En Sıcak Konular

Soros'tan Çin için müthiş öngörü

7 Kasım 2010 10:20 tsi
Soros'tan Çin için müthiş öngörü

Dünya doların değer kaybetmesine kilitlenmiş ve ABD'nin toparlanmasıyla herşeyin yine eskiye döneceğini beklerken ünlü spekülatör George Soros, dünyanın kaderi için Çin'i adres gösterdi.

Soros, Çin'in sermaye hareketlerini sıkı bir şekilde kontrol eden iki bağlı döviz kuruna sahip olduğunu ancak diğer birçok para birimi için cari işlemler ve sermaye hareketleri arasında böyle bir ayrım yapılmadığını bu durumun Çin'in para birimi Yuan'ın sürekli değerinin altında kalmasını sağladığına dikkat çekti.

Soros, Çin'in insanları daha fazla çalışmaya teşvik edecek politikalara sahip olduğunu ve ihracat rakamlarının bunun göstergesi olduğunu da kaydetti.

Çin'in başarısının arkasındaki sırrın bu olduğunu ve bunun diğer ülkeler karşısında kendisine önemli bir avantaj sağladığın söyleyen Soros., "Bu aynı zamanda Çin'i, gelişmiş ekonomileri derinden sarsan son finansal krizden de korudu. Çin için bu süreç sadece ihracatta düşüş yaşadığı bir dönem olarak kaldı" şeklinde konuştu.

DÜĞÜMÜ ÇİN ÇÖZECEK

Dünyanın en büyük yatırımcısı ve spekülatörü kimilerine göre ise hayırseveri George Soros, küresel ekonomiyi tehdit eden kur dengesizliğinde düğümü yine Çin'in çözeceğini söyledi.

Soros, kura yönelik endişelerin kendisini de kaygılandırdığını ve bugün gizli bir kur savaşı yaşandığı söylemlerine katıldığını belirterek, döviz piyasalarının birbirinden faklı ekonıomik ve politik modellerin çatışmaya dönüştüğünü vurguladı.

Çin'in sermaye hareketlerini sıkı bir şekilde kontrol ettiğini ve iki farklı döviz kuruna sahip olduğunu ancak diğer ekonomilerin birçok para birimi için cari işlemler ve sermaye hareketler,i arasında böylebşr ayrım yapılmadığını bu durumun Çin'in para birimi Yuan'ın sürekli değerinin altında kalmasını sağladığına dikkat çekti.

YUAN'IN DEĞERLENMESİ CAZİP GELEBİLİR

George Soros, Yuan'ın değerlenmesinin cazip hale geleceği bir seçeneğin Çin'î uluslararsı işbirliğine sürecini başlatmasına neden olabileceğine de değinerek, " Çin, kendi sınırları içerisinde uzlaşma sağlayacak bir mekanizmayı zaten geliştirmiş durumda. Şimdi bir adım daha ileriye gidip, küresel çapta bir uzlaşmanın sağlanması sürecine katkıda bulunmalı. Bu girişim, dünyanın geri kalanı tarafından Çin'in yükselişini kabul etme ödülünü de beraberinde getirecektir".

gazeteport



Bu haber 1,270 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,759 µs