En Sıcak Konular

Ergenekon soruşturması bir fırsat

5 Kasım 2010 17:32 tsi
Ergenekon soruşturması bir fırsat AB 2010 Türkiye İlerleme Raporu taslağından detaylar...

Zaman Gazetesi Brüksel Temsilcisi Selçuk Gültaşlı 99 sayfalık Avrupa Birliği'nin Türkiye İlerleme Raporu  taslağının ayrıntılarına ulaştı.

Taslak metne göre AB İlerleme Raporu'nda bu yıl da Ergenekon soruşturması için "Türk demokrasisi adına fırsat" tespitinde bulunuldu.

İşte rapordan ilk detaylar.

"Suç şebekesi olduğu iddia edilen Ergenekon'la ilgili soruşturma ve diğer bir kaç darbe planı ile ilgili soruşturmalar demokratik kurumların doğru çalışmasına ve hukukun üstünlüğüne olan itimadın kuvvetlendirilmesi için bir fırsat olma özelliğini korumaktadır. Ancak, soruşturmalar hukuki sürecin bütün kurallarına ve sanık haklarına tam olarak saygı duymalıdır. Türkiye siyasi partilerin kapatılmasına ilişkin mevzuatını hala AB standartlarıyla uyumlu hale getirmek mecburiyetindedir."

ANAYASA TADİLATI DOĞRU YÖNDE ATILMIŞ BİR ADIM

"Anayasa tadilatı doğru yönde atılmış bir adımdır. Katılım Ortaklığı Belgesi'nde yeralan yargı, temel haklar ve kamu idaresi alanlarındaki önceliklerin bir kısmına cevap teşkil etmektedir. Ancak tadilatın taslak haline gelişi ve kabul edilişinde sivil toplumu ve siyasi partileri kapsayan istişari bir süreç yaşanmadı. Tadil edilen anayasa maddelerinin Avrupa standartlarına uygun, şeffaf ve kapsayıcı şekilde uygulanması anahtar konumunda olacaktır."

"Ana siyasi partiler arasındaki çatışmacı siyasi iklim, siyasi reformları yavaşlatmaya devam etti. Anayasanın tadil edilmesinin dışında Meclis Kopenhag Siyasi Kritleri'ne ilişkin az sayıda kanunu geçirebildi."

ERGENEKON SORUŞTURMASINI HABERLEŞTİREN GAZETECİLERE YÖNELİK DAVALAR ENDİŞE VERİCİ

"Ergenekon soruşturmasıyla ilgili haber yapan gazetecilere karşı açılan çok sayıda dava endişelere sebep olmaktadır. Soruşturmanın gizliliğini ihlal etmekten soruşturmaya ve davalara muhatap olmaktadırlar. Bu gelişme oto-sansürle neticelenebilir."

"Basın hürriyeti ile ilgili gazeteciler eleştirel haberciliklerini devam ettirdiler. Ancak, basına yönelik siyasi saldırılarla ilgili endişeler sürmektedir. Hükümete eleştirel yaklaşan Doğan Basın Grubu'na yönelik 2009'da açılan vergi davası devam etmektedir."

Selçuk Gültaşlı / Zaman



Bu haber 729 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,401 µs