En Sıcak Konular

Kredi borcu olanlar dikkat!

4 Kasım 2010 12:17 tsi
Artan KKDF geçmişe işledi, 10 bin liralık kredide ek fatura 36 lira oldu.

Otomobil, evlilik, tatil, eşya alımı, küçük gereksinimler ve kredi kartı borcu kapama gibi ihtiyaçlara yönelik olarak kullanılan bireysel kredilerde Kaynak Kullanımı Destekleme Fonu’ndaki (KKDF) artış, kararın yürürlüğe girdiği tarih olan 28 Ekim’den önceki kredileri de kapsadı.

Buna göre 10 bin TL kredi kullanan bir kişi, ayda 3 lira fazla ödeyecek. Bu da yılda 36 lira olacak. Fazladan ödenen tutar 50 bin TL’lik bir otomobil kredisinde 180 lirayı bulacak. Buna göre 10 bin TL kredi kullanan bir kişi, ayda 3 lira fazla ödeyecek.

Bu da yılda 36 lira olacak

Pekçok vatandaş kasım ayı kredi ödemesini yaparken, önceki aya göre daha yüksek bir meblağ ödemesi gerektiğini öğrendi. Henüz ödeme tarihi gelmeyen birçok vatandaş da, bankalardan gönderilen mesaj ile aylık kredi ödemelerini yüzde 15’lik KKDF oranına göre yapacağını öğrendi. Ancak, kredi kullanıcılarına bankalardan verilen yanıt, “Sözleşmenizde vergi artışlarının yansıtılacağı yazıyor” ya da “Bakanlar Kurulu kararı bu yönde, yapılabilecek bir şey yok” şeklinde oldu.

Milyonlarca kişiyi ilgilendiriyor

Çok sayıda vatandaş da gazetemizi arayarak, bu uygulamanın haksızlığından yakınırken, bazı vatandaşlar da tüketici derneklerini harekete geçirdi. Ancak mevcut uygulamaya göre, bireysel kredi kullanan vatandaş kasım ayından itibaren kalan borcunu yüzde 15’lik KKDF’ye göre yapacak. Merkez Bankası’nın 22 Ekim tarihli verilerine göre, bankaların verdiği toplam kredilerin tutarı 156 milyar 332 milyon lira oldu.  Bu tutarın 115 milyar 600 milyon lirasını tüketici kredileri oluştururken, bunun da 4 milyar 573 milyon lirasını taşıt kredileri, 57 milyar 735 milyon lirasını da diğer krediler oluşturdu. Bankalar Birliği Haziran 2010 verilerine göre, 9.8 milyon kişi tüketici kredisi kulanmış durumda.

30 bin TL’lik taşıt kredisi alan

36 ayda 324 TL fazla ödeyecek KKDF’nin yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkması, kredi kullanıcılarını faiz ve bundan sonra kalan vade sayısına göre etkileyecek.

Örneğin 36 ay vade ile yüzde 1 civarında bir faizle 20 bin liralık kredi kullanan bir tüketici, 775 lira yerine,  782 lira civarında ödeyecek.

Otomobil almak için 30 bin lira kredi kullanan bir kişi, ayda 9 liralık artışla 12 ayda 108 lira fazla ödeme yapacak.
36 ay vadeli, 30 bin liralık taşıt kredisi için, fazladan  324 lira KKDF ödenecek.

Aynı karar aynı oran iki farklı uygulama

Çok sayıda şikayet üzerine bu konuda bir açıklama yapan Tüketici Derneği, geçmişte (15 Ağustos 2004) yılında da benzer bir KKDF artışı yaşandığına dikkat çekti. O zaman da Bakanlar Kurulu’nun KKDF’yi yüzde 10’dan yüzde 15’e çıkardığını, Maliye Bakanlığı’nın da Bankalar Birliği’ne bir yazı yazarak 16 Ağustos 2004’ten sonraki kredilere bu oranın uygulandığını hatırlatan dernek, 28 Ekim 2010 tarihli kararın geçmişe yönelik olarak uygulanmasını eleştirdi. Maliye Bakanlığı’nın tamamen aynı olan iki Bakanlar Kurulu kararının uygulamasına ilişkin iki farklı şekilde yorumladığı vurgulanan açıklamada, şu değerlendirme yapıldı: “Fon oranındaki artış, bu tarihten önce kredi kullananlar açısından öngörülemeyen bir artış. Tüketicilerin ödeme planının değişmesi büyük bir haksızlık. Fon oranlarındaki artış bu kararın çıktığı tarihten itibaren yeni kullandırılan kredileri kapsamalıydı. 2004 yılındaki görüşe paralel  bir uygulama getirilmesi  daha yasal, daha etik olacaktır.”

hurriyet



Bu haber 722 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,547 µs