En Sıcak Konular

Netenyahu, Obama'yı Amerika'da eleştirdi

10 Kasım 2010 10:16 tsi
Netenyahu, Obama'yı Amerika'da eleştirdi   
İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bazı görüşmeler için geldiği New York'ta Başkan Barack Obama'yı eleştirdi.

Obama'nın İsrail devletinin Doğu Kudüs'te yeni yerleşim inşaatları yapacağı yönündeki açıklamalarına verdiği tepkiye cevap veren Netanyahu, İsrail'in bu konuda herhangi bir limit ile sınırlandırılamayacağını söyledi.

Önceki gün New York'ta Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri ile görüşen ve ardından gazetecilere görünmeden BM Genel Merkezi'nden ayrılan Netanyahu, Amerikan başkanını New York'ta eleştirmesiyle dikkat çekti.


Obama ziyaret ettiği Endonezya'dan Doğu Kudüs'te İsrail'in bin 300 yeni yerleşim yeri inşaatı yapma planının Orta Doğu barışına hizmet etmeyeceğini söyledi. Obama'nın İsrail'in yeni yerleşim planı için yaptığı açıklamayı eleştiren Netanyahu, Kudüs'ün İsrail'in başkenti olduğunu ve kimsenin İsrali devletine burada yapacağı yerleşim yeri inşaatı için sınır koyamayacağını savundu.


Netanyahu'nun ofisinden geçilen mesajda İsrail Başbakanı'nın Kudüs'ün pazarlık konusu yapılamayacağını dile getirdiğine dikkat çekildi. Netanyahu açıklamasında ayrıca, "Kudüs, İsrail'in başkentidir. İsrail hiç bir zaman Kudüs'te inşaata getirilecek sınırlamayı kabul edemez." dedi.


Amerika'nın yoğun çabasın sonunda İsrail ile Filistin arasındaki direkt barış görüşmeleri 2 Eylül tarihinde başlamış ancak 10 ay süresince İsrail devleti tarafından dondurulan Doğu Kudüs'teki yerleşim yeri inşaatlarının yeniden başlayacağı duyurulunca, barış görüşmeleri çıkmaza girdi. Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas İsrail'in Doğu Kudüs'te yeni yerleşim yerleri yapmaya devam etmesi durumunda barış görüşmelerine devam etmeyeceğini açıklamıştı.


Yarın ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ile New York'ta görüşecek olan Netanyahu, aynı gün İsrail'e dönecek. Önceki gün Bloomberg televizyon kanalına mülakat veren Netanyahu, yerleşim yerleri inşaatının çok küçük bir sorun olduğunu savundu. Yeni yerleşim yeri inşaatı konusunun 'çok abartıldığını' öne süren Netanyahu, "Olayın ana sorun haline dönüştürülmesi doğru değil. Ve bu asla çözüme yardımcı da olmaz." diye konuştu.


Başkan Obama, Endonezya'nın başkenti Cakarta'da düzenlediği basın toplantısında barış görüşmelerinde ilerleme sağlanabilmesi için İsrail ve Filistin taraflarının ekstra çaba göstermemekle eleştirmişti. Obama, tarafların yeterli gayret göstermemesinin neticesinde İsrail'in güven içinde Filistin ile yan yana ve barış içinde yaşamasına engel olduğunu ifade etti.


Filistin yönetimi İsrail'in Doğu Kudüs'te yeni yerleşim yeri yapacağına yönelik yaptığı açıklamayı, "Amerika ve uluslararası toplumun yoğun çabaları ile sağlanan direkt barış görüşmelerini rayından çıkartabilecek bir durum." diye değerlendirdi. Filistin yönetimi sözcüsü Hassan Hatip, "Yeni yerleşim yeri açıklaması bir kez daha gösteriyor ki, İsrail için genişleme azmi ve kararlılığı barış görüşmelerinden daha öncelikli bir konu." dedi.


İsrail, Doğu Kudüs'ü 1967 yılında yapılan 6 gün savaşları sonrasında Ürdün'den alarak işgal etmiş ve 40 yılı aşkındır bu topraklar üzerinde hüküm sürdürmeye devam ediyor.

cihan

 

 



Bu haber 717 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,390 µs