En Sıcak Konular

Yedi yıl önce ne demişti?

0 0 0000 00:00 tsi
Yedi yıl önce ne demişti? Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in Cumhurbaşkanlığı görevi sona ermeden "genç subaylara" yaptığı konuşma sivil toplumdan tepki alırken, Sezer'in yedi yıl önce yaptığı konuşma hatırlandı. İşte yedi yılda değişenler...

Anayasa Mahkemesi Başkanı 
Ahmet Necdet Sezer'in konuşması...
(25 NİSAN 2000 - ANAYASA MAHKEMESİ'NİN 38. KURULUŞ YILDÖNÜMÜ)

Anayasa Mahkemesi Başkanı Ahmet Necdet Sezer, Anayasa'da cumhurbaşkanına tanınan bazı yetkileri eleştirdi. Sezer, Anayasa'nın 104. maddesinde cumhurbaşkanına verilen yetkilerin parlamenter demokrasinin sınırlarını aştığını belirterek, "Oysa demokratik devlet düzeninde, ulusal iradeyi temsil eden parlamento dışında, sorumsuz bir cumhurbaşkanının yönetimi paylaşması ve tek başına önemli yetkiler kullanması kabul edilemez" dedi. 
Anayasa Mahkemesi'nin kuruluşunun 38. yıldönümü dolayısıyla düzenlenen törene Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel katıldı. Törende, TBMM Başkanı Yıldırım Akbulut, FP Genel Başkanı Recai Kutan, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Necdet Seçkinöz, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Başkanı Luzius Wildhaber, Yargıtay Başkanı Sami Selçuk, Danıştay Başkanı Erol Çırakman, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Vural Savaş, Adalet Bakanı Hikmet Sami Türk, siyasi partilerin temsilcileri ile sivil ve askeri yargının yöneticileri de hazır bulundu. 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer konuşmasında, ağırlıklı olarak hukuk devleti ilkesi üzerinde durdu. Sezer, 1961 Anayasası'nın güvenceli bir özgürlük sistemi kurduğunu, devlete yüklenen ödevlerle hukuk devletinin de ötesine geçilerek sosyal hukuk devletinin amaçlandığını anlattı. Sezer, daha sonra bu Anayasa'nın yerini, bireyin üstünlüğü ve kurumların özerkliği yerine devlete önceliğin verildiği, yürütmeye öteki organlar karşısında pek çok üstünlüğün tanındığı, hak ve özgürlüklere sınırlamaların öngörüldüğü, yargısal denetimin daraltıldığı 1982 Anayası'na bıraktığını ifade etti.

Sezer, Anayasa'nın geçici 15. maddesiyle Milli Güvenlik Konseyi döneminde çıkarılan yasaların anayasal denetime bağlı olmamalarını da eleştirdi. 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Sezer, "Çağdaş demokratik uluslar topluluğuna katılabilmemiz için Anayasa'nın gözden geçirilip özgürlükçü, çoğulcu, katılımcı, güvenceli, devlet organları arasında görev ve yetkileri dengeleyen hukuk devleti ilkesini sözde bırakmayıp yaşama geçiren bir anayasa oluşturulması gerekir" dedi.

Haber7



Bu haber 290 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,392 µs