En Sıcak Konular

Hindistan Güvenlik Konseyi üyeliği isteyecek

5 Kasım 2010 16:21 tsi
Hindistan Güvenlik Konseyi üyeliği isteyecek ABD başkanı Obama'nın büyük önem taşıyan Hindistan ziyareti başlarken, iki ülkenin gündeminde farklı konular dikkat çekiyor

ABD Başkanı Barack Obama, güç kaybettiği Kongre seçimlerinin hemen ardından Asya gezisine çıktı. Obama'nın bugün başlayan ve toplam 10 gün sürecek olan Asya turunun ilk durağı Hindistan.Geziyi yakından izleyensiyasi gözlemciler, bu ziyaretin hem Obama hem de Hindistan açısından taşıdığı öneme dikkat çekiyor.

Dünyanın en hızlı büyüyen ülkelerinden biri olan Hindistan'da, ekonomi politikaları nedeniyle bir kaç gün önce ciddi bir seçim yenilgisi yaşayan ABD liderinin ana gündem maddesi, doğal olarak ekonomi. Özellikle, Amerikan şirketlerinin başta Hindistan ve Çin olmak üzere, işlerini daha ucuza yapabildikleri ülkelere taşımaları ve bunun neden olduğu işsizlikle ilgili sıkıntılar Obama'nın gündeme getirmesi beklenen konuların başında geliyor.

Ekonomi konularının ağır basacağının bir başka göstergesi ise, Obama'nın resmi heyetinin dışında, Hindistan'daki yeni yatırım imkanlarını araştırma peşindeki çok sayıda üst düzey şirket yetkilisinin ABD başkanıyla geziye katılması... Hedeflenen yatırım projeleri için özellikle inşaat,  savunma teknolojisi, nükleer enerji ve değişebilir enerji alanları öne çıkıyor.

Yeni Delhi'de temaslarda bulunacak olan Obama'nın gündeminde Afganistan savaşı, Çin'in Güney Asya'da artan etkisi ve Keşmir de olacak.

HİNDİSTAN'IN TALEP LİSTESİ DAHA UZUN

Öte yandan, küresel krize rağmen beklenmedik bir büyüme gösteren ve servis sektörü ile yazılım alanlarında dünya liderliğini ele geçiren Hindistan, ABD'den çok fazla şey bekliyor. Bunların başında ABD'nin Hindistan'ın "büyümesini dengede tutmak" gerekçesiyle uyguladığı ticari ambargoların kaldırılması geliyor.

Ancak, Hindistan'ın Obama'dan asıl beklediği açıklamalar ve taahhütler ekonomik değil, siyasi....

Güvenlik Konseyi üyeliğine Almanya ile birlikte iki yıllığına geçici olarak seçilen Hindistan, Konsey'de daimi üyelik peşinde koşuyor. Siyasi gözlemcilere göre, Hindistan basınının Obama'nın ziyareti sırasında kullanmak için can attığı manşet "Obama Hindistan'ın Güvenlik Konseyi üyeliğine onay verdi!"

Her ne kadar, ABD yönetimi şimdiye kadar Güvenlik Konseyi'nde reformu desteklediğine dair genel açıklamaların ötesine geçmemiş olsa da, Hindistan başbakanı Manmohan Singh'in konuyu gündeme getirmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Hindistan'ın ABD başkanından beklediği bir başka açıklama ise, Pakistan'a karşı Yeni Delhi'ye verilecek açık destek.. Afganistan'daki savaştan rahatsız olan ve Pakistan'ı "teröre destek vermekle" suçlayan Hindistan, Obama'dan Pakistan'a daha fazla baskı yapılacağını duymak istiyor.

Çiğdem Aktı / Dünya Bülteni



Bu haber 1,082 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,093 µs