En Sıcak Konular

İrlanda'nın yeni baş belası konut kredileri

10 Kasım 2010 15:38 tsi
İrlanda'da inşaat sektörüne sağlanan kredilerin geri dönüşünde yaşanan sorun bankaların belini bükmüştü. Ülkedeki bankalar şimdi de mortgage kredileri tarafında büyük kayıplar yaşamaya hazırlanıyor.

İrlanda'da konut kredileri şimdiye kadar, gayrimenkul ve diğer inşaat projelerine sağlanan finansmanların bankalar için yarattığı sorunlara benzer büyük problemler yaratmıyordu.  

Büyük gayrimenkul projelerine sağlanan krediler, ülkedeki bankaları 10 milyarlarca euro tutarında zarara uğratmıştı. Bu durum hükümeti bir dizi yüksek maliyetli kurtarma paketini devreye sokmaya iterken, ülkeyi de iflasın eşiğine getirdi.   

YENİ KORKU KONUT KREDİLERİ

Ancak, konut kredileri tarafındaki sorunların giderek sıkıntı verecek boyuta doğru ilerlemesinin, ikinci bir kriz dalgası yaratarak güçlü bankaları bile büyük zarara uğratacağından korkuluyor. Bu korkular İrlanda'da bankacılık hisselerinin sert kayıplar yaşamasına da neden oluyor.

Veriler, giderek artan oranda mortgage borçlusunun İrlanda da borçlarını ödeyemediklerini ortaya koyuyor. Haziran sonu itibariyle, kredi kullananlardan yüzde 4.6'sı borçlarını en az 90 gün geriden öderken, gelecek ay açıklanacak Eylül sonu verilerinde bu oranın daha da artması bekleniyor. Dokuz ay önce bu oran yüzde 3.3 düzeyinde bulunuyordu.

İrlanda Ekonomik ve Sosyal Araştırma Enstitüsünden David Duffy'ye göre yıl sonunda mortgage kredisiyle alınan 200 bin konutun (toplam ipotekli konutların dörtte biri) değeri, fiyatların düşmesiyle birlikte toplam kredi borcunun altına inecek. Duffy, fiyatların daha hızlı düşmesi halinde bu sayının 350 bine çıkabileceği uyarısında bulundu. 

BEKLENENDEN BÜYÜK SARSINTI YARATABİLİR

Bankacılık analisti Peter Mathews de, 2007'de zirve yapan İrlanda emlak balonu sırasında açılan kredilerden yüzde 10 ile 20'sinin zarar yazılabileceğini söyleyerek, "Bu, ufukta insanların kabul etmek istediğinden çok daha büyük bir sarsıntının olduğunu gösteriyor" dedi.

İrlanda'da kullandırılan mortgage kredilerinin miktarı, 2003 yılındaki 49 milyar eurodan Mart 2010'da 113 milyar euroya çıktı. Bu artışta bankaların özellikle ilk kez borçlanacaklara yönelik olarak kuralları gevşetmelerinin büyük rolü olduğu belirtiliyor.

Bu arada İrlanda'nın bankacılık kesimini kurtarma operasyonunun maliyeti nedeniyle borçlarını ödeyemeyecek duruma düşeceği kaygısı, tahvil faizlerini de artırmaya devam ediyor.

10 yıl vadeli İrlanda tahvilleri ile aynı vadeye sahip gösterge Alman tahvilleri arasındaki getiri farkı 547 baz puanla rekor düzeye çıkarken, İrlanda tahvilleri CDS'leri de 606 baz puana yükseldi.

AB Komisyonu'nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn ise, İrlanda'nın piyasada artan tahvil satışları sonrasında henüz kurtarma için yardım istemediğini açıkladı.

* Bu yazı Wall Street Journal'da, "Ireland's Next Blow: Mortgages" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.

WSJ



Bu haber 641 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,822 µs