En Sıcak Konular

Türkiye'de her gün 150 bebek hayatını kaybediyor

5 Kasım 2010 14:53 tsi
Kayseri Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Neonatoloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Tamer Güneş, Türkiye'de her gün 150 bebeğin hayatını kaybettiğini söyledi. Doç. Dr. Güneş, "Ülkemizde bebek ölümlerinin yüzde 60'ını yenidoğan ölümleri, yenidoğan

Neonatoloji Hemşireliği Derneği, Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Neonatoloji Bilim Dalı ve Erciyes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü işbirliğiyle düzenlenen "Yenidoğan Hemşireliği Sempozyumu" Erciyes Üniversitesi Türkan Tuncer Hasçalık Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksekokulu Konferans Salonu'nda yapıldı.

Sempozyumda "Yenidoğan Bebekte Transport İlkeleri" konulu sunum yapan Doç. Dr. Tamer Güneş, bir ülkede bebek ölümlerinin ülkenin gelişmişlik düzeyi ile orantılı olduğunu kaydetti.

Gelişmiş ülkelerde bebek ölümlerinin, gelişmekte ve az gelişmiş ülkelere göre daha az olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Tamer Güneş, "Türkiye'de her yıl yaklaşık 1,3 milyon bebek dünyaya gelmekte. Bunların 57 bini ilk yıl içinde, 71 bini ise beş yaşına gelmeden ölmektedir. Türkiye'de her gün 1 yaş altında 150 bebek ölmekte. Yine ülkemizde her yıl 1999 yılında yaşadığımız deprem felaketinde ölen vatandaşlarımızın yaklaşık dört katı kadar bebek, henüz ilk doğum günlerini kutlamadan ölmektedir." dedi.

Türkiye'de bebek ölümlerinin yüzde 60'ını yenidoğan ölümleri, yenidoğan ölümlerinin yüzde 80'ini ilk hafta ölümleri, ilk hafta ölümlerinin yüzde 40'ını ilk 24 saat ölümlerinin oluşturduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Güneş, yenidoğan bebeklerin hastanelere uygunsuz koşullarda sevkinin yenidoğan mortalite ve morbiditesini artırdığını belirtti.

Yenidoğan bebekte tranport ilkeleri hakkında bilgiler veren Doç. Dr. Güneş, ihtiyacı olan hastaya, eğitimli personel ile en kısa zamanda ulaşmak, hastayı stabilize edip daha fazla kötüleşmesini önlemek, hastayı daha iyi bakılacağı merkeze ulaştırmak ve transport sırasındaki risklere rağmen, hastaya gideceği ünitedekine benzer bir bakım sağlamanın transport hedefleri olduğunu söyledi.

Yenidoğan nakilde ulaşım yollarını anlatan Doç. Dr. Güneş, "Ağır solunum yetmezliği, ciddi ve yenileyen apne-bradikardi, ağır doğumsal anomoliler, ağır prenatal asfiksi, prematürelik (30 hafta ve 1000 gram), kan değişimi gerektiren durumlar ve diğer ciddi hematolojik bozukluklar, yoğun bakım ve kompleks tedavi gerektiren diğer durumlarda yenidoğanların nakledilmesi gerekir. Etkili bir neonatal transport için ise her ülke coğrafi koşulları ve nüfus dağılımı özelliklerine göre kendisine ait bir program oluşturmalı. Her bölge ve şehir için organizasyonlar yapılması gerekir." diye konuştu.

(CİHAN)



Bu haber 631 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,329 µs