En Sıcak Konular

Değişim öncüsü Obama'nın ayakları yere bastı

4 Kasım 2010 17:44 tsi
Seçmenler ABD Başkanı Barack Obama ve partisini yavaş ekonomik toparlanma nedeniyle cezalandırdı ve Demokratların siyasi hırslarının peşinde koşmasının yarattığı tehlikeye dikkat çekti. Ancak Obama, derinleşen siyasi çıkmazdan küresel devlet adamı rolüyle

Salı günü, seçmenler Temsilciler Meclisi’nin kontrolünü Cumhuriyetçilere verdi, Demokrat Parti'nin Senato’daki üstünlüğünü önemli ölçüde azalttı ve Cumhuriyetçi Partili vali sayısını ciddi oranda artırdı.

Seçmenler, Washington’daki tıkanıklığı çözmek için oy kullandı. Ancak elde edecekleri şey büyük olasılıkla bu olacak. Ara seçimler, çoktandır ekonominin yerinde saymasına neden olan belirsizliği büyütecek. Kısa vadede teşvikler üzerinde işbirliği oluşturmak ve uzun vadede bütçeyi kontrol altına almak, artık eskisinden de zor olacak.

İŞBİRLİĞİ OLASILIĞI DÜŞÜK

Yeni Cumhuriyetçi çoğunluk, sağa doğru harekete geçti. Birçok ılımlı Demokrat ise sandalyelerini kaybetti. Obama, 1994’te aynı sorunla karşılaşan eski Başkan Bill Clinton’a göre daha pratik ancak merkezci bir siyaset anlayışından yana değil. Dolayısıyla sorunlu iç siyaset meselelerinde bir toparlanma beklenmiyor.

Eğer Kongre’deki felç daha da kötüye giderse, sonuçları küresel boyutta olabilir. Örneğin, en azından iklim değişikliği konusunda önceden belirlenen çizgide ilerlemeyi unutun: Ekonomik teşviklerle hava kirliliğinin kontrol altına alınma şansı ABD için sıfır. Diğer yandan, uzun dönemli mali kontrol planı gerektiren, küresel ekonomik faaliyetlerin yeniden düzenlenmesi şansı da azalıyor.

Belki de Cumhuriyetçi çoğunluk yanlış kararlara yol açan korumacı anlayış riskini azaltabilir ve Doha görüşmelerinde alınan kararları bir sonuca bağlayabilir? Bu bir ihtimal ancak ortada yeni sorunlar bulunuyor. Çay Partisi’nin nüfuzu bugün ile 2012 seçimleri arasındaki dönemde çok büyük olacak.

KÜRESEL DEVLET ADAMI ROLÜ

Obama bu hafta Hindistan'ı ve diğer ülkeleri ziyaret edeceği Asya gezisine başlayacak. Obama’nın elleri iç politikada bağlanmışken, dünyanın açıkça ihtiyaç duyduğu küresel liderlik pozisyonun cazibesi artıyor. Dış politikada, Obama’nın üzerindeki kısıtlamalar daha az.

Eğer Obama G20’nin rolünü kuvvetlendirir, Uluslararası Para Fonu’na (IMF) yeni amaçlar getirir veküresel finansal reform için baskı kurarsa, iç politikadaki sıkıntılardan bir fayda sağlayabilir.

Obama küresel bir devlet adamı olmayı deneyebilir. Ancak liderlik yaklaşımı sığ bir görüntü sergileyebilir. Nihayetinde, Washington’daki tıkanıklık hiçbir şeyi çözmüyor. ABD’li seçmenler politikanın altın bir kuralını unuttu: “Ne dileyeceğinize dikkat edin.”

Financial Times



Bu haber 576 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,262 µs