En Sıcak Konular

Ekonomik krizin etkileri asıl şimdi başlıyor!

8 Kasım 2010 13:50 tsi
Ekonomik krizin etkileri asıl şimdi başlıyor! Avrupa Merkez Bankası’nın Euro Bölgesi için geliştirdiği modele dayalı olarak 3 aylık tahminlerin yapıldığı Ernst&Young Eurozone Forecast (EEF) raporuna göre, ekonomik krizin etkileri asıl şimdi başlıyor.

Raporda, 2010 yılının ikinci çeyreği şaşırtıcı büyüme rakamları ortaya koyduğu, ancak bu durumun fazla uzun sürmeyeceği ve sorunların daha yeni başladığı belirtildi.

Bölgenin büyüme oranının yüzde 1,5 olduğu kaydedilen raporda, işsizliğin 2011 ortalarına kadar 16,3 milyonun üzerine çıkarak pik yapacağı vurgulandı.

Büyümede 2011 beklentisinin ise yüzde 1,4 ile genel eğilimin altında kaldığı kaydedildi.

Ernst&Young Eurozone Forecast (EEF) raporunda, Euro Bölgesi için tahminlerin revize edildiği ve 2010 yılı için bölgenin büyüme oranı tahmininin yüzde 1,5 olarak açıklandığı dile getirilen açıklamada, "Bu sonuca özellikle Alman ekonomisinin ikinci çeyrekteki performansı ile gelindiği, 2011 için büyümenin genel eğilimin altında yani yüzde 1,4 olacağı ifade ediliyor. Rapor, Euro Bölgesi’nde işsizliğin 2011 yılı ortalarına kadar süreceği ve 16,3 milyonun üzerine çıkarak pik yapacağını ortaya koyuyor" denildi.

Bölgenin ikinci çeyrekteki büyümesini bir süre daha sürdüreceğine değinen EEF ekonomi danışmanları, açıklanmış harcama kesintileri ve vergi artışlarının olumsuz etkilerinin net bir şekilde görüleceğini söylediği ifade edilen raporda, ABD’nin kriz sonrası toparlanmasının hala yavaş seyretmesinin, bölgede ihracatın da öngörüldüğü gibi hızlanmasının önünde engel teşkil ettiği belirtildi.

Güçlü ve sağlam ekonomiye sahip Almanya’nın bile bölgeyi negatif faktörlerden koruyamayacağı öngörülen raporda, "Bölgede bulunan şirketlerin endişeli yaklaşımları sürecektir" ifadesine yer verildiği, özellikle Güney Avrupa ülkelerinin ihtiyati tasarruf tedbirlerini yüksek düzeyde tutmaya devam edeceklerine dikkatin çekildiği bildirildi.

Raporda, temmuz ayı son döneminde yapılan stres testlerinden çıkan sonucun bankacılık sektörü için olumlu sinyaller verdiği anımsatılarak, kötü dönemi atlatamayan az sayıda bankanın olduğu ve Avrupa bankalarının artırması gereken ek sermayenin, beklenene oranla daha az seviyede gerçekleştiği vurgulandı.

-"BÖLGENİN DURGUNLUK ÖNCESİ DÖNEME ULAŞMASI 2015 YILINI BULACAK"-

Tüm bu gelişmelere rağmen, Euro Bölgesi bankalarının kredi standartlarını daha geriye çektiklerini ortaya koyan rapora göre, bu durum kısmen fonlara ulaşmada zorlanmalarına, kısmen de süregelen belirsizliklere neden oldu.

Bankacılık sektöründeki tutum, bölgedeki banka borçlarına bağlı yaşayan firmaların iyiye gidişine engel oldu. EEF raporu, bu gerilimin bir müddet daha devam edeceğine işaret ediyor. Raporda şöyle denildi: "Bölge hükümetleri hala harcama kesintileri ve bazı durumlarda vergi artışı politikalarına devam ediyor. EEF raporu tahmini, bu mali ölçütlerin gayrisafi yurtiçi hasıla büyümesine engel oluşturacağı ve gelecek yıl yüzde 1 düşüşe neden olacağı yönünde. 2010 yılının nötr bir seyir izlediği belirtilen raporda, 2009’a göre ise yüzde 1’lik bir olumlu artışı ortaya koyuluyor.

Euro bölge ekonomisi aynı zamanda ürün kaynaklı bir enflasyon ile boğuşuyor. Enflasyon oranlarının görece şekilde daha düşük olmasına rağmen, özellikle zayıf ekonomik koşullar için öngörülenin üzerinde olması sebebiyle, bölgedeki hane ve şirketlerin alım gücünü düşürüyor.

Avrupa Merkez Bankası para politikasını normalize etmek üzere zorlu görevle yine karşı karşıya kalacak. EEF raporu tahminine göre, banka 2011 yılı ortasına kadar faiz oranlarını aynı düzeyde tutacak ve aynı zamanda daha fazla likidite sağlamaya devam edecek." Ernst&Young Avrupa, Ortadoğu, Hindistan ve Afrika Bölgesi Başkanı Mark Otty, rapor sonuçlarını şöyle yorumladı: "2010’un ikinci çeyreğindeki nispeten daha olumlu tahminlere rağmen Avrupa şirketleri hala kısa ve orta vade görünümleri konusunda karamsar yaklaşım içindeler. Çoğunun kısa ve orta dönem planları içinde yatırımlar ve işe alımlar görünmüyor. Öyle ki bölgenin iş etkinliğinde durgunluk öncesi döneme ulaşması dahi 2015 yılını bulacaktır."



Bu haber 843 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,796 µs