En Sıcak Konular

Obama: Baskı yapamayız

8 Kasım 2010 10:51 tsi
Hindistan'da resmi temaslarını sürdüren ABD Başkanı Barack Obama, Hindistan Başbakanı Manmohan Singh ikili görüşmelerin ardından ortak açıklama yaptı.

Başbaşa ve heyetler arasında gizli yapılan toplantıların ardından konuşan iki liderin konuşmasından, terörün iki ülkenin ortak düşmanı olduğu mesajı çıktı. Obama, "Terör bizim limanlarımızda barınamaz." Derken, Singh terörle mücadele için ABD ile ortak çalışmalarının devam edeceğini belirtti.

Nükleer ortaklıktan, uzayda işbirliğine birçok anlaşmaya imza atıldığını açıklayan Hindistan Başbakanı Manmohan Singh, anlaşmalar ile birlikte iki ülke birlikteliğinin bir kat daha sağlamlaştığını dile getirdi. ABD Başkanı Obama ise ABD'nin Hindistan'a Nükleer Enerji Sağlayıcıları Grubuna girmesi için verdikleri açık desteğin iki ülke arasındaki sıkı ilişkinin göstergesi olduğunu söyledi.

"KEŞMİR SORUNUNU HİNDİSTAN VE PAKİSTAN ÇÖZMELİ"

Obama, basın mensuplarından birinin sorusuna, "Keşmir konusu üzerine iki ülkeye de çözüm için bir formül baskısı yapamayız." şeklinde cevap verdi. Başkan Obama, Hindistan ve Pakistan arasında uzun süredir çözülemeyen bir mesele olan Keşmir sorunu üzerinde iki ülkenin beraber bir çözüm bulmasının gerektiğini söyledi. Obama ayrıca kararlı ve sağlam bir Pakistan'dan en çok faydalanacak ülkenin Hindistan olacağını sözlerine ekledi.

Ortak basın toplantısında Amerikan basını Başbakan Singh'e Hindistan'ın ABD'nin Pakistan'ı terörist devlet olarak isimlendirmesini isteyip istemediği sordu. Singh, Pakistan ile Hindistan'ın ilişkilerinin her zaman bütün dünya tarafından büyük bir dikkatle izlendiğini söyleyerek, Pakistan'da barınan terör elementlerinin her zamankinin en üst seviyesinde olduğunu dile getirdi.

Hindistan'ın ekonomik olarak her yıl yüzde 8-9'luk bir ortalama ile büyüdüğüne dikkat çeken Başbakan Singh, ABD ekonomisinin ve yatırımcısının bu büyümede rolünün büyük olduğuna değindi. Başkan Obama ise ABD'nin ve ABD şirketlerinin Hindistan'da yatırımının iki taraf için de bir kazan-kazan durumu olduğunu dile getirdi.

Başkan Obama Başbakan Singh ile yaptığı basın toplantısının ardından Hindistan milletvekillerine hitap etmek için Hindistan parlamentosuna geçti.

cihan



Bu haber 520 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,518 µs