En Sıcak Konular

Başörtülüleri böyle ikna etti

7 Kasım 2010 10:36 tsi
Başörtülüleri böyle ikna etti 28 Şubat döneminde Serter, denetimindeki ikna odalarından geçen başörtü mağdurları, fişleme tehditi ve para teklifleriyle baskı altına alındıkları odalarda kayıt altına alındıklarını bile bilmiyorlarmış...

İkna odalarının mucidi CHP İstanbul Milletvekili Prof. Nur Serter’in, 1998’de öğrencilerin başlarını açmaları için İstanbul Üniversitesi’nde odalarda kamera kaydı yaptıkları itirafının ardından mağdurlar Serter’i dava yağmuruna tuttu. Serter’in kaytları izinli yaptık demesine rağmen mağdurlar bunun doğru olmadığın söylüyor. İkna odalarına alınan ve kayıtlardan haberi olmayan iki eski öğrenci Hanife Gökdemir ve Nevin Karakuş odalarda yaşadıklarını anlattı. Gökdemir, odada kendilerine bir anket sunulduğunu belirterek ankette “Hangi gazeteyi okuyorsunuz’, ‘ailenizin baskısıyla mı başınızı örttünüz’, ‘ne zamandan beri dini inanca sahipsiniz’” gibi sorular sorulduğunu belirtti. Karakuş ise öğrencileri ikna yöntemi olarak “burs” ve hediye paketleri ile öğrencilerin ikna edildiğini belirtti.

ANKETLE OKUDUĞUMUZ GAZETEYİ BİLE SORDULAR

• Tarih Bölümü’nde okurken ikna odasına alınan Hanife Gökdemir’in anlattığı o dönem yaşanan dramı da gözler önüne seriyor: Kayıt bölümüne girince kuyrukta bize bakan iki üç bayan vardı. Bu bayanlar bize işaret ederek ‘Siz, siz, siz, bu tarafa alalım’ diyerek bizi suçluymuşuz gibi kuyruktan çıkarttılar. Paravanla örtülen yere girdik. İçeride bir anket formu uzattılar. Ankette ‘Hangi gazeteyi okuyorsunuz,  ailenizin baskısıyla mı başınızı örttünüz,  hangi liseden mezun oldunuz, siyasi görüşünüz nedir’,  hangi televizyonu izliyorsunuz, ne zamandan beri dini bir inanca sahipsiniz, hangi radyoyu dinliyorsunuz, ailenizde dini yapı nasıl” gibi sorular vardı. Bizi fişlediler. Ben olduğum yerde kamera görmedim, ama Avcılar’da kameraya aldıklarını biliyorum. Biz bu CD’lerin varlığından ilk defa haberdar olduk. Daha pek çok arkadaş da bizim gibi dava açmak için CD’lerin akibetini bekliyor.”

TORBA TORBA HEDİYELER VE BURS ÖNERİYORLARDI

• Edebiyat Fakültesi Arşiv Bölümü’nde okurken ikna odasına alınan Nevin Öner Karakuş da ‘ikna odasında’ kamera olup olmadığı konusunda bilgisinin olmadığını belirterek şunları anlattı: “4. sınıfa kayıt için gitmiştim. Yemekhanenin kenarında yapılmış derme çatma gibi duran bir yerdi. Ben kamera görmedim ama benim dışımda görüntülerim aldı mı bilmiyorum. İkna odasına girenler Anadolu’dan gelmiş çocuklardı. Yani hem maddi hem de manevi ağırlık vardı üzerlerinde. Çıkan kızlar ağladı, hatta bazılarının babası ‘Neden o odalara girdin’ diye kızdı. Hatta o odalarda kızları ikna edebilmek için kızların en çok ihtiyaç duyacakları, en özel şeylerin içinde olduğu torbalar verildi; kimilerine ise burs teklif edildi. Ben okula 24 yaşımdan sonra girmiştim. Adapazarı’nda yaşayan 1.5 yaşındaki kızımı okulu biritip para kazanarak yanıma almak zorundaydım. Okula kayıt yaptıramayınca zor zamanlar geçirdim ama Allah bizi yanlız bırakmadı ve kızıma kavuştum.”

TAZMİNAT VE CEZA DAVASI AÇILABİLİR

• Mağdurların avukatı Avukat Yasin Şamlı “Serter’in uygulaması yani haber verilmeden görüntü alınması hem eski hem de yeni TCK’ya göre suçtur. İzin alınsa bile suçtur. Çünkü ortada bir korkutma vardır. Özgürce karar alamama durumu vardır.  Nur Serter’in itirafları üzerinde hem tazminat hem de ceza davası açılabilir.”  Öte yandan bazı mağdurların dönemin rektörü Kemal Alemdaroğlu hakkında dava açmaya hazınlandığı öğrenildi.

İMHA EDECEĞİM’ DEMİŞTİ

• Geçtiğimiz hafta star’a röportaj veren Serter, varlığı bilinen fakat delil olmadığı için kanıtlanamayan ikna odalarına ilişkin olarak kamera ile kayıt yapıldığını ve bu kasetlerin de kendisinde olduğunu şöyle anlatmıştı: “İletişim Fakültemizin öğrencileri, kayıt şenliğini çekiyorlardı. Onlardan bir kamera aldık odaya, görüşmeye giren kızlara da söyleyerek tabi. Öğretim üyeleri baskı uyguladı mı uygulamadı mı, ilerde yasal bir durum olursa diye, tümü kayda alındı.”

star



Bu haber 763 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,829 µs