En Sıcak Konular

Anguslar kurban pazarında

5 Kasım 2010 09:21 tsi
Bu yıl Anadolu yakasından Avrupa yakasına kurbanlık hayvan geçişi yasaklandı. Avrupa yakasındaki vatandaşların kurbanlık ihtiyacı Trakya'da yetiştirilen yerli ya da Avrupa'dan getirilen ithal hayvanlarla karşılanacak.

Kurban ibadetini yerine getirmek isteyen İstanbullular bu yıl ilk kez ithal kurbanlıklar için pazarlık yapacak. Türkiye'nin çeşitli bölgelerinden getirilen büyük ve küçükbaş kurbanlıklar sadece Anadolu yakasında satışa sunulacak. Avrupa yakasının kurbanlık ihtiyacı ise Trakya bölgesinden getirilen yerli ve ithal kurbanlıklarla karşılanacak. İstanbul, kurbanlıkların satışı ve şehir içindeki dolaşımıyla ilgili bu yıl yeni bir uygulamayla daha tanıştı. Hayvandan hayvana geçen ve insan sağlığını tehdit eden şap hastalığına karşı önlem amacı taşıyan bu yeni uygulamayla birlikte kurbanlık hayvanların Anadolu yakasından Avrupa yakasına geçişi yasaklandı.

SATIŞ VE KESİM YERLERİ HAZIR

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile ilçe belediyeler kurban süresince aksaklık yaşanmaması için bir dizi önlem aldı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi İl Kurban Komisyonu 30 Ekim'den itibaren Anadolu yakasına kurbanlık hayvan girişine izin verdi. İstanbul'un ilçelerinde 62'si Avrupa yakasında olmak üzere toplam 96 adet kurban satış yeri vatandaşın hizmetine sunuldu. Ayrıca 411'i Avrupa yakasında olmak üzere 484 adet kurban kesim yeri de hazırlandı. Kurban kesimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi Veteriner Müdürlüğü'nün tahsis ettiği 150 adet mobil kurban kesim ünitesi kullanılacak. Bunun dışında satış ve kesim yapılan yerlerin denetimi ise Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı ekipleri tarafından koordine edilecek.

KAÇAK KURBANLAR ALO 153'E BİLDİRİLECEK

İstanbullu vatandaşlar kurban kesimi ve satımı ile ilgili karşılaşacakları her türlü şikayetlerini Alo 153'e iletebilecek. Satın aldıkları hayvanları ellerinden kaçıran vatandaşlar Alo 153'ü aramaları halinde görevli ekipler kaçak kurbanlığı yakalamak üzere harekete geçecek. Kurbanlarını cadde, sokak, park ve otoban kenarlarında gelişi güzel kesen vatandaşlara para cezası uygulanacak. Emre aykırı hareket edenlere 140 TL, tahsis edilen yer dışında kurban kesenlere veya kesilen hayvan atıklarını sokağa atanlara 69 TL para cezası kesilecek.

Kurban sıkıntısı yaşanmayacak

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, perakende et fiyatlarının makul bir düzeye inmeye başladığını belirterek, "Önümüzdeki günlerde bu daha da etkisini hissettirecek" dedi. Bakan Eker, basın mensupları ile Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı'nda düzenlediği sohbet toplantısında Türkiye'de her sene 500-600 bin arasında büyükbaş, 2-2.5 milyon arasında küçükbaş hayvan kesildiğini bildirdi. Eker, Türkiye'de genel anlamda hayvan ve kurbanlık hayvan varlığı ve temini açısından bir sıkıntının olmadığını vurguladı.

Dünyada şap hastalığı görülmeyen ülkelerden Trakya bölgesine 721 bin küçükbaş hayvan ithalatı için izin verildiğini belirten Eker, "Bu hafta sonu 300 bin hayvanın girişi tamamlanmış oluyor. Vatandaşlarımız tarafından 16 bin büyükbaş hayvanın ithalatı için izin istendi. Onlar da geliyor. Et Balık Kurumu da 20 bin büyükbaş hayvanı Avrupa yakasına getiriyor. Et Balık Kurumu, büyükbaş hayvanı kilogramı 8.5 liradan satacak. Canlı ağırlık fiyatı" ifadelerini kullandı. Kurbanlık fiyatının arz-talebe göre belirlendiğini ifade eden Eker, şu anda konuşulan fiyatların yapay fiyatlar olduğunu söyledi. Eker, "Her zaman olduğu gibi bayrama 5-6 gün kala gerçek fiyatlar ortaya çıkar. Bir hafta daha beklememiz lazım" dedi.

yenişafak



Bu haber 1,100 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,891 µs