En Sıcak Konular

Mesut Barzani: Irak için büyük bir adım atılmış oldu

8 Kasım 2010 16:05 tsi
Irak'ın kuzeyindeki Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Irak'ta 8 aydır kurulamayan hükümetin oluşturulmasına yönelik Erbil'de yapılan liderler toplantısını "Irak için büyük bir adım" olarak niteledi. Barzani, seçimlerden sonra liderlerin ö

Mesut Barzani'nin daveti üzerine Iraktaki Şii, Sünni ve Kürt siyasi liderler Erbil'de yeni hükümeti görüşmek üzere bir araya geldi. Erbil'in Gulan Caddesi üzerinde bulunan Mamosta Saad Abdulla Konferans Salonunda yapılan iki aşamalı yapılan toplantıda nihai bir karar çıkmadı.

Toplantı sonrası konuyla ilgili bir basın toplantısı yapan Mesut Barzani toplantının devamının yarın Bağdat'ta yapılacağını söyledi. Bu toplantılarının başarılı olmasını ümit ettiklerini belirten Barzani, "Olumlu olursa herkes için iyi olacak" dedi.

IRAK'I UNUTMADIĞIMIZI İSPATLADIK

Başkanlıkla ilgili konularının yarın Bağdat'ta ele alacaklarını söyleyen Barzani, "Yarınki toplantılardan sonra kararlar açıklanacak. Biz üzerimize düşeni yaptık. Biz de Irak için bir şeyler yapıyoruz. Irak'ı unutmadığımızı ispatladık. Bizim için Erbil ne ise Bağdat da odur. Aynı zamanda da Basra ve Necef, Kerbela'da diğer yelerde bizim için aynıdır." ifadelerini kullandı.

Irak'ın geleceği için hep birlikte koşturulması gerektiğini vurgulayan Barzani, daha iyi bir Irak için çalıştıklarını belirtti. Bu toplantı ile ön yargıların yıkıldığına dikkat çeken Barzani, "Seçimlerden sonra ilk kez böyle büyük bir toplantı gerçekleşti. Bu yüz yüze bir görüşme oldu. Daha önceleri sadece ikili görüşmeler gerçekleşiyordu. Açık söylemek gerekiyorsa bugün çok büyük bir adım gerçekleşti. Bir kere ön yargıları kırmış olduk. Irak birlik ve beraberlik içinde ortak bir hükümet kurulması ön görüyor. Bunu başaracağız." şeklinde konuştu.

Türkmenlerin haklarının da anayasada güvence altına alındığını kaydeden Barzani, "Irak iki ana unsurdan oluşuyor; Kürt ve Araplardan. Ama Türkmen kardeşlerimiz de vardır. Onların hakları da anayasada güvence altına alındı. Biz bütün halkların için uğraştık. Bunlar içerisinde en önde gelenler Türkmenlerdir. Anayasa güvencesi içerisinde hakları var." diye kaydetti.

Kendisine yöneltilen "Davutoğlu'nun gelişi Kürtlerin taviz vermesi anlamına mı geliyor?" şeklindeki bir soruya ise Barzani, şöyle cevap verdi: "Biz o görüşmede hiç bu konuya girmedik. Böyle bir durum yok."

(CİHAN)



Bu haber 655 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,734 µs