En Sıcak Konular

KCK duruşmasında Kürtçe savunma gerginliği devam ediyor

5 Kasım 2010 13:53 tsi
Terör örgütü PKK'nın da bünyesinde yer aldığı KCK/TM davasının bugünkü duruşması bir saat sürdü.

Müdafi avukatlar mahkemenin ara kararının yazılı olarak sabah ellerine ulaştığını belirterek, yeni talepte bulunmak için davanın pazartesi gününe ertelenmesini talep etti. Mahkeme heyeti, duruşmaya kısa bir ara verdikten sonra sanıkların tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 12. duruşmasına 96 tutuklu sanık katıldı, tutuksuz sanıklardan ise hiçbiri katılmadı. Sanık ve müdafi avukatların kimlik tespitinden sonra duruşmaya kaldığı yerden devam edildi. Söz alan avukatlar, müvekkillerinin Kürtçe savunma yapma taleplerinin engellendiğini hatırlatarak, dün verilen kararın kendilerine yazılı olarak bu sabah ulaştığını dile getirdi. Avukatlar, dün verilen kararı inceledikten sonra yeni bir talepte bulunacaklarını ve bunun için zamana ihtiyaçları olduğunu dile getirdi.


Sanık avukatları adına söz alan Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar, "Mahkemenin Kürtçe savunma talebimize ilişkin verdiği kararın gerekçesi yeni elimize ulaştı. Mahkemenin bu kararına itiraz etmek için süre talebinde bulunuyoruz. Bu nedenle duruşmanın pazartesi gününe ertelenmesini ve tutuklu sanıkların tutuklululuk hallerinin geniş biçimde ele alınmasını talep ediyoruz." dedi.


Avukat Mesut Beştaş ise hukukun toplumsal barışa hizmet etmesi gerektiğini söyledi. Beştaş, "Bugüne kadar Kürt sorunundan kaynaklı bir çok yargılama yapıldı. Bu dava da bunlardan biri. Bu mahkemenin vereceği karar toplumsal sorunların çözümüne hizmet etmelidir. 18 aydır müvekkillerimiz tutukludur. Seçilmiş insanlardır. Üç siyasi ayak olduğunu düşünürsek, bunlardan biri AKP hükümetinin politikaları, biri devletin resmi politikası bir de BDP. Burada BDP ayağı bertaraf edilmek isteniyor. Toplumsal barışın gereği olarak müvekkillerimiz tahliye edilsinler. Tahliye edilirlerse yargılama daha sağlıklı yürüyecektir. Adil bir yargılama için müvekkillerimiz tahliye edilsin." talebinde bulundu.


Avukat Meral Danış Beştaş da halkın tutuklu olduğunu ileri sürürek, "Müvekillerimize kefil olabiliriz. Kendileri siyasi partinin temsilcileridir. Yakında seçim de var. Korkarım, seçimde tutukluluk haline gerekçe olmaz. Dışarıdaki barış ortamına katkı sunmak için tahliye talep ediyoruz." şeklinde konuştu.


"KCK TUTUKLUSU İSİM BENZERLİĞİ KURBANI"

Duruşmada söz alan avukatlardan Tufan Gürses, sanıkların tahliye talebini yineledi. Gürses, bazı sanıkların hiçbir suçu olmamasına rağmen tutuklandığını öne sürerek, "Sanıklardan Rahmi Özmen 2 yıldır yanlışlıkla tutuklu, bu bir utanç kaynağıdır. Onu sembolik de olsa tahliye edin." diye belirtti.


Özmen'in DTP'nin Diyarbakır'ın Çınar ilçesinde bir dönem yöneticilik yaptığı, şüpheli olarak aranan Rahmi Çetin'le isim benzerliğinden tutuklandığı iddia ediliyor. KCK davasından tutuklu olan Rahmi Özmen'in sara hastası olduğu belirtildi. Mahkemeye heyeti iddia makamının da talepleri aldıktan sonra sanıkların kaçma şüphesi olduğunu belirterek davayı pazartesi gününe erteledi.
 
cihan



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,126 µs