K.Irak'a çekiliyor | " /> K.Irak'a çekiliyor | "/>

En Sıcak Konular

PKK Türkiye'den K.Irak'a çekiliyor

4 Kasım 2010 09:13 tsi
PKK Türkiye'den K.Irak'a çekiliyor 

PKK'nın, eylemsizlik kararını Haziran 2011'e kadar uzatmasının ardından kritik bir adım daha atılıyor.

PKK'nın, eylemsizlik sürecini uzatmasının ardından, militanlarını Türkiye'den çekmeyi planladığı bildirildi. Güvenli çekilişi sağlamak için BDP heyeti ani kararla Barzani ile görüşmeye Erbil'e gitti.

PKK'nın, eylemsizlik kararını Haziran 2011'e kadar uzatmasının ardından kritik bir adım daha atılıyor. Türkiye'deki PKK militanlarının Irak'ın kuzeyine güvenli çekilişi planlanıyor. BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın başkanlığındaki bir heyet de ani bir kararla ve bu gündemle dün Erbil'e gitti.

Demokratik Toplum Kongresi Eşbaşkanı Aysel Tuğluk'un son İmralı görüşmesinin ayrıntılarını aktardığı BDP yöneticileri, dün Erbil'e geçti. Bu ziyaret son dakikaya kadar gizli tutuldu. Demirtaş, BDP Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Grup Başkanvekili Bengi Yıldız'dan oluşan heyet dün sabah saatlerinde Şırnak'ın Silopi ilçesinden karayolu ile Kuzey Irak'a gitti. Demirtaş, bu iki günlük ziyaretin nedenini ise Erbil temsilciliğinin açılışı öncesi ön görüşme olarak açıklamakla yetindi.

KANDİL VE BARZANİ İLE

Kuzey Irak'ta hem Kandil, hem de Barzani yönetimi ile temas kurulacak. Ateşkes sürecinde örgütün alt gruplarının olası eylemlerine karşı dikkatli olunması uyarısı yapılacak. Öcalan'ın, "Türkiye'den çekilin" talimatı üzerine Barzani'ye "PKK'lılara bölgede kontrollü yaşam hakkı tanınsın" mesajı verilecek. Türkiye'de halen bin 500 civarında PKK militanı olduğu tahmin ediliyor. Örgütün, Öcalan yakalandıktan sonra 1999'daki kitlesel çekilişi sırasında 100'ün üzerinde kayıp vermesi, yeni çekiliş planı öncesinde kaygı yaratıyor. Militanların, kış gelmeden ve çatışmaya girmeden çekilebilmesi için çok yönlü koordinasyon sürdürülmesi gerekiyor. Örgütün, Kuzey Irak'ta Türkiye sınırına yakın kamplarda kışı geçirmesi Ankara açısından stratejik önem taşıyor. Avaşin, Haftanin, Hakurk ve Zap kampları, örgütün Türkiye'ye kolaylıkla giriş-çıkış yaptıkları noktalar olarak biliniyor. Bu yüzden geri çekilen grupların Kuzey Irak'ın iç bölgelerine, Kandil Dağı eteklerindeki köylere yerleşmesi öngörülüyor.

KANDİL'E GİDEN MESAJ

Son bir haftada silahları susturan sürecin perde arkasında baş döndürücü bir görüşme trafiği yaşandı. Devletin bazı birimleri İmralı ile doğrudan görüşürken, Kandil'le de dolaylı yollardan temasa geçildi. Abdullah Öcalan'ın, "Ateşkesi uzatın, Türkiye'den çekilin" çağrısı, PKK'nın sözde Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan ve diğer örgüt liderlerine bizzat iletildi. Bu sıcak gelişmelere paralel olarak BDP, Ankara'daki bazı birimler ve Bölgesel Kürt Yönetimi'nden heyetler ateşkesin uzaması için devreye girdi. Öcalan ve devletin birimleri arasında son bir haftada yürütülen diyalogun en önemli maddesini "Türkiye'den geri çekilme" oluşturdu. Öcalan'a, "Eylemsizlik olsa dahi dağda bulunduğunuz sürece provokasyon zemini varlığını sürdürür. Her iki taraftan da çatışmaların bitmesini istemeyenler var. Bunların süreci sabote edecek eylemler yapmaması için güçlerinizi çekin" mesajı iletildi. Öcalan'ın da "Bunun sorumluluğunu alamam, operasyon olmayacağı güvencesini verin çekilsinler" dediği öğrenildi.

Diyalogun perde arkası

KESİNTİYE UĞRADI: Devletin güvenlik birimleri ile İmralı arasındaki diyalog süreci, 16 Eylül'de Hakkâri'de dokuz köylünün yaşamını yitirdiği saldırının ardından kesintiye uğradı. Bu tarihte Öcalan, avukatlarıyla yaptığı görüşmede, Kürt sorununun çözümü için hem hükümet, hem de örgüte mektup gönderdiğini ancak yanıt alamadığını söyledi.

ATEŞKESE DEVAM: Öcalan, kendisini ziyaret eden DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk aracılığıyla "Barışçıl, demokratik çözüme yönelik pozisyonumu sürdüreceğim" diyerek, PKK'ya "ateşkese devam" mesajı verdi. PKK, 20 Eylül'de sona eren eylemsizlik kararını 31 Ekim'e kadar uzattı.

GİTTİ GELDİ: Tuğluk'un, "Barışa daha yakınız" sözlerinin üzerinden kısa bir süre geçtikten sonra 13 Ekim'de Öcalan, "31 Ekime kadar gelişme olmazsa süreçten çekileceğim, süreci KCK götürecektir" çıkışını yaptı. PKK, pozisyonunu belirlemek için örgüt liderlerini Kandil'e topladı.

KÜRT YÖNETİMİ DEVREDE: Örgütün eylemsizlik kararını uzatması için STK'lar çağrıda bulunurken, Kandil'de de farklı dinamikler devreye girdi. Kürdistan Parlamenterler Birliği bir heyet gönderirken, Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesud Barzani, "silahların susması" çağrısı yaptı.

DİYALOG YENİDEN BAŞLADI: Öcalan'ın bu çıkışının ardından devletin birimleri ve İmralı trafiği yeniden başladı. Son 10 günde ise bu diyalog süreci farklı bir boyut kazandı. DTK Eşbaşkanı Aysel Tuğluk'un geçen hafta yapacağı ziyaret de bu nedenle beklemeye alındı. Arka arkaya üç gün süren toplantıların ardından Öcalan süreçten çekilmemesi için ikna edildi. Öcalan, kalıcı bir çözüm, PKK'nın silahları bırakması için çabasını sürdürme sözü verdi.

3 KİŞİLİK EKİP KANDİL'DE: Buna paralel olarak Kandil'e üç devlet görevlisi gönderildi. Ayrıca Öcalan'ın mektubu, "Ateşkesi uzatın, Türkiye'den çekilin" çağrısı Murat Karayılan ve örgüt liderlerine iletildi. Örgüt de Öcalan'ın sürecin içinde kalacağına dair güvence istedi.

AVRUPA'DAN DA ONAY ALINDI: Bu çağrının ardından, PKK Yürütme Konseyi'ni topladı, bu çağrıyı Avrupa'daki yöneticileri ile paylaştı. Yürütme Konseyi Başkanı Murat Karayılan, Zübeyir Aydar, Sabri Ok, Rıza Altun, Cemil Bayık gibi önde gelen yöneticilerle bizzat görüştü. İmralı ile yeniden başlayan görüşme trafiği örgütün eylemsizlik kararında etkili oldu. Aysel Tuğluk'un 1 Kasım'da Öcalan'la görüşürken, Kandil'den ateşkesin uzatıldığı açıklaması geldi.

TÜRKİYE'DEN ÇEKİLME: Öcalan'ın, "Türkiye'den geri çekilin" talebine ise temkinli yaklaşıldı. Güven ortamının oluşması koşulu dile getirildi. Örgüt, eylemsizliğin uzatılmasına dönük İmralı'dan kapsamlı bir mesajın iletildiğini belirtti.

sabah



Bu haber 961 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,940 µs