En Sıcak Konular

Yola çıkmadan önce uyarıları dikkate alın!

10 Kasım 2010 11:50 tsi
Uzun Kurban Bayramı tatilinde yola çıkmadan önce bu uyarıları mutlaka dikkate alın...

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanvekili ve İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Celil Anık, Kurban Bayramı tatilinde, sürücülerin trafik kurallarına uymaları konusunda gerekli hassasiyeti göstermelerini beklediklerini belirtti.

Anık, yaptığı yazılı açıklamada, bayram dolayısıyla trafik yoğunluğunun artacağını, şoför esnafı ve trafiğe çıkacak vatandaşların yollarda çok dikkatli olması gerektiğini ifade etti.

Kurallara uymakta gereken hassasiyetin gösterilmesinin, kazaların önüne geçilmesini sağlayacağını anlatan Anık, şunları kaydetti:

''Uykusuz, yorgun, dalgın ve alkollü araç kullanılmamalı. Aşırı hız, hatalı sollama, yakın takip ve şerit ihlalinden özellikle kaçınılmalı. Yolculuk öncesi araç bakımının yapılması hayati önem taşıyor.''

SÜRÜCÜLERE ÖNERİLER

Anık, araç kullanıma ilişkin olarak da sürücülere şu tavsiyelerde bulundu:

''Sürücü koltuğuna oturun ve arkanıza yaslanarak dikiz aynasına bakın. Kulağınızla, kafa yastıkları aynı hizada değilse, düzeltin. Bu ölçüye uymak, boyun yaralanmalarından sizi koruyacaktır. Sonra da koltuğunuzu başınızla kafa yastıklarının arasında 10 santim kalacak kadar ayarlayın.

Direksiyonun size olan uzaklığı çok önemli. Fazla önde oturan sürücüler, emniyet kemeri mekanizması çalışmadan, direksiyona çarpabilir ve yaralanabilir. Elinizin tam direksiyona erişebileceği şekilde oturun. Direksiyona mümkün olduğunca uzak durmaya çalışın.

Farlarınızı gündüz de yakın. Farları gündüz yakmak, iki şeritli yollarda kafa kafaya çarpışma riskini yüzde 5, bir yayaya çarpma riskini de yüzde 12 oranında önlemektedir.

Özellikle uzun yolculuklarda zaman geçtikçe sürücüler, iç sıcaklığa alışıyor ve rehavete kapılıyor. 5 ile 8 dakika aralıkla sıcaklığı önce düşürmek sonra da yükseltmek, dikkatin artmasını sağlıyor. Aracınız, sıcak değil, serin olsun.

Cep telefonunu kulaklığıyla kullanmak da konsantrasyonu bozduğundan, seyir halindeyken, kullanmamaya çalışın.''

Celil Anık, aracın kayarak yoldan çıkması durumunda, yapılması gereken şeyin hızı kesmek olduğunu, yeniden yola çıkmaya çalışmanın kontrolün kaybedilmesine yol açabileceğini belirtti.

Lastik patlaması halinde hemen frene basmanın hata olduğunu kaydeden Anık, asıl yapılması gerekenin, ayağı yavaşça gazdan çekerek, aracın kendi ağırlığıyla yavaşlamasını beklemek olduğunu bildirdi.

Anık, sürücülerin kesinlikle alkol almaması, kafeinli içecek tüketmemesi ve dolu mideyle yola çıkmaması gerektiğini de belirtti.



Bu haber 536 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,118 µs