En Sıcak Konular

'Kadınlar, daha az kaza yapıyormuş'

10 Kasım 2010 12:53 tsi
Türkiye'de tabu olarak bilinen bayanların daha fazla kaza yaptığı tezi doğru çıkmadı.

Isparta Emniyeti'nin yaptığı bir araştırma, bayanların sanılanın aksine daha az kaza yaptığını ortaya koydu.

Isparta Emniyeti'nin trafik kazalarının nedenleri ve çözüm önerileri konusunda 1,5 aydır sürdürdüğü çalışma tamamlandı. Çalışmada ilginç tespitler de ortaya çıktı. Kazaya karışanların cinsiyetlerine göre ayrımı yapıldığında herkesin yanlış bildiği bir gerçek ortaya çıktı. Araştırmaya göre; 2009 yılında Isparta'da meydana gelen kazalara 818 erkek, 78'de bayan sürücü karıştı. 2010'da ise kazaya karışan erkek sürücü sayısı 607, kadın sürücü sayısı ise 49 oldu. Şehir içinde 2009 yılında 2 ölümlü kaza olurken, 2010 yılında ölümlü kaza yaşanmadı.

Emniyet Müdürü Ahmet Zeki Gürkan, Isparta'da süren trafik sorunlarının tespit ve çözüm yollarına ilişkin yapılan çalışmayı değerlendirdi. Gürkan, trafik sorunlarının başında otopark sıkıntısının geldiğini belirterek, 79 bin 545 aracın bulunduğu kentte otopark sayısının 15 ve bunun kapasitesinin de bin 239 olarak belirlendiğini kaydetti. Gürkan, diğer problemlerin yayaların güvenli geçişi, altyapı eksikliği, sinyalizasyon ve çevre yolu şeklinde sıralandığını belirtti.

Isparta'nın en çok kaza riski taşıyan kavşaklarının Migros, Çünür, Kolçelik ve Hal kavşakları olduğunu ifade eden Gürkan, Bu kavşaklarda 2010 yılında en çok kazanın mayıs ve ağustos aylarında meydana geldiğini belirtti. Gürkan, kaza nedenleriyle ilgili olarak da, "Isparta'da en çok kaza nedenleri arasında kırmızı ışık ihlali yapmak, kavşaklarda geçiş üstünlüğüne uymamak, kavşaklara girerken hızı azaltmamak, kavşakların yapısı ve sinyalizasyon yetersizliği ve düzensizliği, ana caddelere gereğinden fazla tali yol bağlantısı olması ve yaya güvenliği sağlayacak unsurların eksikliği gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır." diye konuştu.

Isparta'da her yıl 4 bin yeni aracın trafiğe çıktığını, 4 bin kişinin de ehliyet aldığını ifade eden Gürkan, bin 239 araçlık otopark kapasitesi bulunduğunu, bununda toplam trafikteki payının yüzde 1,5 civarında olduğuna dikkat çekerek yeni otopark alanları oluşturulması gerektiğine dikkat çekti. Gürkan, en çok kazanın Mimar Sinan, İstanbul, Çevre Yolu, Aksu ve 131 caddelerinde meydana geldiğini kaydetti.

"YAYA GÜVENLİĞİNİ ARTTIRICI TEDBİRLER ALINMALI"

Ahmet Zeki Gürkan, yayaların güvenli geçişini sağlamak için bazı caddelerde fiziki engellere ihtiyaç bulunduğunu kaydetti. Gürkan, özellikle Mimar Sinan Caddesi ve 6 Mart Caddesi'nde yayaların kontrolsüz bir şekilde geçmesinin önüne geçilmesi gerektiğini belirtti. Isparta'da trafik yoğunluğunun azaltılması için alternatif çevre yolu planlamasının yapılması gerektiğini ifade eden Gürkan, iş merkezlerine kamyonlarla eşya getirilmesi saatlerinin de yeninden düzenlenmesi gerektiğini vurguladı. Gürkan, "Şehiriçi yol ve tamirat çalışmalarının daha önce kamuoyuna duyurulması gerekmektedir. Yol düzenlemeleri ve işaretlerinin yeninden herkes tarafından görünür hale getirilmesi gerekmektedir." şeklinde konuştu.

Gürkan, Davraz, Bağlar, Yedişehitler, Çünür ve Anadolu mahallelerinde kazaların yoğunlaştığını, buralarda gereli ışıklı sinyalizasyon ve levhalarına ağırlık verilmesi gerektiğine işaret etti.

Çevre yollarında çıkışlar mümkün olduğu kadar en aza indirilmesi gerektiğini kaydeden Gürkan, yerel yönetimler tarafından ulaşım master planının yapılmasının zorunluluk haline geldiğini sözlerine ekledi.

cihan



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,824 µs