En Sıcak Konular

Yargıtay, Haberal için 79 yıl geriye gitti

6 Kasım 2010 15:17 tsi
Yargıtay, Haberal için 79 yıl geriye gitti Yargıtay üyelerini ikiye bölen hakimlere ceza verilmesi kararının alınması için, cezadan yana olan üyelerin 1931 yılına kadar gittikleri öğrenildi.

Yargıtay'ı ikiye bölen Ergenekon hakimlerine ceza verilmesi konusuyla ilgili ilginç detaylar ortaya çıktı. Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Ergenekon sanığı Haberal'ın tahliye talebini reddeden 9 hâkime tazminat cezasını, 1931'deki davanın içtihadına dayandırıp onadı.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, Ergenekon davası sanığı Mehmet Haberal'ın tahliye taleplerini reddeden İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'nin 9 hâkime verilen tazminatı, 1931'de bir hakime verilen tazminat davasındaki içtihada dayanarak onadı. Toplantılarını çarşamba günleri yapan Yargıtay Hukuk Genel Kurulu dün, "Haberal davası" özel gündemiyle toplandı. Gündeminde, geçen hafta karara bağlanamayan ve İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki 9 hâkimi, bin 500'er lira tazminat ödemeye mahkûm eden Yargıtay 4'üncü Hukuk Dairesi'nin kararı bulunuyordu. Genel Kurul'un, sanıkları tahliye etmeyen hakim savcıları yakından ilgilendiren kararını alma süreci şöyle işledi: Geçen haftaki oturuma Yargıtay Ceza Genel Kurulu'nun 43 üyesi katıldı. Bu müzakerede ilk olarak usul tartışması yaşandı. Yargıçlardan 13'ü, "Ceza hâkimleri ile ilgili kararı hukuk hakimleri olarak bizler veremeyiz. Onun için Ergenekon davası bittikten sonra bu tazminat davasını bir ceza mahkemesi baksın" görüşünü savundu. 30 yargıç, "Hayır biz bu konuda yetkiliyiz" dedi ve dayanak olarak Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 573'üncü maddesi ile Yargıtay'ın 1931 yılında verdiği bir içtihadı birleştirme kararını gösterdiler. Böylelikle usul sorunu geçen hafta aşıldı. Yine geçen hafta, davanın esasına geçildi. Bu kez 15 yargıç, "dosyada eksiklikler var, daireden onların tamamlanmasını isteyelim" dediler. Bunların karşısındaki 28 yargıç ise "Davanın esasına geçip tazminat miktarını belirleyelim" dediler. İlk oturumda çoğunluk sağlanamayınca Hukuk Genel Kurulu, konunun tartışmalı olmasını gerekçe göstererek dava için özel gün olarak dünü belirledi. Dün de toplantıya 43 yargıç katıldı. Dünkü toplantıda ikinci oturumlarda karar için salt çoğunluk arandığı için 22 yargıcın vereceği karar yeterli olacaktı. Heyetteki 29 yargıç, İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi hakimlerine tazminat ödetilmesi gerektiği görüşünde birleştiler. Böylelikle 9 hakimin Haberal'a tazminat ödeyeceği kesinlik kazandı. 14 Yargıç, dosyanın tamamı incelenmeden bir karar verilmesinin doğru olmayacağından Ergenekon davası dosyasının tamamının fiziki olarak da Yargıtay'a getirtilip incelenmesini, ona göre bir karar verilmesini istediler. Bu yargıçlar "Biz bu hakimleri tazminata mahkum edersek hiçbir hakim kolay kolay sanığı cezaevinde tutamaz" görüşünü savundu. Çoğunluğu oluşturan yargıçlar ise bu görüş karşısında, "Biz, hakimler sanıkları salıversin demiyoruz. Yaşam hakkı ihlal edilmesin diyoruz" dediler. Dünkü müzakerenin son aşamasında "4'üncü Hukuk Dairesi'nin takdir ettiği bin 500'er lira az mı çok mu" tartışması uzayınca Genel Kurul toplantısı gelecek hafta çarşamba gününe ertelendi. Davalı hakimlerden Vedat Yılmaz Abdurrahmanoğlu karar sonrası ilk açıklamasında "Gerekçeli kararı gördükten sonra bir değerlendirme yapacağız" dedi.



Bu haber 838 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,691 µs