En Sıcak Konular

Bakan'dan bayram açıklaması

10 Kasım 2010 11:40 tsi
Adalet Bakanı Sadullah Ergin, 'Kurban Bayramı Açık Görüş Genelgesi' yayımladı.

Kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklulara, belirlenen süreler içerisinde açık görüş yaptırılacak.

Yayımlanan genelgeye göre, kapalı ceza infaz kurumlarında bulunan hükümlü ve tutuklulara, belirlenen süreler içerisinde açık görüş yaptırılacak.

Adana E Tipi, Ankara 1 ve 2 nolu L Tipi, Alanya L Tipi, Antalya E ve L Tipi, Aydın E Tipi, Balıkesir L Tipi, Bursa E Tipi, Çorum L Tipi, Denizli D Tipi, Diyarbakır E Tipi, Gaziantep E Tipi, İzmir-Buca Kapalı, Maltepe 1, 2 ve 3 nolu L Tipi, Mersin E Tipi, Metris 1 ve 2 nolu T Tipi, Ümraniye E ve T Tipi, Osmaniye T Tipi, Silivri 3, 4, 5, 6, 7 ve 8 nolu L Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara 18-19-20-21-22 Kasım 2010 tarihlerinde olmak üzere 5 gün açık görüş yaptırılacak.

Diğer bütün ağır ceza merkezi ve müdürlük teşkilatı bulunan bağlı kapalı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara, 18-19-20-21-22 Kasım 2010 tarihleri arasında Cumhuriyet başsavcılıklarının görüşü alınarak kurum tarafından belirlenen 4 gün açık görüş yaptırılacak.

Müdürlük teşkilatı bulunmayan bağlı kapalı ceza infaz kurumlarında kalan hükümlü ve tutuklulara, 18-19-20-21-22 Kasım 2010 tarihleri arasında Cumhuriyet başsavcılıklarının görüşü alınarak kurum tarafından belirlenen 3 gün süre ile açık görüş yaptırılacak.

Sayıları ve konumları değerlendirilmek suretiyle, adli suçlardan hükümlü ve tutuklular ile örgütlü suçlardan hükümlü ve tutuklular için ayrı gruplar oluşturulup, her grubun görüş günleri ve saatleri Cumhuriyet başsavcılıkları ile kurum idareleri tarafından tespit edilecek.

Bu grupların, aynı zamanda ve aynı görüş mahallinde birlikte bulundurulmaması sağlanacak.

HÜKÜMLÜ VE TUTUKLULAR ANNE, BABA, EŞ, ÇOCUK, TORUN, BÜYÜKANNE, BÜYÜKBABA VE KARDEŞLERİYLE GÖRÜŞTÜRÜLECEK

Hükümlü ve tutuklular, belgelendirilmek suretiyle sadece anne, baba, eş, çocuk, torun, büyükanne, büyükbaba ve kardeşleriyle görüştürülecek.

Hükümlü ve tutuklular ile görüşmek isteyen kişilerin, akrabalık durumlarını nüfus idarelerinden veya ilgili konsolosluklardan verilen resmi belgeler ile ispatlamaları gerekiyor.

Anne, baba, eş, çocuk, torun, büyükanne, büyükbaba ve kardeşi olmayan hükümlü ve tutukluların, üçüncü dereceye kadar olan akrabalarından en çok üç kişiyle, önceden haber verilmesi ve belgelendirilmesi kaydıyla görüşme yapmaları sağlanacak. Ancak; bu fıkra hükmü, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına hükümlüler hakkında uygulanmayacak.

GRUPLAR HALİNDE GÖRÜŞLER YAPILACAK

Hükümlü ve tutuklu sayısının, verilen açık görüş günü sayısına bölünmesi suretiyle görüş gününe kadar gruplar oluşturulacak. Her grubun görüş günü ve saatleri, ailelerine bildirilmek üzere hükümlü ve tutuklulara tebliğ edilecek; hazırlanan program, ayrıca koğuşlara ve ziyaretçilerin görebileceği uygun yerlere asılmak suretiyle her ziyaretçinin, ziyaret gününde ceza infaz kurumuna gelmesi sağlanarak, izdiham önlenecek.

Her grubun açık görüşü bittikten sonra, görüş yerinde bulunan hükümlü ve tutuklular, görevliler nezaretinde dikkatli bir şekilde arandıktan sonra koğuş ve odalarına götürülerek burada sayılacak; kimlikleri fotoğraflı belgelerle kontrol edildikten ve grup mevcudunun tam olduğunun anlaşılmasından sonra, ziyaretçilerin kurum dışına çıkmasına izin verilecek.


İzdihamı, firar ve karışıklıkları önlemek, disiplin ve düzeni sağlamak için Cumhuriyet başsavcılığı ve kurum yönetimi, zabıta ile işbirliği yaparak gerekli her türlü önlemi alacak; görüş mahallinde yeteri kadar dış güvenlik görevlisi gözlemci olarak bulundurulacak.

Açık görüşler, ceza infaz kurumunun oda ve eklentileri dışında, bu iş için ayrılmış özel bölümünde, bulunmadığı takdirde, ceza infaz kurumu müdürünün uygun göreceği yerde yaptırılacak.

AÇIK GÖRÜŞLER, GÖRÜŞ SÜRESİ YARIM SAATTEN AZ VE BİR SAATTEN FAZLA OLMAYACAK

Açık görüşler, görüş süresi yarım saatten az ve bir saatten fazla olmamak kaydıyla, 09.00-17.00 saatleri arasında yaptırılacak. Ziyaret süresi, görüşmenin fiilen başladığı andan itibaren işleyecek.

Bu ziyaretin, aynı haftada yapılması gereken ve önceden belirlenen kapalı görüş veya aylık açık görüş günü ile çakışması halinde, hükümlü ve tutukluların yazılı talebine göre kapalı görüş, aylık açık görüş veya Hükümlü ve Tutukluların Ziyaret Edilmeleri Hakkında Yönetmelik'in 15 inci maddesi uyarınca Kurban Bayramı münasebetiyle verilen açık görüş yaptırılacak.

Belirtilen gün ve saatler dışında görüş yaptırılmayacak; bir defa görüş yapan hükümlü ve tutuklular ile ziyaretçilere, herhangi bir nedenle ikinci defa izin verilmeyecek.

AÇIK GÖRÜŞÜ İZLEMEYE, GÖRÜŞTE RÖPORTAJ YAPMAYA, GÖRÜNTÜLEMEYE VEYA FOTOĞRAF ÇEKMEYE İZİN VERİLMEYECEK

Kamuoyunda yanlış anlaşılma, tartışma ve polemiklere neden olduğundan kapalı ceza infaz kurumlarında açık görüşü izlemek, röportaj yapmak, görüntülemek veya fotoğraf çekmek üzere başvuruda bulunan yazılı ve görsel basın kuruluşları ile mensuplarına izin verilmeyecek.

Açık görüş nedeniyle ziyarete gelen hükümlü ve tutuklu yakınlarına, iş yurdu bütçesinin gider tablosunda belirtilen temsil ve tanıtma giderleri bölümünden (03-06) harcama yapılarak, günün anlam ve önemine yaraşır ikramda bulunulacak.

Bakan Ergin, konuyla ilgili açıklamasında şöyle dedi: "Bilgi edinilmesini, keyfiyetin yargı çevrenizdeki Cumhuriyet başsavcılıkları ile ilgili Cumhuriyet savcılarına, ceza infaz kurumu müdürlüklerine bildirilmesini ve bu genelge esaslarına göre uygulama yapılmasını, aksine davranışların yasal sorumluluk gerektireceğinin bilinmesini önemle rica ederim."

CİHAN



Bu haber 568 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,313 µs