En Sıcak Konular

Rumlar, belge hırsızlığından ulsulararası mahkemede yargılanabilir

7 Kasım 2010 14:04 tsi
Güney Kıbrıs'ta BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Aleksander Downer'in gizli belgelerinin çalınmasının, Rum tarafının Lahey'de yargılanmasına sebep olabileceği iddia edildi.

BM personeline ait gizli yazışmaların elektronik ortamdan çalınması ve sızdırılması, diplomatik misyonun gizli haberleşme imtiyaz ve dokunulmazlığına ilişkin uluslararası sözleşmelerin ve AB talimatlarının ihlaline sebep olduğu için BM'nin, şartları zorlaması halinde Rum yönetimini uluslararası hukuku ihlalden Lahey'e kadar götürebileceği açıklandı.

Politis gazetesi, Rum Başsavcı Petros Kliridis'in Rum Meclis Başkanı Marios Karoyan'a bir mektup gönderdiğini yazdı. Kliridis'in mektupta Rum yönetiminin uluslararası sözleşmeleri ihlal etmiş olabileceğine, bu nedenle çok ciddi uluslararası hukuk meselelerinin söz konusu olduğuna dikkat çektiği bildirildi. Rum Başsavcı mektububda, "Downer belgelerinin sızdırılması konusunu bir yıldır hafife alan ve gerekli araştırmayı yapmayan Rum yönetiminin yaşadığı şoku gözler önüne serdiğini" yazdı. Politis konuyla alaklı haberini, "BM Belgeleri Konusunda Ayıkla Pirincin Taşını... Kıbrıs Lahey Adalet Divanı'na Kadar Götürülebilir" başlığıyla yansıttı.

Haberde, belgelerin içeriğinin Rum Meclisi Kurumlar Komitesi'nde görüşme konusu yapılmaya çalışılmasının, çalınan BM yazışmalarının Rum medyası ve siyasiler tarafımdan kötü niyetle kullanıldığının saptandığı geçen yıl itibarıyla "kaynamakta olan konuda BM'nin sabrını taşıran son damla olduğuna" işaret edildi.

Rum Başsavcı'nın Karoyan'a gönderdiği mektupta vurguladığı; uluslararası sözleşmelerin ihlal edilmesi ve ceza gerektiren suç işlenmesi konularının 6 Ekim 2009 tarihli görüşmelerinde Downer tarafından Rum Yönetimi Başkanı Dimitris Hristofyas'a aktarıldığını hatırlatan gazeteye göre, ertesi günü basına sızan o görüşmede Downer, Hristofyas'a "hırsızlığın Kıbrıs'ta gerçekleştiğini bildiğini" söyledi.

Gazete ayrıca, müzakerelerin başarısızlığa uğraması halinde Kıbrıs Rum tarafının kötü niyeti meselesini kanıtlayacak bütün delillere sahip olunduğunu da belirtti. Ayrıca BM Sözleşmesi'nin 8. maddesine göre 'bu sözleşmenin yorumu veya uygulanmasından ortaya çıkacak bütün anlaşmazlıklar Adalet Divanı'na havale edilmelidir.' maddesine dikkat çekti. BM'nin şartları zorlaması halinde Rum Hükümetini Uluslararası Hukuk'u ihlalden Lahey'e kadar götürebileceği de kaydediliyor.
 
cihan



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,322 µs