En Sıcak Konular

İlk sınır ötesi operasyon Hürriyet’de olur mu?

0 0 0000 00:00 tsi
İlk sınır ötesi operasyon Hürriyet’de olur mu? Taraflar ne kadar yalanlarsa yalanlasın Ertugrul Özkök’le Emin Çölaşan arasında gözle görülür bir gerginlik yaşanıyor. Özkök en azından haftada bir Çölaşan’a yönelik incelikli kritikler getiriyor. Fakat asıl mesele Çölaşan’ın etrafında d

Çekişmenin kökleri ne denli eskiye giderse gitsin, ilk nüve Çölaşan’ın birkaç yıl öncesi aldığı “izin” sonrası Hürriyet okurlarının gösterdiği reaksiyona gidiyor. Bu olaydan sonra Özkök’le Çölaşan’ın arasının bir daha eskisi gibi olmadığı aşikar. Çölaşan’ın izinden Hürriyet’e dönmesi basın tarihinde pek sık rastlanmayan bir reaksiyon sürecine dayanıyor. Hürriyet’in, bir yazarının ayrılması ihtimalinin gazeteye verebileceği olası zararı göze alamayacak kadar büyük olması, krizin, yönetimin özürleri ile hal yoluna konulmasıyla son bulmuştu.

Çölaşan çemberi!

En hatırlanır örnek ise sadece bir-iki gün öncesine gidiyor. Çölaşan’ın Genelkurmay Başkanı’na yönelttiği “hocalı” sorunun, Hilmi Özkök’ü kızdırması, Ertuğrul Özkök’e açılan sitem telefonu ve yayın yönetmeninin köşesine bu meseleyi “Çölaşan’ı tekzip eder üslupta” taşımasıydı.

Taktir etmek lazım ki Ertuğrul Özkök bunu da oldukça usturuplu biçimde yaptı ve sanki bir haber kaynağından yazısını teyit ettirircesine Çölaşan’ı da arayarak onun görüşlerini de aldı!

Çölaşan’ı zor durumda bırakan bu çemberin halkaları sadece yönetimden oluşmuyor. AKP iktidarının ve bazı medya kuruluşlarının da Çölaşan’a yönelik organize tavırları görülüyor.

AKP’nin Çölaşan’a karşı özel bir sevgisizlik beslediği inkar edilemez. Kullandıkları silah ise bu işe en uygun isim olan Melih Gökçek. TGRT’de yayınlanan ve doğal olarak büyük ilgi gören ikilinin tartışması, Çölaşan muhaliflerine ciddi puan getirmiş gibi.

Gazetecilik ne demek?

Ancak bu avantaj Gökçek’in ileri sürdüğü iddiaların çarpıcılığı veya gerçekliğinden çok, Emin Çölaşan’ın yazdıkları kadar iyi konuşamamasından, TV’nin gücünü yeterince kontrol edememesinden kaynaklanıyor.

Kabul etmek lazım ki yazılarının içeriği ne kadar etkili ve sağlam olursa olsun, Çölaşan yazı tekniği ve edebi açıdan pek iyi bir yazar olmadığı gibi, belagat yeteneği ve vücut dilinin iyi kullanılması konusunda o kadar başarılı da değil. Bu yüzden TGRT’deki hesaplaşmadan kesin bir zafer ile çıktığını söylemek zor.

Çölaşan’ın gücü on yılları aşan gazeteciliğinden ve ideolojik tutumundan geliyor. Ancak burada da özellikle ideolojik pozisyonuna destek vermesi gereken kesimlerden gelen olumsuz sinyaller mevcut.

Çölaşan’ın ulusalcı kimliği ve bağımsızlığı, dürüst ve akçeli işlere bulaşmamış dürüst kimliğine söylenecek hiçbir şey yok. Zaten bu konularda bir arazı olsaydı, kendisinin de söylediği gibi çoktan “çiğ çiğ yenmiş” olurdu.

Fakat ideolojik tutumunun da yine herkesten beklenen onayı almadığı görülebiliyor. Yine kendisinin ifadesiyle Hilmi Özkök zamanında TSK’daki toplantılara “gitmemiş” oluşu, nihayet katılmaya karar verdiği son Genelkurmay basın toplantısında da “arzu ettiği” yanıtları alamamış olması belli bir hayal kırıklığı yaratmış olabilir.

Bir gazeteci için bunların hepsinin üstünde önemli olan, okurlarının kendisine gösterdiği itibar. Çölaşan’ın bu itirabara hala sahip olduğunu söylemek iddialı olmaz. Ancak görünen o ki-hangi taraf haklı veya değil bakılmazsa-belli bir yıpranma payına da parantez açmak gerekiyor.

iyibilgi Ankara 



Bu haber 289 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,567 µs