En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı'ndan 'kalkan' açıklaması

8 Kasım 2010 09:54 tsi
Cumhurbaşkanı'ndan 'kalkan' açıklaması Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, AB'de Türkiye'nin Kıbrıs konusunda jest yapması beklentilerine 'Türkiye'nin jest yapacak hali yok' karşılığını verdi. Gül,füze kalkanı projesinin İran ya da başka bir ülkeyi hedef almasını kabullenmeyeceklerini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Avrupa Birliği'nde Türkiye'nin Kıbrıs konusunda jest beklentilerine ''Türkiye'nin jest yapacak hali yok'' karşılığını verdi.

Abdullah Gül ödülünü İngiltere kraliçesinden alacak

Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsü Chatham House'ın, 2010 yılın devlet adamı ödülünü almak üzere İngiltere'ye gelen Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, BBC Türkçe'nin Dünya Gündemi ve BBC'nin Hardtalk programlarına ayrı ayrı mülakatlar verdi.

Gül, Avrupa Birliği ile müzakerelerin tıkanma noktasına gelmiş olmasını eleştirirken, beklentilerinin birliğin sözünü tutması olduğunu söyledi.

Gül, Türkiye'nin başlıkların açılıp kapanması her ne kadar özellikle Kıbrıs tarafından engelleniyor olsa da hazırlıklarını tamamlayacağını ve başlıkları fiilen kendisinin açıp kapatacağını vurguladı.

Bazı AB üyelerinin Türkiye'nin üyeliği konusunda referandum yapacaklarını anımsatan Gül, sonuçlara saygı duyacaklarını, ama aynı konuda Türk halkının da söyleyecek bir sözü olduğunu, belki de zamanı geldiğinde Türklerin ''reformları yaptık, standartlarımızı AB düzeyine yükselttik, bu bizim için yeterli'' diyerek birliğe üye olmaya gerek duymayabileceklerini kaydetti.
'Jest yapacak halimiz yok'

Gül, tıkanıklığın aşılması için Türkiye'den jest beklenmemesi gerektiğini belirterek, ''Ben bu işi bilirim. Her gelen Türkiye bir jest yapsa der. Türkiye jest yapıyor ama eğer jestlerinizin bir karşılığını görmüyorsanız yeni bir jest yapmaya gerek kalmaz. Türkiye'nin yeni bir jest yapacak hali yok. En büyük jest 2004 yılında o zamanki Annan ve AB planına Türkiye'nin evet demesi. Bu plan daha sonra referanduma kondu. Kıbrıs Türkleri bu referandumu destekleyerek en büyük jesti gösterdiler, ama karşılığında hiçbir şey alamadılar' dedi.

2006 yılında Türkiye'nin Kıbrıs gemi ve uçaklarına limanlarını açmasını öngören protokolün uygulanmasının izlenmesi için üç yıllık bir süre belirlenmiş, bu süre daha sonra bu yıl sonuna kadar uzatılmıştı. Peki, bu yıl sonundaki AB zirvesinde bir kırılma beklenebilir mi?

Gül, 24 Ocak 2006'da dışişleri bakanı olduğu dönemde ''Ada'da bütün ambargoların kaldırılması'' çağrısı yaptığını hatırlatarak, ''Ona bile yok dediler'' dedi.
'Eksen kayması baskı unsuru'

Abdullah Gül'e göre eksen kayması tartışması baskı unsuru

Türkiye'nin sırtını batıya, yüzünü de doğuya döndüğü eleştirileri çerçevesinde gelişen eksen kayması tartışmalarını da değerlendiren Gül, ''Bunu, Türkiye'ye dönük bir baskı unsuru olarak kullanılmak istiyorlar. Türkiye, AB ile bütünleşmek için hukukunu, anayasasını değiştirip bütün standartlarını yükseltirken, bu tip soruların sorulması bizde şüphe yaratıyor'' diye konuştu.

İran'ın Türkiye'nin komşusu olduğunu ve iki ülke arasındaki ticari ve kültürel ilişkileri teşvik etmeye devam edeceklerini kaydeden Gül, yaptırımların herhangi bir yarar getirmediğini ve İran'ın nükleer programı konusunda barışçı çözüm bulunması gerektiğini söyledi.

Gül, İran'ın daha şeffaf olması gerektiğini de vurguladı.

Türkiye, nisan ayında BM Güvenlik Konseyi'ndeki oylamada Brezilya'yla birlikte İran'a yaptırım uygulanmasına karşı oy kullanmış, bu karar Tahran'a yaptırım kararı aldırmak için yoğun çaba harcayan Washington'da hayalkırıklığı yaratmıştı.
'Füze kalkanında hedef İran olamaz'

Gelecek hafta Lizbon'da yapılacak NATO zirvesi de, Türkiye ile bu kez ittfak arasında yoğun müzakerelere sahne olmaya aday.

Zira, Türkiye füze kalkanı projesinin kendi topraklarında kurulmasını kabul ediyor, ancak herhangi bir ülkenin adının geçmesine karşı.

Lizbon'da yapılacak NATO zirvesi toplantısının önemli gündem maddelerinden biri de ''füze kalkanı projesi'' olacak.

BBC Türkçe'nin, füze kalkanı projesinin hedefinin İran olacağı haberlerini anımsatması üzerine Gül şunları söyledi:

''NATO savunma amaçlı bir organ. NATO üyelerinin dışında kimde balistik füze varsa, bütün onlara karşı bir savunma sistemi geliştiriliyor. Dolayısıyla kategorik olarak bir ülke, İran demek yanlış. Böyle de olmayacak. Herhangi bir ülke hedef alınmayacak. Bunu kesinlikle kabullenmeyiz.''

''NATO savunma sistemidir. Kendi üyelerini savunmak için kendi üyesi olmayan balistik füzelere sahip bütün ülkelere karşı. Bugün olmayıp da yarın sahip olacaklar da çıkabilir.''

BBC Türkçe



Bu haber 633 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,471 µs