En Sıcak Konular

Cumhuriyetçilerin hedefindeki ülkeler

6 Kasım 2010 10:58 tsi
Cumhuriyetçilerin hedefindeki ülkeler ABD'de değişen politik yapıdan en çok etkilenecek ülkeler

Dış politika, ABD hükümetinin her zaman asıl nüfuz alanını oluşturan alan. Çünkü ABD’nin kiminle masaya oturduğuna ve masaya oturduğu ülkelerle masaya konan tekliflerin kararlaştırıldığı alanı temsil ediyor. Ancak Salı günü Cumhuriyetçi Parti’nin Temsilciler Meclisi’nde üstünlük elde etmesi ve birçok önemli komitenin başkanlığını kazanması, dış politikada ABD’nin yaklaşımını önemli ölçüde değiştirebilir.

İşte ABD’de değişen iç politik yapıdan en çok etkilenecek ülkeler:

Virginia eyaletini temsil eden Cumhuriyetçi Eric Cantor’un, Temsilciler Meclisi’nde çoğunluk lideri olması bekleniyor. Yahudi olan Cantor, Kongre’de İsrail’in en büyük destekçilerinden oldu. Aynı zamanda, Başkan Barack Obama’nın Ortadoğu barışı sürecinde İsrail’in Filistin’e karşı vermesini istediği imtiyazları yüksek sesle eleştirdi.

İSRAİL

İsrail politikasını etkileyecek bir diğer politikacı Florida eyaletini temsil eden Ileana Ros-Lehtinen olacak. Yahudi seçmenler üzerinde büyük nüfuzu bulunan Ros-Lehtinen, Temsilciler Meclisi Dış ilişkiler Komitesi’nin kadın başkanı olmaya aday. Ros-Lehtinen, Obama’nın İsrail’e uygulatmak istediği yaptırımların önüne geçecek bir diğer isim.

Seçimlerden bir gün önce İsrail’in önde gelen gazetelerinden Haaretz’in yazarlarından Akiva Elder, “güçsüz bir Obama’nın İsrail için iyi olacağını” yazdı. Elder ve birçok analiste göre, ara seçimlerde hezimete uğrayan Obama, bundan sonraki çabasını başkanlık seçimlerini kazanabilmeye odaklayacak.

İRAN

Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçilerin eline geçmesinin ardından, Kongre’nin İran yaptırımları konusunda çok daha sert bir tavır alması bekleniyor. Bu konuda iki Cumhuriyetçi Kongre üyesi partilerine öncülük yapabilir. İran’a karşı geçmişte sert bir duruş sergileyen Ileana Ros-Lehtinen’in, yeni yaptırımları desteklemesi bekleniyor. Analistler, Ros-Lehtinen’in İran yaptırımlarını hayata geçirmek konusunda eski komite lideri Demokrat Partili Howard Berman kadar yavaş davranmayacağını düşünüyor.

Diğer yandan, Obama’nın İran ile diyalog girişimlerini eleştiren Eric Cantor’un da daha ağır yaptırımları desteklemesi bekleniyor. Cantor, Ekim 2009’da politik haber sitesi Politico’ya, “İran’ın ABD şartlarını göz önüne alarak bir uzlaşmaya varma isteği kesinlikle bulunmuyor. Diyalog girişimlerinde bulunmak, uranyum zenginleştirme faaliyetleri için zaman kazanmalarını sağlar” demişti.

ÇİN

Foreign Policy dergisinin haberine göre, Senato’nun en liberal sesi Demokrat Parti üyesi Russ Feingold, dış ticaret üzerindeki tartışmada benimsediği tavrı değiştirecek. Serbest ticaret anlaşmalarının ve Çin ile Hindistan’dan yapılan ithalatın artırılması riskine değinen Feingold’un, yaşanan yuan kavgasında sesini yükseltmesi bekleniyor.

Ara seçimlerden önce Washington Post’da yayımlanan bir analize göre, Cumhuriyetçilerin zaferi, Çin ile yapılan ticareti koruyucu politika sergileyerek destekleyen Demokratların bu politikadan vazgeçebileceğini gösterdi. Cumhuriyetçilerin koruyucu politikanın sonlandırılması için yaptıkları baskının artmasıyla, ABD ile Çin arasındaki ekonomik ilişkilerde de yeni bir sayfanın açılması bekleniyor.



Bu haber 1,481 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,542 µs