En Sıcak Konular

Rusya'dan tavukçulara kötü haber

8 Kasım 2010 14:32 tsi
Rusya Federal Sağlık Dairesi Başkanı Gennadi Onişenko 1 Ocak 2011'den itibaren yurt dışından dondurulmuş tavuk ithalatı yapılmasının yasaklanması için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Rusya'ya büyük çoğunluğu Amerika'dan olmak üzere yurt dışından gelen tavuklar dondurulmuş olarak ithal ediliyor. Türkiye'nin tavuk ithalatı için özel kota alamaması ve piyasa şartları nedeni ile yapamadığı ihracat bir kez daha imkansız hale geldi.

Basına açıklamada bulunan Onişenko dondurulmuş tavuk etinin önemli oranda besin değerini kaybettiğinin yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda görüldüğünü kaydetti. Yasağın Mart 2008'de alınan karara dayandığını hatırlatan Onişenko, henüz sadece bebek yiyeceklerinde dondurulmuş gıdalara yönelik yasağın uygulandığını vurguladı. Yasa yıl başından itibaren tüm kanatlı ürünleri kapsayacak şekilde uygulamaya konacak.

ABD Tarım Bakanlığı sözcüsü Katie Gorscak yaptığı açıklamada gıda güvenliği açısından ortaya konan gerekçelerin bilimsel bir temeli olmadığı savunması yaptı. Rusya Dünya Ticaret Örgütü baş müzakerecisi Maksim Medvedevkov ise örgüt üyelerinin kendi standartlarına uygun olmayan böyle bir yasağın manasız olduğu çağrısı yaptıklarını kaydetti.

Rusya ABD'den ithal edilen tavuk ürünlerinde klor olduğu gerekçesi ile yıl başından bu yana yasak uyguluyor. Bazı firmaların yasakları kaldırılsa da Rusya iç piyasa üretimini artırarak dışardan tavuk ürünü getirilmesinin önüne geçmeye çalışıyor.

Rusya Başbakanı Vladimir Putin son olarak Liberal Demokratik Parti Başkanı Vladimir Jirinovski ile yaptığı görüşmede 2011'de tavuk ithal edilmesine gerek olmadığını ifade etmişti. Putin ABD'den 1,5 milyon ton tavuk eti ithal edildiği dönemden 2010'da 300 bin ton kadar rakamlara düşüldüğü bilgisini vermişti.

TAVUK ÜRETİCİLERİ YASAĞA TEPKİLİ

Kommersant gazetesi Rusya'nın dev tavuk yatırımcılarının Başbakan Birinci Yardımcısı Viktor Zubkov'a bir mektup yazarak 2011'de dondurulmuş tavuk ithalatına yasak getirilmemesini istediklerini yazdı. Yatırımcılar mektuplarında iki gün içinde taze olarak tavuk etinin kesim yerinden üreticiye kadar ulaşmasının mümkün olmadığını ifade ederek, "Bundan yerli üreticiler de önemli oranda zarar görür. Rusya'nın avrupa bölgesinde kesilen herhangi bir tavuğun Sibirya'da bir tüketiciye dondurulmadan ulaştırılması mümkün değil" uyarısı yaptı.

Rusya Ulusal Et Birliği Başkanı Sergey Yuşin Kommersant'a yaptığı değerlendirmede üyelerinin tavuk sektörüne toplam 3 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını, ancak yeni uygulamalar nedeni ile yatırımlar konusunda endişe yaşamaya başladıklarını kaydetti. Yuşin mevcut yasağın uygulamaya başlamasının ardından tavuk eti fiyatlarının artacağı öngörüsünde de bulundu.

(CİHAN)



Bu haber 562 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,458 µs