iyibilgi özel" /> iyibilgi özel"/>

En Sıcak Konular

'Çay Partisi'nin Türkiye şifreleri

4 Kasım 2010 17:00 tsi
'Çay Partisi'nin Türkiye şifreleri Çok basit bir soru: CHP krizi ile ABD ara seçimleri arasında nasıl bir bağ var? Cevap Mahir Kaynak'tan...iyibilgi özel

CHP ile ilgili yaşanan krizin, ABD seçimleri sonrasına denk gelmesi, basit bir rastlantı mı?

İyibilgi olarak biz bu soruyu uluslararası ilişkiler uzmanı Mahir Kaynak'a sorduk.

Çok ilginç cevaplar aldık.

Öncelikle asıl çıkış noktamız, ABD'de ara seçimlerde Başkan Barack Obama'nın yara almasında etkili olan ama Türkiye'de pek kimsenin dikkat etmediği 'Çay partisi' adlı organizasyondu. Nasıl oldu da, 'Neo-con'ları bile aratacak'cinsten dünya görüşünü savunan bu grup, tarihin en başarılı seçim kampanyasını yürütmüş, karizmatik ABD Başkanı'nı dize getirmede başrolü oynadı?

İşin daha ilginç olan tarafıyda şu: Çay partisi benzeri oluşumlar, yavaş yavaş dünyanın dört bir yanına görünmeye başladı. Örneğin İsrail'de ortaya çıktılar. (Yanlış anlaşılmasın, oradaki Çay partisi, İsrail hükümetine karşı değil, gene ABD Başkanı Barack Obama'ya karşı kuruldu!) Sınırılarını aşan bu grubun, uluslararası alanda temsil ettiği şey neydi?

Aklımızda bu sorularla, Mahir Kaynak'ın görüşlerini rica ettik.

Her zaman olaylara daha farklı bir noktadan bakabilen, dolayısıyla vizyon genişleten Mahir Hoca bize, o işin alamet-i farikasını Çay partisinde değil, daha geçmişte aramamızı söyledi. Kendisi daha önceden yaptığı tahminlerde Obama'nın Başkan seçilemeyeceğini söylediğini, fakat Obama seçilince de, tahmininde yanıldığı için bir çok eleştiri okuna maruz kaldığını söyledi. Oysa şu an ortaya çıkan tabloya göre, Obama, bir sonraki seçimlerde başkanlık koltuğunu tekrar elde edemeyebilir. Yani Mahir Hoca'ya göre, analizleri için kullandığı modelinde bir sorun yok. Obama sadece bir geçiş dönemi aracı. Ve bir sonraki seçimlerde Cumhuriyetçilerin başa geçmesi çok muhtemel. Yani kısa bir gecikme ile Mahir Hoca'nın öngörüsü gerçekleşebilir.

Mahir Hoca'ya göre bütün bu olan bitenin sebebini, ekonomide aramak gerekiyor.

Özellikle 2007'deki finansal krizi hala atlatamamış bir ABD ile karşı karşıya olduğumuzu göz önünde bulundurursak, Çay partisi gibi oluşumların da nasıl peydah olduğunu anlayabiliriz. Keza, Obama'ya yöneltilen en büyük eleştirilerden biri, onca devlet yardımına rağmen, ABD ekonomisinin hala canlandıramadığı yönünde.

Mahir Hoca'nın bundan sonra söylediklerini kısaca bir kenara not edelim:

- Ekonomik krizin uluslararası sistemde, orta vadede yol açacağı en önemli değişim, ABD'nin kendi içine çekilmesi olacak. Tıpkı Birinci Dünya Savaşı sonrasında olduğu gibi, 'izolasyonist' politikalar ağır basacak. Dolayısıyla müttefiklerine daha çok sorumluluk yükleyebilir!

- Küresel sermaye ile ulus devlet arasındaki çatışma önemli bir safhaya giriyor. Küresel sermayenin temsilcileri ağır yara almış durumda. (İpucu: Dikkat edin, ortalıkta hiç "kadife devrimleri" finanse edenlerin adı duyulmaz oldu)

- ABD'de batan bankalardaki paraların çoğu yurt dışı kaynaklı (İpucu: Lehmann Brothers battığında, hangi ülkelerin yatırımları o bankadaydı?). ABD dünyadaki en borçlu ülke olarak, kendisine borç vermiş ülkelerle daha sıkı mücadeleye girebilir (Örneğin Çin). Ve bu mücadele sırasında Türkiye daha da önemli bir müttefik konumuna gelebilir.

Yalnız burada üzerinde durulması gerekilen iki husus var:

1)Cumhuriyetçilerin tekrar güçlenmesi, Türkiye lehine olabilir mi? Mahir Hoca'ya göre yanıt evet.

2)Peki ABD küresel sermaye ile mücadelede vites büyültürse, küresel sermayenin sıcak para sağladığı Türkiye, bu durumda Cumhuriyetçiler ile nasıl ortak noktaya gelebilir ki? Burada bir çatışma söz konusu olmaz mı?

İşte tam burada, Mahir Hoca'ya göre yazının başında sorduğumuz sorunun cevabına geliyoruz: Türk siyasi hayatında yaşanan ani dalgalanma ile ABD ara seçimlerinin örtüşmesi bir rastlantı değil! CHP içinde yaşanan fraksiyonlar çatışmasının yansımasını uluslararası arenada görebiliriz. (Hangi yöneticinin nereye yakın durduğuna bakarak anlayabiliriz. Kim Avrupa'ya daha yakın duruyor, kim ABD'ye?) Bugün tablodaki "kaybedenler" ve "kazananlar", önümüzdeki günlerde tam tersi rollere bürünebilirler! Yani süprizlere hazır olun

Ve son uyarı: Bu frekanslardaki değişim, sadece CHP ile sınırlı kalmayabilir.

www.iyibilgi.com özel

Röportaj: Alper Özgen



Bu haber 2,585 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    16,132 µs