bir ilk | " /> bir ilk | "/>

En Sıcak Konular

Genelkurmay tarihinde bir ilk

8 Kasım 2010 08:17 tsi
Genelkurmay tarihinde bir ilk 
6 askerin şehit olmasına neden olan mayınları döşeyen general Zeki Es'in tutuklanması şehit aileleri tarafından böyle değerlendirildi.

Çukurca'da 6 Mehmetçik'i şehit eden mayınları döşeyen Tuğgeneral Zeki Es'in askeri mahkemece tutuklanması, şehit ailelerinin evinde buruk bir sevince yol açtı. Adaletin geç de olsa tecelli etmesinden mutluk duyan şehit yakınları şimdi de şehitler için "Hiç önemli değil" diyebilen Tümgeneral Gürbüz Kaya ve diğer sorumluların cezalandırılmasını bekliyor. 

Hakkari'nin Çukurca ilçesi Hantepe bölgesinde 27 Mayıs 2009'da mayın patlaması sonucu 6 askerimiz şehit olmuş, 1'i ağır 8 asker de yaralanmıştı. Genelkurmay olayın Kuzey Irak'tan sızan PKK'lı teröristler tarafından yapıldığını açıklamıştı. Olayın ardından Başbakan Erdoğan, uzun zaman sonra DTP'ye görüşme randevusu vermiş, ancak 6 şehit nedeniyle buluşmayı iptal etmişti. Daha sonra 25 Haziran 2009'da internete düşen bir ses kaydı Türkiye'nin kanını dondurdu. Çukurca Tugay Komutanı Tuğgeneral Zeki Es, "Bizzat kendim yerleştirdim" diyerek mayınları kendisinin yerleştirdiğini söylüyordu. Hakkari Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya da "Hiçbir sıkıntı yok. Biz aynen planladığımızı uygularız. Hiç önemli değil. Kahrolacak bir şey yok" cevabını veriyordu. Ses kaydından Tabur Komutanı Yarbay Taner de Zeki Es'e "Yukarıya mayınları terör örgütü döşedi şeklinde bildirdik" diyordu. Sivil savcılığın yürüttüğü soruşturmada Jandarma ve Emniyet Kriminal, 6 askerimizi şehit eden mayınların TSK'ya ait olduğunu belgelemişti. Bunun üzerine Bursa Jandarma Bölge Komutanı olan Tuğgeneral Zeki Es tutuklanmıştı. Tuğgeneral Es'in tutuklanması şehit ailelerini sevindirirken şehitler için "Hiç önemli değil" diyen Tümgeneral Gürbüz Kaya hakkında hiçbir işlem yapılmaması şehit yakınlarını kahretmeye devam ediyor.

ADALET YERİNİ BULSUN

Şehit Er Adil Yıldız'ın babası İsmail Yıldız, adaletin yerini bulduğunu söyledi. Şehit babası, suçluların cezasını çekecek olmasının kendilerini memnun ettiğini belirterek, "Acımız hala taze. Biz yandık başkaları yanmasın. Başka analar ağlamasın" dedi. Yıldız, internete düşen ses kaydında 6 şehit için "Hiç önemli değil" diyen Tümgeneral Kaya'nın da cezalandırılmasını istedi. Olayın peşini bırakmayacaklarını vurgulayan Yıldız, "Adalet yerini bulsun. Benim evladım geri gelmez ama onlar da cezasını çeksin. Evladım teröristler tarafından şehit edilse bu kadar üzülmezdim. Böylesine bir ihmal bizi kahrediyor. Ama birkaç subay bizim devletimize olan güvenimizi de yok edemez" diye konuştu.

ADALET VARSA CEZASINI ÇEKECEK

Şehit er Cefer Çelik'in babası Nail Çelik konunun gündeme geldiği zaman olayı yeniden yaşadıklarını ve acılarının tazelendiğini söyledi. Sorumlularının cezalandırılmasının da acılarını dindiremeyeceğini belirten Çelik, "Biz evlat verdik. Televizyona dahi bakamıyoruz. Kanun ve adalet varsa cezasını verecek. Gürbüz Kaya'nın da tutuklanmasını bekliyoruz. Bize bu acıyı yaşatanlar, oğullarımızı öldüren, ölüme gönderenler cezasını çeksin. Asla bu davanın peşini bırakmayız" dedi.

KAYA VE ES'İN TUTUKLANMASINI İSTEDİK

Çukurca şehitlerinin avukatı Hayrettin Açıkgöz de dosyada gizlilik kararı olduğu için dava dosya ile ilgili bir bilgi alamadığını kaydetti. Tutuklamaya ilişkin gerekçeyi gördükten sonra daha sağlıklı bir değerlendirme yapabileceğini aktaran Açıkgöz, "Savcılık tarafından iddianame hazırlanıp mahkemeye sunulmuş ve tutuklama da o aşamada meydana gelmiş diye tahmin ediyoruz. Gürbüz Kaya ve Zeki Es hakkında tutuklama talebiyle dava açmıştık. İsmini bildiğimiz iki sanık var ama daha fazla sanık da araştırma sonucu ortaya çıkabilir. Gürbüz Kaya ile ilgili herhangi bir işlem yapılmadı. Sadece Kara Kuvvetleri Komutanlığı idari soruşturma yaptı" şeklinde konuştu.

DÜĞÜNÜMÜZ, BAYRAMIMIZ OLDU

Çukurca şehidi Kemal Özevin'in babası Halil Özevin de adı geçen generallerin cezalandırılmasını beklediklerini söyledi. "Zeki Es'i cezalandıran devletimiz inşallah şehitlerimizin ardından 'bir şey olmaz' diyen Gürbüz Kaya'yı da cezalandırır" diyen Özevin, ses kayıtları ve delillere rağmen sanıkların cezalandırılmamasının kendilerini bir kez daha yaraladığını kaydetti. Özevin şöyle devam etti: "Gece gündüz üzüldük, ağladık, bağırdık, haykırdık. Bir buçuk senedir oğlumun fotoğrafına dahi bakamadım. Hep sakladılar. Bütün çocuklarımızın psikoloji bozuldu. İnşallah devletimiz gereken cezayı verir. Bu şahsın tutuklanması bizim düğünümüz, bayramımız oldu."

GÜRBÜZ KAYA KİMDİR?

Balyoz Darbe Planı davasında hakkında tutuklama kararı çıkartılan Hakkâri 3. Taktik Piyade Tümen Komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya, Gediktepe saldırısının ardından 20 Haziran'da bölgede incelemelerde bulunan Başbakan Erdoğan'a eşlik edip brifing vermişti. Kaya 11 askerin şehit olduğu Gediktepe saldırısında "teröristleri çoban sandık" sözleriyle tartışılmış ve Çukurca'da 6 askerimizi şehit eden mayının TSK'ya ait olduğunu itiraf etmişti. Son Yüksek Askeri Şura (YAŞ) toplantısında Balyoz sanığı olduğu için terfi ettirilmeyen Kaya, daha sonra Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'ne (AYİM) başvurmuş ve YAŞ kararlarına rağmen AYİM tarafından terfi ettirilmişti.

GENELKURMAY 'PKK İŞİ' DEMİŞTİ

Genelkurmay Başkanlığı İletişim Daire Başkanı Tuğgeneral Metin Gürak, mayın olayı ile ilgili ilk resmi açıklamayı 5 Haziran'daki haftalık basın bilgilendirme toplantısında yapmıştı. Gürak, mayını PKK'lı teröristlerin döşediğini şu cümlelerle savunmuştu: "Çukurca bölgesinde arazide yaya olarak operasyon icra eden birliğimizden 6 personelimiz bölücü terör örgütü mensuplarınca tuzaklanan patlayıcının infilak etmesi sonucu şehit olmuş, 8 personelimiz yaralanmıştır. Olay yerinde yapılan incelemede patlayıcının basma düzenekli olarak hazırlandığı, tuzaklamayı yapan teröristlerin Irak'ın kuzeyinden sızdıkları tespit edilmiştir."

GÖRÜŞME İPTAL OLMUŞTU

Çukurca'daki mayın, Kürt sorununun çözümü için demokratik adımların atılacağı olumlu havayı bir anda sabote etmişti. Başbakan Erdoğan, uzun zaman sonra DTP yetkilileri ile görüşmek için 29 Mayıs tarihinde randevu vermişti. Ancak, görüşmeden 2 gün önce patlayan mayın süreci tersine çevirmişti. Erdoğan, kapatılan DTP'nin siyasi yasaklı Eş başkanı Ahmet Türk'e verdiği randevuyu iptal etmişti. Erdoğan "Randevu vermeyi düşündüm, ertesi gün 10 askerimiz şehit oldu. DTP'liler terör örgütüne 'terör örgütü' diyemedi. Randevu vermek için sakinleşsin diye bekledik. Tekrar bir mayın olayı ve 6 şehit. Tam bir adım atmaya karar veriyorsunuz bombalar patlıyor" diye konuşmuştu.

TUTUKLAMA GEREKÇESİ:

BİRDEN FAZLA KİŞİNİNİ ÖLÜMÜNE SEBEBİYET VERMEK

Hakkari Çukurca'da 6 Mehmetçiği şehit eden mayınları döşediğini itiraf eden Tuğgeneral Zeki Es'in tutuklanması, Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın durumunu da tartışmaya açtı. Askeri yetkililer, 27 Mayıs 2009'daki olaydan 18 ay sonra derinleştirilen soruşturmada Zeki Es'in tutuklanmasını bir ilk olarak yorumladı. Genelkurmay Askeri Savcılığı, Çukurca'daki mayın faciasıyla ilgili soruşturmayı derinleştirdi ve birçok bilgiye ulaşıldı. Bunun üzerine savcılık, 5 Kasım'da Tuğgeneral Es'i 'taksirle birden fazla kişinin ölümüne sebebiyet vermek' suçundan tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk etti. Albay Ali Rıza Bildik başkanlığında toplanan Genelkurmay Askeri Mahkemesi de Es'i tutuklayarak Mamak Askeri Cezaevi'ne gönderdi.

GENELKURMAY TARİHİNDE BİR İLK

Askeri yetkililer görevde olan bir generalin ilk kez askeri mahkeme tarafından tutuklandığını vurgulayarak bunun bir ilk olduğunu dile getirdi. Bu güne kadar İlhami Erdil ve Ethem Erdağı gibi bir çok general askeri mahkemede yargılanmış, ancak haklarında tutuklama kararı çıkmamıştı. Askeri yetkililer, Tuğgeneral Zeki Es'in tutuklanmasının, bölgede yapılan faaliyetlerde Tümgeneral Gürbüz Kaya'nın durumunun tartışılmaya açtığını belirtti. Tuğgeneral Zeki Es, internete düşen ses kaydında, yürekleri yakan olay sonrası komutanı Tümgeneral Gürbüz Kaya'ya arayarak "Sizi zora soktum komutanım" demişti. Askerlerin şehit olması yerine komutanını zora soktuğu için üzüldüğünü aktaran Es'e, Tümgeneral Kaya "Önemli değil Zeki. Hiçbir sıkıntı yok" cevabını vermişti. Bu konuşmaların ortaya çıkmasına rağmen Tümgeneral Kaya geçen ağustostaki YAŞ'ta korgeneralliğe yükseltilmiş ancak kararnameyi Cumhurbaşkanı imzalamamıştı. AYİM'de açılan davada Kaya'nın terfi ettirilmesi gerektiği ileri sürülmüştü.

BAŞBUĞ'A TEPKİ

27 Mayıs 2009'da yaşanan acı olayda 6 asker mayına basarak şehit olmuş, 8 asker de ağır yaralanmıştı. Genelkurmay, mayınların teröristlerce döşendiğini açıklamıştı. Ancak internet sitelerine düşen ses kayıtlarında mayınlı tuzağın Tuğgeneral Zeki Es'in başında bulunduğu birlik tarafından döşendiği, askerlerin yoldan geçerlerken bu mayına bastıklarını söyledikleri anlaşılmıştı. Bu konuşma kayıtları üzerine Genelkurmay inceleme başlatmıştı. Ancak bir sonuç çıkmamıştı. Askeri savcılığın 18 ay önce başlattığı soruşturma sürerken şehit yakınları, olayın üzerine gitmediği gerekçesiyle dönemin Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'a tepki göstermişti.

bugün



Bu haber 980 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,163 µs