En Sıcak Konular

'Yeni anayasayı bekleyin'

10 Kasım 2010 14:51 tsi
'Yeni anayasayı bekleyin' Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'dan G20 zirvesi öncesi önemli açıklamalar.

G20 Zirvesi’ne katılmak üzere Güney Kore’ye hareketinden önce Esenboğa Havalimanı’nda açıklamalarda bulunan Başbakan Erdoğan, esnafın vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması konusunda müjdeyi verdi. Erdoğan bu konuyla ilgili açıklamayı en geç Arefe gününde yapacaklarını dile getirdi.

Erdoğan yaptığı basın açıklamasında, Türkiye’nin yükselen bir ekonomi olarak G20’yi güçlü bir şekilde desteklediğini ve çalışmalara aktif katkı verdiğini söyledi. Türkiye’nin belirlediği kalkınma hedeflerinin G20’nin hedefleri ile örtüştüğüne dikkat çeken Erdoğan "Şu ana kadar bundan taviz vermedik bundan sonra da vermeyi düşünmüyoruz" dedi.

BASIN ÖZGÜRLÜĞÜ

Güney Kore’nin ardından Bangladeş’e gidecek olan Erdoğan burada gerçekleştireceği temaslarına ilişkin de bilgiler verdikten sonra basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Dün AB Komisyonu tarafından açıklanan Türkiye’nin İlerleme Raporu’nda basın özgürlüğü, yargı gibi konuların eleştirilmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Erdoğan, basın özgürlüğüne verdikleri önemi, göreve ilk geldikleri dönemde düzenlenen Basın Şurası ile ortaya koyduklarını söyledi. Hükümetin bu şurada alınan kararlara sadık kaldığını vurgulayan Erdoğan " Şu anki süreç hükümetle değil yargıyla alakalı bir süreçtir. Burada basın özgürlüğü dediğimiz olay sınırsız mıdır? Basın özögürlüğü de sınırlıdır. Eğer basın mensupları o sınırı çiğniyorsa yargı devreye girmektedir" dedi. Siyasetçilerin bile sınırlarının olduğunu söyleyen Erdoğan, görev süresi biten siyasetçinin dokunulmazlığının ortadan kalkmasıyla demokrasi kılıcının sallanmaya başladığını kaydetti.

-KÜRTÇE TABELALAR-

Erdoğan, Diyarbakır Valiliği’nin İl Genel Meclisi’nin aldığı köy tabelalarına Kürtçe isimlerinin de yazılması kararını, iptal ettirmesine yönelik değerlendirmesinde ise yargının böyle bir karar vermesi durumunda bir değerlendirme yapamayacaklarını söyledi. Erdoğan "Yargı böyle bir kararvermiş adımını atmıştır. Acaba bu ülkenin sorunları bu mudur? Buralarda mıdır?. Buraya kadar bu sorular inmişse biz bu işi bitirdik demektir" dedi.

İLKOKULDA TÜRBAN

Erdoğan yükseköğretimde serbest hale gelen türbanın ilkokula inmesi tartışmalarının ve dün Cumhurbaşkanı Gül’ün eşi Hayrünnisa Gül’ün "İlkokulda türban olmaz" sözlerinin hatırlatılması üzerine ise bütün bu konularla ilgili milletvekili seçimlerini ve yeni Anayasa’yı çok önemsediğini söyledi. Erdoğan"Yeni Anayasa ile birlikte bu soru işaretlerinin netliğe kavuşacağı düşüncesindeyim. Halkımızla bütünleşerek bu soruları netliğe kavuşturmanın da mücadelesini vereceğiz. Özgürlüklerin tanımını yapmak, bireysel açıklama nokmtasında değilim. Özgürlüklere olan inancım çok farklı. Yeni anayasayı hazırlıycaz, mecliste isteriz ki en geniş manada mutabakatla bunu çıkardığımız takdirde bu tür açıklamalara da yer kalmayacaktır" diye konuştu.

-BEDELLİ ASKERLİK GÜNDEMDE YOK-

Başbakan Erdoğan, bir gazetecinin sözleşmeli er konusu, askerlik süresinin kısaltılması ve bedelli askerlik konularında gelinen son durumu sorması üzerine ise, sözleşmeli er çalışmasının devam ettiği bilgisini verdi. Erdoğan bedelli askerlik konusunda ise kesin konuşarak "Bedelli kesinlikle gündemde yoktur" dedi.

-AĞCA’NIN TRT PROGRAMI-

Papa’ya suikast düzenleyen Mehmet Ali Ağca’nın TRT’de bir tartışma programına katılması konusunda değerlendirmesi sorulan Erdoğan, Ağca’nın devlet televizyonunda programa katılması konusunda devlet kanalı özel kanal ayırımına değindi. "Bunu özel kanal devlet kanal diye niye ayırıyorsunuz?" diyen Erdoğan devletçliğin geride kaldığını, özgürlüklerin öne çıktığını söyledi.

Öte yandan Hantepe Baskını konusunda yeni düşen ses kayıtlarına ilişkin bir soruya değerlendirme yapmaktan kaçınan Erdoğan, konunun takibinin yapıldığını söyledi.

-KARİKATÜRCÜLERE SORUN-

Erdoğan’ın basın toplantısının sonunda bir gazeteci basın özgürlüğü konusundaki sözlerini hatırlatarak Sabah Gazetesinde yer alan Salih Memecan’ın kaleme aldığı CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun dansöz olarak resmedildiği karikatürü de basın özgürlüğü içerisinde değerlendirip değerlendirmediğini sordu."Bunu karikatüristlere sorun" diyen Erdoğan şöyle devam etti:

"Tayyip Erdoğan’ı kediye benzettikleri zaman birşey söylemediniz, köpeğe benzettikleri zaman bişey söylemediniz. Hep sevimli hayvan yaptınız. Onları savunuyordunuz. Karikatüristler bunu yapar diyordunuz. Bunu karikatüristlere sorarsanız daha isabetli olur. Çünkü ben karikatüristlerin özgürlük sınırının ne olduğunu öğrenemedim."

Milliyet



Bu haber 643 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,026 µs