu Guttenberg yaptı. Guttenberg, ticaret yollarının ve hammadde kaynakların güvenliği askeri ve küresel stratejik konular arasında yer al
 
cihan



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,779 µs