En Sıcak Konular

Türkiye'nin hayır demesini bekliyorlar

10 Kasım 2010 11:47 tsi
Türkiye'nin hayır demesini bekliyorlar İngiliz gazetesinden ilginç yorum: 'Türkiye muhalifleri...Türkiye kamuoyunun Avrupa Birliği'ne üyelik isteğini kaybedeceğini umuyor. Üzücü de olsa, bu mümkün."

Financial Times gazetesi bugünkü başyazılarından birini, Türkiye'nin Avrupa Birliği üyelik sürecine ayırdı.

Gazete, Türkiye'nin AB'ye üyelik yolunu tıkadığını belirttiği devletlere, bundan vazgeçmeleri çağrısında bulundu.

İlgili KonularTürkiye, Avrupa Birliği Yazıya başlık olan "Türklerin ümitsizliği" de bu şekilde ortadan kalkabilecek.

'Reddedilen ilk ülke Türkiye mi olacak?' Financial Times, bu konudaki argümanlarını şöyle özetliyor: "Avrupa Birliği'yle üyelik müzakerelerine başlayıp da, başvurusu reddedilen hiçbir ülke yok. Türkiye, başvurusu reddedilen ilk ülke mi olacağı şeklindeki merakında haklı görülebilir. Avrupa Birliği'nin oy birliğiyle müzakerelere başlama kararı almasından beş yıl sonra, görüşmelerde ilerleme durmuş durumda. Türkiye'nin üyeliğine karşı olanlar, bunu geciktirmek için kitaptaki tüm hileleri kullanıyor. Gerçeği gizleyip, kaçamak tutum almaları yanılgıya dayanıyor: Türkiye gibi hızlı büyüyen ve Orta Doğu'da etkili olan bir ülkeyi kabul etmek, AB'yi ekonomik ve stratejik olarak güçlendirir." Bu sözlerle, Türkiye'nin AB'ye üye olmaya hazır olduğunu ifade etmek istemediğini belirten gazete, AB ilerleme raporunda da belirtilen Türkiye'deki dini ve etnik azınlık hakları ve basın özgürlüğü önündeki engellerin aşılması gerektiğinin altını çiziyor.

Ancak, Financial Times'a göre, Türkiye'nin üyeliğinin önündeki tek engel bu standartlardaki uyuşmazlık değil.

"Türkiye'ye üyelik için bir yol açacağı taahhüdünde bulunan Avrupa Birliği, şimdi ayak diriyor. 2005 yılından bu yana müzakere edilmesi gereken 35 fasıldan ancak 13'ü açılabildi. 18'i ise engellenmiş durumda ve çoğu Türkiye'nin üyeliğine muhalefetlerini açıkça ilan eden Fransa ve Kıbrıs gibi ülkeler tarafından ve apaçık siyasi nedenlerle... Türkiye, beğeni toplayan bir şekilde, fasıllar müzakereye açılmasa da, bu alanlarda reformlar yapmayı sürdüreceğini açıkladı. Bu doğru bir hamle. "

'Türkiye kamuoyu, AB hevesini kaybedebilir'

Gazete, Türkiye'nin üyeliği önündeki en ciddi engellerden birini ise şöyle ifade ediyor: "Türkiye'nin üyeliğine muhalifler, gecikmeler sürdükçe Türkiye kamuoyunun Avrupa Birliği'ne üyelik isteğini kaybedeceğini umuyor. Üzücü de olsa, bu mümkün. Ülke içinde AB üyeliğine destek düştü ve Türkiye'nin üyeliğinin en büyük destekçileri olan İngiltere ve İspanya daha az ses çıkarıyor. Bu ülkeler pozisyonlarını daha güçlü savunmalı. Engellenen fasılların görüşülmeye başlanması için bastırmaları iyi bir etki yapabilir. Avrupa Birliği için, en temel sorun olan Kıbrıs uzlaşmazlığını çözmek zor olabilir. Ancak, çözümün ödülü, daha güçlü bir birliğe ulaşmak."

BBC



Bu haber 913 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,287 µs