En Sıcak Konular

Bush Suriye'yi vurmayı düşünmüş

7 Kasım 2010 13:40 tsi
Bush Suriye'yi vurmayı düşünmüş

ABD eski Başkanı Bush, eski İsrail başbakanı Olmert’in 2007’de Suriye’yi vurmadan önce kendisini arayıp ‘Bu tesisi sen vur’ dediğini öne sürdü. Eski Başkan “Biraz düşündük ama reddettik” dedi.

Kitabının piyasaya çıkması öncesi program program dolaşan Bush, Oprah Winfrey’e konuk oldu. Haftaya Jay Leno‘nun programına da katılacak.

İsrail uçakları 6 Eylül 2007 gecesi Suriye`nin doğusundaki Deir El Zor kenti sınırları içindeki El Kibar tesislerini bombalamıştı. İsrail bu tesisin nükleer silah üretme amacı taşıdığını öne sürmüş, Suriye ise bu iddiayı yalanlamıştı.

Bölgede tansiyonu oldukça yükselten bu olayın perde arkasında yaşananları dönemin ABD Başkanı George W. Bush ortaya çıkardı. Bush’un salı günü piyasaya çıkması beklenen anı kitabı “Decision Points”te (Karar Noktaları) saldırı öncesi İsrail’de dönemin Başbakanı Ehud Olmert’in kendisini arayarak destek istediğini yazdı. Bush kitabında olayı şöyle anlattı: “Suriye’nin doğu çöllerinde iyice gizlenmiş şüpheli bir tesis olduğuna dair istihbarat almıştım. Bir süre sonra Olmert’le telefonda konuştuk. Bana ‘George, senden bu tesisi bombalamanı istiyorum’ dedi. Durumu ulusal güvenlik ekibimle birlikte ele aldık. Bombalama ihtimali de değerlendirildi. Ancak CIA, bu tesiste nükleer silah üretilmesi ihtimalinin düşük olduğunu bildirdi.

Bunun üzerine Olmert’e ‘İstihbarat ‘silah programı var’ demedikçe bir ülkeye saldırmayı doğru bulmuyorum’ yanıtını verdim. Olmert hayalkırıklığı yaşamıştı ve ‘Stratejiniz beni rahatsız ediyor’ dedi. Olmert saldırı için yeşil ışık istemedi. Ben de yeşil ışık yakmadım. Kendisi İsrail’i korumak için gerekliliğine inandığı bir şey yaptı.”

Erdoğan’ı aramıştı

Yedi İsrail uçağı Akdeniz üzerinde uçtuktan sonra Suriye’ye yönelmiş, 18 dakika içinde El Kibar tesislerini vurmuştu. Uçaklar dönerken Türk hava sahasına da girmiş, Türkiye üzerinde yakıt tanklarını düşürmüştü. Saldırı sonrası Olmert, Erdoğan’ı arayıp olayı anlatmış ve Esad’a İsrail’in bir başka nükleer tesise izin vermeyeceğini, ancak yeni bir saldırı planlanmadıklarını söylemesini istedi.

vatan



Bu haber 804 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,110 µs