En Sıcak Konular

Diyetisyenler uyardı: Kurban etini sebze ile tüketin

10 Kasım 2010 12:35 tsi
Kurban bayramının yaklaşmasıyla birlikte uzmanlar, aşırı protein tüketimine ve özellikle kolesterolün yükselmesi sorunu ile karşı karşıya kalınabileceği konusuna uyardı.

Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, sağlıklı bir Kurban bayramı geçirmek için, kurban etinin sebze ile birlikte tüketilmesi gerektiğini söyledi. Selçuk, eti pişirirken kansorejen hale getirilmemesi yönünde uyarıda bulundu.

Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü'nden Diyetisyen Şefika Aydın Selçuk, etin içerisinde C ve E vitamini bulunduğunu belirterek, "Kurban etinin sebze ile birlikte tüketilmesi ette bulunan demirin emilimini artırır. Böylelikle etin biyoyararlılığı artmaktadır. Pişirme esnasında soğan, sarımsak, yeşil ve kırmızı biber, domates ve benzeri sebzelerle birlikte zenginleştirmek hem etin tadını artırır hem de etin kan kolesterolünü yükseltme etkisini en aza indirmektedir." dedi.

Etin pişirilmesi konusunda da dikkatli olunması gerektiğini aktaran Selçuk, "Eti iyi pişireyim derken eti kansorejen hale getirmeyin." şeklinde konuştu. Selçuk, pişirme konusunda dikkat edilmesi gerekenleri şöyle anlattı: "Pişirme işlemi sırasında dikkat edilecek en önemli nokta, eti kısık ateşte ve kendi öz suyunda pişirmektir. Bu sayede et kısa sürede pişecek ve vitamin kaybı olmayacaktır. Fazla haşlanan etin suyundaki vitaminler de kısa sürede değerlerini kaybeder. Kesilen etler diğer besinlerle temas etmeyecek şekilde uygun saklama poşetleri veya yağlı kağıtlara yerleştirilerek en kısa sürede buzdolabına koyulmalıdır. Etler 7 günden fazla süre için derin dondurucuda dondurularak saklanmalıdır."

Etlerin dinlendirilmeden tüketilmemesi gerektiğini vurgu yapan Diyetisyen Selçuk, "Yeni kesilen hayvan etleri 'ölüm sertliği' dediğimiz sindirimi ve pişimi zor bir halde olur. Bu durum, midede hazımsızlık gibi mide- bağırsak problemlerine yol açar. Yeni kesilen kırmızı et geç pişecektir ve tüketilirse sindirimi zorlaştıracaktır. Mümkünse etler buzdolabında 1- 2 gün bekletildikten sonra marine edilerek tüketilmelidir. Marine için; sarımsak, soğan, limon suyu, salça, süt, baharatlar az miktarda ete karıştırılarak et dinlendirilmelidir." diye konuştu.

KALP, TANSİYON VE BÖBREK HASTALARI SAKATAT TÜKETMEMELİ

Kurban bayramı ile beraber sakatat tüketimi de artacağını dile getiren Selçuk, özellikle kalp hastalarının, hipertansiyonlu hastaların ve böbrek hastalarının sakatat tüketmesi sakıncalı olduğunu söyledi. Selçuk, "Tüketilmesi planlanan sakatat, kesim sırasında temiz bir şekilde çıkarılmalı, sakatat ile etler aynı ortamda bulundurulmamalı ve muhafaza edilmemelidir. Doymuş yağ ve kolesterol içeriğinin yüksek olmasından dolayı kronik hastalığı olanların 2 öğünde de yüksek miktarda kırmızı et alması sakıncalıdır." diye konuştu.

cihan

 




Bu haber 556 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,857 µs