En Sıcak Konular

"En fazla hayal kırıklığına uğratan konu..."

10 Kasım 2010 14:27 tsi
Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'ye ilişkin ilerleme raporunu değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin Roma Büyükelçiliğinde Türk basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, "Bugün Ashton ile görüşeceğim. Bize bir tarih iletilirse Türkiye olarak biz üstümüze düşeni yaparız. Biz bu konuyu yakından takip ediyoruz. Geçen yıl takas antlaşması çerçevesinde bu konuda yoğun bir diplomasi yürütmüştük. O günden bu yana adım adım yürüyen olumlu bir hava var. Önemli olan müzakerelerin doğru biçimde seyretmesidir" dedi.

Bakan Davutoğlu, İran'ın Türkiye'de yapılmasını arzu ettiği müzakerelerin olası tarihi konusunda 15 Kasım biçiminde bir iddianın dile getirilmiş olması konusunda ise Türkiye'nin arife gününde de olsa tarafların buluşması için katkı sunmaya hazır olduğunu belirtti.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, 15 Kasımın Kurban Bayramı arifesine denk geldiği hatırlatılan soruya karşılık olarak, "Bize net bir bilgi henüz gelmedi. Ancak arife günü barış günüdür. Bizim dinimizde barışa ulaşılacaksa tatil düşünülmez. O anlamda tatil mefhumu da yoktur. Arife gününde milyonlarca insan Arafat'ta barış için dua ediyor olacak. Dolayısıyla olmaması için bir gerekçe yok" ifadelerini kullandı.

Davutoğlu, "Ancak başka bir tarih, hatta başka bir yer söz konusu olması durumunda da biz elimizden gelen katkıyı yaparız" diye konuştu.

İLERLEME RAPORU

Davutoğlu, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'ye ilişkin ilerleme raporu konusundaki soruya ise "Bizler, ilerleme raporunu Brüksel tarafından çekilmiş bir resim biçiminde algılıyoruz. Paylaştığımız noktalar var, paylaşmadığımız noktalar da var" karşılığını verdi.

Raporu basına sızan bilgiler doğrultusunda değerlendirdiğine dikkati çeken Davutoğlu, "Anayasa reformundan övgüyle bahsedilmesi ve Türkiye'nin yeni bir sivil anayasaya ihtiyacı olduğuna değinilmesi çok olumludur. Bizim de benimsediğimiz bir görüştür. Türkiye'de daha fazla reform yapılması gerektiği de doğrudur. Dış politika konusunda yapılan vurgu ve övgü de önemlidir. Bu Türkiye'nin aktif dış politikasını eksen kayması olarak değerlendirenlere verilmiş en açık cevaptır" dedi.

Davutoğlu, "Raporda bizi en fazla hayal kırıklığına uğratan konu Kıbrıs'la ilgili değerlendirmelerdir. Çünkü Kıbrıs konusunda hem Türkiye hem de KKTC o derece esnek ve kararlı bir politika takip etmiştir ki, bunu Birleşmiş Milletler yetkilileri de teslim etmektedirler" diye konuştu.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, ilerleme raporunda Kıbrıs konusunda sadece Türk tarafından beklentilere yer verilmesini eleştirerek, "Bize göre Rum kesiminin önüne de artık bir talepler listesi koyma zamanı gelmiştir" dedi.

VATİKAN'LA İLİŞKİLER

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Türkiye'nin gelecek süreçte Vatikan ile de ilişkileri geliştirmeye özen göstereceğini bildirdi.

Vatikan'da bu sabah Dış Ülkelerle İlişkiler Sekreteri (Dışişleri Bakanı) Başpiskopos Dominique Mamberti'yle de görüştüğünü hatırlatan Davutoğlu, Prof. Dr. Kenan Gürsoy'un Vatikan nezdinde büyükelçi olarak göreve başlamasından bu yana Türk-Vatikan ilişkilerinde her alanda ciddi ilerlemeler kaydedilmeye başlandığını ifade etti.

Davutoğlu, "Vatikan'ı sadece dini ve kurumsal bir yapı olarak görmemek lazım. Vatikan, dünyada 1.5 milyara yaklaşan bir Katolik nüfusun temsilcisi konumundadır. Birçok bölgede Müslümanlar ile Hristiyanlar arasındaki diyaloglar, bu diyalogların uluslararası barışa yaptığı katkı, Vatikan'la ilişkilere ivme kazandırmanın zaruretini ortaya koymaktadır. Temaslarımız bundan sonra da artarak devam edecektir" diye konuştu.

Basın toplantısının ardından İtalya Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano tarafından kabul edilmek üzere Quirinale Sarayı'na geçen Davutoğlu'nun, önümüzdeki saatlerde Roma'dan ayrılarak Strasbourg'a geçmesi bekleniyor.

GÖRÜŞME, İRAN'IN NÜKLEER PROGRAMIYLA İLGİLİ OLMAYACAK

İran'ın ISNA haber ajansının haberine göre, İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ramin Mehmanperest, "İran'ın (5+1 ülkeleri ile) görüşmeleri, hiçbir biçimde İran'ın nükleer programı hakkında olmayacak" dedi.

Tahran, BM Güvenlik Konseyi'nin daimi üyeleri ve Almanya'dan oluşan "5+1" ülkeleriyle müzakerelerin Türkiye'de yapılmasını kabul ettiğini bildirmiş, müzakerelerin muhtemel tarihini kasım ayı ortası olarak duyurmuştu.

İran, "5+1" ülkeleriyle en son, 1 Ekim 2009'da Cenevre'de müzakerelerde bulunmuştu.



Bu haber 850 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,518 µs