En Sıcak Konular

Gül'ün ziyareti çok özel

6 Kasım 2010 09:09 tsi
Yılda en fazla iki devlet başkanı ağırlayan İsviçre, Almanya liderinin ardından Cumhurbaşkanı Gül'ü konuk edecek.

Kasım ayı sonunda gerçekleştirilecek tarihî ziyaret öncesi Türk basınına konuşan İsviçre Cumhurbaşkanı Doris Leuthard, her iki ülkenin Avrupa ideallerini ve kültürünü paylaştığını söylerken Gül'ün programının kendileri için çok özel olduğunu belirtti.

-Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, bu ay sonunda İsviçre'ye tarihî bir ziyaret gerçekleştirecek. Gül, bu ülkeye resmî ziyaret düzenleyen ilk Türk cumhurbaşkanı olacak. Ziyaret, iki ülke arasında son dönemde artan ikili ilişkilerin en parlak noktası olarak değerlendiriliyor. Gül'ü ağırlamaya hazırlanan İsviçre Cumhurbaşkanı Doris Leuthard da ziyarete büyük önem veriyor. Ülkelerine yılda en fazla iki devlet başkanı kabul ettiklerini, Gül'ün Almanya Cumhurbaşkanı Christian Wulff'un ardından ikinci konuğu olacağını ifade eden Leuthard, "Gül'ün İsviçre'ye yapacağı ziyaretten gurur duyuyoruz. Bu ziyaret çok özel; çünkü konuk edeceğimiz cumhurbaşkanlarını seçerken stratejik açıdan da değerlendiriyoruz." diye konuşuyor. Aynı zamanda ülkesinin çevre, ulaşım, enerji ve iletişim bakanı olan Doris Leuthard, makamında bir grup Türk basın mensubuna verdiği mülakatta soruları şöyle cevaplandırdı:

Cumhurbaşkanı Gül'ün İsviçre ziyaretinin sizin için önemi nedir? Ziyaretten beklentileriniz neler?

Cumhurbaşkanı Gül'ün İsviçre'ye yapacağı ziyaretten gurur duyuyoruz. Biz senede 1-2 devlet başkanını kabul ediyoruz. Bu yıl Almanya Cumhurbaşkanı Wulff gelmişti, şimdi de Gül. Bu ziyaret çok özel; çünkü konuk edeceğimiz cumhurbaşkanlarını seçerken stratejik açıdan da değerlendiriyoruz. Çok özel bir ziyaret olacak. Gül'le 2008'de Avrupa Futbol Şampiyonası'nda tanışmıştık. Bern'deki futbol şampiyonasına davet etmiştik. Eylül ayındaki BM Genel Kurulu'nda da görüşmüştük. Birbirimizi tanıyoruz ve aramızda diyalog var. Türkiye ile İsviçre'nin çok benzer yönleri var. AB'nin dışındayız; ama yakın ilişkiler içindeyiz. Her iki ülke de Avrupa kıtasında, Avrupa idealleri ve kültürünü paylaşıyor. Bu nedenle her iki ülkenin de AB ile yakın , ortak olma çıkarı var. İki ülke de çok kültürlü, dinsel çeşitliliğe sahip. Türkiye medeni hukukunu bizden aldı. Bu nedenle de sizin toplumunuz bizimkiyle aynı değerler üzerine kuruldu, bu yüzden benziyorlar. Türkiye ile ekonomik ilişkilerimizi geliştirmek istiyoruz. Türkiye çok dinamik bir ülke. Henüz değerlendirilememiş potansiyel var. Siz tarım ihraç ediyorsunuz, biz ithal ediyoruz. Sizin enerji açığınız var, bizim enerji şirketlerimiz var. Bu konuda bir ortaklık kurabiliriz. Bu konu görüşmelerimizin gündemlerinden biri olacak.

İsviçre'nin Türkiye ile Ermenistan arasındaki arabuluculuk girişimi vardı. Bu ne durumda?

Protokoller geçen yıl imzalandı; ama bu henüz sonuçlanmadı. Henüz sözüne vurgu yapıyorum. Çünkü zamana ihtiyaç var. Her iki ülke ve toplumun da zamanı var. Belki hiçbir zaman geçmişle ilgili aynı görüşe sahip olmayacaksınız. Ama önünüzde bir gelecek var. Gelecek de ortak çıkarlara dayanacak. Gelecekteki ortak çıkar da gelecek nesillerin barış, karşılıklı ortaklık perspektifine sahip olmasıdır. Ortak çıkar bölgedeki insanların refah içinde dostça barışçıl bir ortamda birlikte yaşaması. Bugünkü Ermeni ve Türk halkı, sadece geçmişte olanlar hakkında bilgi sahibi olmak istemiyor, dostane ve barış içinde yaşamak istiyor. İşte burada İsviçre katkıda bulunabilir. Bu protokollerin onaylanıp hayata geçmesi konusunda katkıda bulunabilir. Biz buna hazırız.

İsviçre hâlâ arabulucu rolü oynuyor mu?

Perde arkasında her zaman görüşmeler olur. Ama bu her iki tarafın siyasi iradesine bağlı. Biz sürecin kolaylaştırıcısıyız. Görüşmelerin devam etmesi için bir çözüm bulmaya çalışıyoruz. Her iki tarafın da masaya oturmak için siyasi iradesi olduğunu görmemiz gerek.

Protokoller hala masada mı? Taraflardan gelen bir arabuluculuk talebi var mı?

Zürih protokolleri masada. Bence gerçekten sürecin normalleşmesi için siyasi istek var. Bu sebeple iki ülkenin normalleşme sürecinin devam edeceğini umuyoruz. Zamanı gelince kamuoyuna açıkça bilgi veririz. İki tarafın da normalleşmek için siyasi iradesi olduğu yönünde en ufak şüphesi yok. Bazen her konunun kamuoyu önünde en ince detayına kadar tartışılmasındansa sessiz diplomasi yürütmek daha faydalıdır.

Protokollerin iki ülke meclisinden geçmesi konusunda ümitli misiniz?

Evet ümitliyiz. Size bir takvim veremem. Bazen sürecin hızı değil, kalitesi önemlidir. Karşılıklı anlayış ve kalite konusunda da Türkiye ile Ermenistan aynı görüşteler.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, 'Almanya'da çok kültürlülük projesi başarısız oldu.' dedi. İsviçre için de bunu söyleyebilir miyiz? Yoksa entegrasyon çabaları başarılı mı?

Göç ve entegrasyon konusundaki modelimiz oldukça başarılı. Ülke nüfusunun yüzde 22'si yabancı. Göçmenleri de eklerseniz yüzde 30'lara çıkıyor. Bu büyük bir toplum. Kolay değil, sorunlar oluyor. Bu nedenle çok çalışmamız gerek. Gelenlerin yasalarımıza saygı göstermeleri gerek. Toplumumuzdan da yabancılara samimiyetle hoş geldin demelerini bekliyoruz. Tabii ki toplumda zaman zaman soru işaretleri ve cesareti kırıcı gelişmeler olur. Ama tüm bunları masaya koymak, diyalog kurmak çok önemlidir. Burka ve dinî konular da dahil. Anayasamıza göre herkesin kendini ifade etme özgürlüğü, din özgürlüğü var. İster İsviçre vatandaşı, ister yabancı olsun yasamıza uymazlarsa yaptırıma uğrarlar. Ya saygı duyar entegre olursunuz, ya saygı duymazsınız ve sorun olursunuz.

Namık Kemal Parlak / Zaman



Bu haber 679 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,483 µs