En Sıcak Konular

Merkel: Göçmenlerle ilgili tartışmalarda konuşma adabı değişmeli

3 Kasım 2010 20:24 tsi
Almanya'da başbakanlıkta düzenlenen 4. Uyum Zirvesi sona ererken, toplantıda göçmenlere olumlu mesajlar verildi.

Son haftalarda göçmenleri hedef alan tartışmalardaki üslubu eleştiren Almanya Başbakanı Angela Merkel, göçmenlerin Almanya için önemli bir potansiyel olduğunun altını çizdi. Merkel ayrıca, "2015 yılına gelindiğinde uyum kurslarıyla ilgili geçen 30 yılda ihmallerden kaynaklanan eksikliklerin tamamı giderilecek." taahhüdünde de bulundu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel başkanlığında Berlin'de Federal Başbakanlıkta 4.'sü düzenlenen Uyum Zirvesi'nde Almanca dil bilgisi, okul ve meslek eğitimi teşviki ile istihdam piyasasına giriş gibi konulara ağırlık verilerek, göçmen potansiyellerinin daha iyi biçimde değerlendirilmesinin hedeflendiğinin altı çizildi. Federal hükümetin Hıristiyan Demokrat Birlik Partili (CDU) Göç ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Prof. Dr. Maria Böhmer tarafından organize edilen zirveye toplam 120 kişi davet edildi. Merkel'in yanı sıra çok sayıda kabine üyesi ile eyalet başbakanlarının da katıldığı zirveye ekonomi, bilim, medya, spor dünyası ve sendika ve kiliselerden çok sayıda isim iştirak etti. Göçmenleri ise 35 kişi temsil etti.


Zirve sonrası yapılan ortak basın toplantısında konuşan Almanya Başbakanı Angela Merkel, "2015 yılına gelindiğinde uyum kurslarıyla ilgili geçen 30 yılda ihmallerden kaynaklanan eksikliklerin tamamı giderilecek." dedi. 2011 yılında düzenlenecek 5'inci zirvede yapılması öngörülen taahhütlerle alakalı "daha somut önlemler" alacaklarını ve yapılması gerekenleri "daha sıkı denetimden geçireceklerini" savunan Merkel, 1 milyon 800 bin kişinin uyum kurslarına ilgi duyduğunu da hatırlattı. Uyum alanındaki başarıların yanı sıra başarısızlıkların da tartışılması gerektiğinin altını çizen Başbakan Merkel, zirvede yer alan göçmen kuruluşların göçmenlerden talep edilenlerin yerine getirilmesi noktasında hükümete destek sözü vermelerinden de övgüyle bahsetti. Uyumu devam eden bir süreç olarak nitelendiren Merkel, "Büyük başarılar daha bizi bekliyor. Başarılı bir uyum toplumumuzu da değiştiriyor." dedi.


TARTIŞMA ADABI DEĞİŞMELİ, TÜRKİYE BÜYÜK EKONOMİK GÜÇ


Toplantının soru-cevap kısmında son aylarda başta Türkleri hedef alan tartışmalardan duyduğu rahatsızlığı da dile getiren Merkel, "Göçmen temsilciler, tartışmalardaki genellemeler konusunda endişelerini bana bizzat dile getirdiler. Ben de tartışmaların daha diferansiyel yapılması gerektiğini kendilerine ilettim." dedi. Soru üzerine Türkiye'ye göç eden akademisyenler hakkında da açıklamalarda bulunan Merkel, Almanya'nın göç alanındaki bilançosunun negatif olduğunu kaydederek şöyle devam etti: "Türkiye, ekonomik dinamiklere sahip akademisyenler için büyük iş imkânlarının olduğu bir ülke. Alman-Türk ikili ilişkileri de dikkate alındığında kalifiye olmuş kişilere Türkiye'de iş alanında büyük şanslar sunuluyor. Biz, kalifiye olanların Türkiye'ye gitmelerine elbette ki karşı değiliz, fakat ülkemizdeki potansiyellerin de değerlendirilmesini istiyoruz."


Almanya'da yaşayan 16 milyondan fazla göçmen kökenliye dikkat çeken Bakan Maria Böhmer ise hükümetin uyum politikasının temel prensibinin 'göçmenleri teşvik ve göçmenlerden talepler' olduğunu söyledi. 'Ulusal Aksiyon Planı' kapsamında "tüm göçmenlere toplumda daha iyi şanslar tanınacağını" savunan Böhmer, "Ülkemiz, göçmen ailelere mensup insanların potansiyellerini değerlendirebilir ve toplumun birlikteliğini güçlendirebilir." dedi. İlgili aksiyon planının ulusal uyum planındaki hedefleri daha somut hale getirdiğini ileri süren Böhmer, bu alanda yapılması hedeflenen icraatların 1 yıl içinde somut biçimde tanımlanacağını kaydetti. "Uyum kursları üzerinden Almanca öğrenimine yaklaşık 1 milyar Euro'luk teşvikte bulunduk. Yılsonuna kadar 700 bin'den fazla göçmen bu kurslara katılmış olacaklar. Bunların yarıdan fazlası kendi isteğiyle Almanca kurslarına katılıyorlar. Bu büyük bir başarıdır." dedi. Yabancılar daireleri ve İş Ajansları'nın kurslara katılım konusunda daha fazla takibatta bulunmalarını isteyen Böhmer, uyumun anahtarının Almanca konuşmak olduğunun altını çizdi. Açıklamalarının devamında "Göçmen, göçmen değildir." diye de üstü kapalı olarak tartışmalarda yapılan genellemelere tepki gösteren Böhmer, Almanya'daki işletmelerin 20'de birinin göçmenler tarafından açıldığını, bu kişilerin ülke ekonomisine büyük katkılar sağladığını hatırlattı.


YABANCI ÜLKE DİPLOMALARI TANINACAK


Böhmer ayrıca, "Almanya'daki potansiyellerin değerlendirilmesine öncelik tanınmalıdır." ifadesini de kullanarak yurt dışından elde edilen yüksek okul ve meslek eğitim diplomalarının tanınacağını söyledi. Mevcut konuda koalisyon hükümeti tarafından hazırlanan 'tanıma kanununu' da hatırlatan Böhmer, "Yaklaşık 300 bin civarındaki kalifiye göçmenin becerilerini ülkemize aktarmalarını sağlayacağız." dedi.
 
cihan



Bu haber 611 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,210 µs