En Sıcak Konular

Davutoğlu, Irak'ta

7 Kasım 2010 22:44 tsi
Davutoğlu, Irak'ta Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bazı temaslarda bulunmak üzere beraberindeki heyetle birlikte Irak'a gitti.

Türkiye, Irak'ta hükümetin kurulabilmesi için aktif olarak devrede. Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğl ve Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, temaslarda bulunmak üzere Erbil'e gitti, bölgesel Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani ile görüştü. Davutoğlu daha sonra, Bağdat'a geçerek Başbakan Nuri El Maliki ile bir araya geldi. 

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Irak'ın kuzeyindeki bölgesel Kürt yönetiminin Başkanı Mesut Barzani tarafından Erbil'deki konutunda karşılandı. Davutoğlu, Barzani ile görüşmesinden önce basına kısa bir açıklama yaptı.

Davutoğlu, iki toplantı yapmak üzere Irak'a geldiğini, ilk görüşmesinin Erbil'de ikinci görüşmesinin Bağdat'ta olacağını kaydetti.

Davutoğlu, "Türkiye olarak, güvenli ve istikrarlı bir Irak'ın kurulmasını istiyoruz, bunun için çaba gösteriyoruz" dedi.

DAVUTOĞLU BAĞDAT'A GEÇTİ

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Davutoğlu Erbil'in ardından Bağdat'a geçti. Davutoğlu'nu havalimanında Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari karşıladı.

Dışişleri Bakanı Davutoğlu, Bağdat'ın merkezinde bulunan Yeşil Bölge'deki başbakanlık binasında Başbakan Nuri El Maliki ile görüşmeye başladı.

Devam eden görüşmede, Davutoğlu ve beraberindeki heyetin, Irak'ta hükümet kurma çalışmalarında gelinen son durumu ele alacakları bildirildi.

Bağdat'ta siyasi grupların liderleriyle de bir araya gelecek olan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, seçimlerin galibi El Irakiye listesi başkanı İyad Allavi, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Tarık El Haşimi, Başbakan Yardımcısı Rafi El İsavi ve BM'nin Irak Temsilcisi Ad Melkert ile ayrı ayrı görüşmeler yapacak.

Irak İslam Yüksek Konseyi Başkanı Ammar El Hekim'le de görüşecek olan Davutoğlu'nun, daha sonra Birleşik Arap Emirlikleri'ne hareket etmesi bekleniyor.

Davutoğlu, Irak'taki temaslarının ardından, sırasıyla Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), İtalya ve Strasbourg'a gidecek.

BAE'de ikili temaslarda bulunacak olan Dışişleri Bakanı Davutoğlu, İtalya'da Türk-İtalyan Forumu toplantısına, Strasbourg'da da Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi'nin dönem başkanlığının devir teslimi törenlerine katılacak.

ZİYARET ÖNCESİ KONUŞTU

Davutoğlu, Dışişleri Mensupları Eşleri Dayanışma Derneği'nin düzenlediği Cumhuriyet Balosu öncesinde, basın mensuplarının soruları üzerine, Irak ziyeretini değerlendirdi.

Bakan Davutoğlu, son haftalarda Irak'ta 7 aydır hükümet kurulamadığını hatırlatarak,  Türkiye'nin bu krizin aşılması için çalışmalarını artırdığını ve son birkaç gündür gerek telefon trafiğiyle gerekse yüz yüze görüşmelerle katkılarını hızlandırdığını belirtti.

Bakan Davutoğlu, "Görüşmelerde belli bir aşamaya gelindi. Biz bu aşamayı nihai ve mutlubir sonuçla neticelendirmek istiyoruz. Bütün Iraklıların temsil edildiği, seçimden sonra ortaya çıkan tabloyu yansıtan, kuşatıcı bir hükümet oluşumu için Türkiye elinden gelen yapmaktadır. Bizim bütün Iraklı kardeşlerimizle yakındiyaloğumuz var. Diğer ülkeler de ellerinden gelen çabayı gösteriyorlar tabii. Bu çerçevede inşallah yarın olumlu bir netice alacağız diye umuyorum" dedi.



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,123 µs