En Sıcak Konular

Azerbaycan'da halk sandık başında

7 Kasım 2010 10:17 tsi
Azerbaycan seçimlerinde yarışın Yeni Azerbaycan partisi ile Azerbaycan Halk Cephesi Partisi-Musavat partisi arasında yaşanacağı ön görülüyor.

Azerbaycan, genel seçimler için sandık başına gidiyor. Yerel saatle 08:00'de oy verme işlemi başladı. Merkezi Seçim Komisyonu başkanı Mezahir Penahov düzenlediği basın toplantısı ile seçimlerin başladığını duyurdu.

Oy verme süreci yerel saatle 19.00'da tamamlanacak. İlk seçim sonuçlarının ise yerel saatle 22.00'de MSK'nın internet sitesi üzerinden açıklanması bekleniyor. MSK Başkanı Penahov, gecenin geç saatine de denk gelse ilk sonuçları açıklayacaklarını bildirdi.Seçimlerde, 690 milletvekili adayı Azerbaycan Milli Meclisi'nde bulunan 125 sandalye için yarışıyor. Adaylardan 94'ü kadın.Ülke genelinde, 1026 yabancı, 47 bine yakın ise yerli gözlemcinin seçimleri takip ediyor. Bunlar arasında, Avrupa Güvenlik İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenter Asamblesi, Avrupa Birliği Parlamenter Meclisi, Avrupa Birliği, Avrupa Parlamentosu, Bağımsız Devletler Topluluğu, Avrupa Seçimleri İzleme Akademisi, Türk Dili Konuşan Ülkelerin Parlamento Asamblesi (TÜRKPA) gibi Uluslararası teşkilatların yanı sıra Azerbaycan'da Büyükelçilikleri olan ABD, İngiltere, Kazakistan, Norveç, Bulgaristan, Polonya, Japonya ve Belçika'nın temsilcileri de yer alıyor.Seçimleri takip edecek TÜRKPA heyetinde, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Ankara Milletvekili Haluk İpek, AK Parti Konya Milletvekili ve Türkiye- Azerbaycan Parlamentolararası Dostluk Grubu Başkanı Mustafa Kabakçı ve AK Parti Denizli Milletvekili Mehmet Yüksel yer alıyor.Azerbaycan meclisinde 125 sandalye bulunuyor.

Seçim öncesinde muhalif parti başkanları Ali Kerimli ve İsa Kamber basın toplantısı düzenledi. Her iki parti başkanı da bu seçiminde eski seçimler gibi şaibeli olacağını açıkladı.Şu anda beş yıl öncesinden de daha kötü durumun olduğunu beyan etti.

Milliyetçi muhafazakar kimliği ile önce çıkan partilerin seçim konusunda ümitsiz oldukları dikkat çekti. Muhalif lilderler adayların hukuklarının ihlal edildiğini, seçmenler ile görüşmelerin engellendiğini, seçim öncesi eylemlerin yapılmasına izin verilmediğini hatırlattı.

Ali Kerimli ve İsa Kamber'in açıklamalarını Azerbaycan Demokrat Partisi, Aydınlar ve Ümit partileri tarafından da desteklendi. Demokrat parti başkanı Serdar Celaloğlu yasaların ihlal edildiğine dair çok sayıda kanıt topladıklarını ve bu konuda hem Merkezi Seçim Komisyonu hem de devlet başkanının bilgilendirildiğini beyan etti.

Mecliste iktidar partisinin 56, muhalefet partilerinin 19 ve bağımsızların 40 sandalyesi var.

dunyabulteni



Bu haber 623 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,769 µs