En Sıcak Konular

Sav: Yeni MYK hukuken sakattır

3 Kasım 2010 19:01 tsi
Sav: Yeni MYK hukuken sakattır Genel Sekreter Önder Sav, PM toplantısı sonrası Kılıçdaroğlu'na sert sözlerle yanıt vermişti. Sav, ikinci bir açıklama yaptı...

İşte Sav'ın açıklamalarından satır başları: 

Sizleri gecenin bu saatinde yorduğum için üzgünüm. PM üyesi arkadaşlarım adına özür diliyorum. Bugün bizim yüzümüzden yorucu bir mesai yaptınız.  

EN ÜZÜCÜ DÖNEMİMİ YAŞADIM

Ama sizin desteğiniz bu tür günlerde bu tür olayaklrda siyasi partileri izlemek ve topluma sağlıklı bilgiler yansıtmak durumundasınız. 53 yıllık siyasi yaşamımın bugün hem üzücü hem onur verici dönemini yaşadım.

KENDİ İMZASINA SADIK KALMADI

Üzücü yanı ilk kez uzun yıllar PM üyeliği yaptığım partide bir CHP Genel Başkanı’nın PM’yi toplantıya çağırıp, kendi imzasına sadık kalmadan parti meclisini hiçe sayarak kurultaydan sonra partinin en yüksek organı olan PM’yi hiçe sayarak toplantıya katılmayışı oldu. CHP kurallar partisidir. O kurallar doğrultusunda çalışmalarını yürütür.   

Gelecekte CHP’nin tarihini yazanlar, bugünkü gelişmeleri o gelişmeler içinde CHP PM’nin duruşunu da altını çizerek yazacaklardır.

81 üyeli PM’nin 61 üyesi toplantıya katıldı. Yani her türlü kararı almaya yetecek çoğunluğu vardı. Günlerden beridir tartışması yapılan olağanüstü tüzükte kurultay değerlendirildi ve tüzük kurultayının 27-28 Kasım Ankara’da toplanmasına karar verdi.

BU SAKAT BİR ATAMADIR

CHP’nin çoğu şu anda benim yanımda olan, Merkez yönetim kurulu üyeleri, üyeliklerinin hukuken devam ettirme durumlarını yarattılar. O durum kendiliğinden doğdu. Yeni bir Merkez yönetim kurulu atanması hukuken sakat bir atamadır. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na değil, dünyanın en yetkili hukuk kurumuna da gitsenizde bu sakatlıdır.

CİLALI SÖZLERLE ÖRTEMEZSİNİZ

Hukuki sakatlığı cilalı sözlerle örtemezsiniz. Yeni Merkez Yönetim Kurulu demek yerine, Yeni CHP deyimini kullanmış olmasıdır.

TÜRKİYE'DE TEK PARTİ

Dünyada ve Türkiye’de bir tek parti vardır. O da Cumhuriyet Halk Partisi’dir. CHP’yi, içerideki dışarıdaki düşmanlar eskitemedi. CHP’ye kısa bir zaman önce genel başkan olan sayın Kılıçdaroğlu’da eskitemeyecektir. İstediği kadar yeni desin, CHP Mustafa Kemal’in kurduğu CHP’dir.

CHP'NİN KİMLİĞİ TARTIŞILAMAZ

Zaman zaman ilkelerimizle ilgili kimi yanlış değerlendirmeler yapılıyor. CHP’nin kimliği tartışılmaya açılıyor. Bizim dışımızdaki bazı şartlanmış kafaların, CHP’nin kimliğini tartışması belki o kadar yadırganmayabilir. Ama içimizdeki kişilerin sıfatı ne olursa olsun CHP’nin kimliğini tartışmaya hakları yoktur.

Önümüzdeki süreç CHP’ye ona vücut veren ilkelerine onun çağdaşlaşma yürüyüşüne sahip çıkanların o ilkeleri sonuna kadar koruma kararlılığında olanlarla, o ilkeleri yozlaştırmaya çalışanların siyasal biçiminde geçebilir.

KAÇMANIN SONU NEREYE KADAR

Biz bu mücadele yeri öteden beri belli insanlarız. Bütün parti meclisi üyeleri. Kurultaydan sonra kendilerini oradan PM dimdik ayaktadır. Bu kaçmanın parti meclisini toplantıya çağırıpta kaçmanın sonu nereye varacaktır?

ONUN HESABI SORULACAKTIR

Bugün kendi yetkilerini yoldan çıkarmaya çalışanlarda onun hesabını soracaktır.

KÖSTEKLEMESİNE İZİN OLAMAZ

Elbette bizim uğraşımız da o. Böyle bir dönemde CHP’nin yürüyüşünü, çağdaşlaşma hedefindekini ilerleyişini, bizim kimsenin kösteklemesine izin olamaz. Bizim yapmamız gereken şey CHP’nin bütünlüğüne birliğine katkı koymaktır.

CHP'NİN OMURGASINI KİMSEYE EĞDİRTMEYİZ

CHP’nin omurgasını kimseye eğdirtmeyiz. CHP’yi eksenlerinden kaydırmaya da müsaade etmeyiz. Kimilerinin hoşuna gidecek diye CHP’nin politikasından, CHP’nin kimliğinden, CHP’nin öz benliğinden feda etmeye, ondan bir şeyler vermeye kalkanlarla, CHP’li bilinci içinde uğraşımızı sürdürürüz.

TARİHİ OKUMALILAR

Şimdiden kendisini yeni CHP diye ilan etmeye kalkanlara tavsiyem, CHP tarihini birkez daha okumalarıdır. Benim gibi gençlik kollarından yetişen, 53 yılını CHP’ye vermiş olanlara, PM üyeliği ile CHP’yle tanışanların bana söyleyecek hiçbir sözü yoktur.

KASTETTİKLERİ  KİŞİ BENİM

Tabi zaman içinde onlarda eğitilir. CHP’yi bilmeyenlere onlara da öğretiriz. Bizler Mustafa Kemal’in İsmet Paşa’nın Bülent Ecevit’in oturduğu koltuğa oturan insanların, kimliğine sahip çıkanların, öyle yüzeysel sözlerle, korku imparatorluğu yaratılıyor söylemiyle, kimleri kastettiğini bilmiyorum ama, galiba kastettikleri kişi benim.  Biz hayatımızda CHP’ye hizmet etmekle övünürüz.

CHP’nn bu yaşanan olayları da kısa zamanda aşacağını, CHP’nin iktidar yolundaki yürüyüşüne devam edeceğini, kendi benliğinden hiç fedakarlık etmeden, AKP’ye öykünerek, sağa yanaşarak, bir kısım CHP’ye oy vermemiş kimselere şirin görünerek, CHP’nin kimliğini bozamayacaklardır. CHP’lilerin içlerinin daha rahat olmasını diliyorum. Mustafa Kemal’in partisinin üzerine titriyoruz.

CHP'NİN KİMLİĞİNİ PAZARA ÇIKARAMAZLAR

Son zamanlarda tartışmaya açılan laiklik ilkesine de buradaki arkadaşlarım sonuna kadar sahip çıkacaklardır. Laiklik başka kavramlarla anlatılmaya çalışılamayacak kadar engin bir kavramdır. Laiklik bilimin ışığında, ulusal devletin, çağdaşlaşmanın demokratik hukuk devletinin olmazsa olmaz vazgeçilmez koşuludur. O yüzden CHP’nin bu kimliğini pazara çıkarmaya kimsenin gücü yetmeyecektir.

MUSTAFA KEMAL'İN SÖZÜ

O sevgili Ata’mızın çok özdeyişiyle, tarihin tanıdığı ender devrimcilerden Mustafa Kemal’in sözlerini hatırlatmak istiyorum.

“Devrim, güneş kadar parlak, güneş kadar sıcak ve güneş kadar bizden uzaktır. Yönümü daima o güneşe bakarak belirler ve öylece ilerlerim, ilerlerim; parlaklığı ve sıcaklığı ilerlememe izin verinceye kadar ilerlerim. Tekrar ilerlemeye devam etmek üzere dururum; tekrar o güneşe bakarak yönümü belirlerim.”

BİZ O DEVRİMCİLERDENİZ

Biz o devrimcilerdeniz arkadaşlar. Her engeli aşma kararlılığında insanlarız. O kararlılıkla görevimizi yapacağız.

Yangından mal kaçırırcasına, hemen Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı’na liste vermek doğru değildir. Çözüm hukukidir. Elbette çözüm yollarını bulacağız. Başsavcılık kendisine verilen her evrakı alır numara verir. Bende yarın bir evrak yollasam ona da numara verecektir.

Olağanüstü tüzük kurultayı istedik biz bugün. Bizim olağanüstü seçim kurultayı isteme yetkimiz yok. Olağanüstü kurultaya seçim maddesini eklemek, genel başkanın yetkisindedir.


PM’ye gelmeyerek, o kurultayın seçtiği organa tavır koyan genel başkana yakışan iş seçimli bir kurultay istemesiydi. O da her nedense birkaç olayda telaffuz eden, diline geldiği gibi konuşan genel başkanımız, böyle bir şey açıkladı mı? Ben bilmiyorum.

Tüzüğün 54. maddesine göre delegelerin seçimli kurultay isterlerse o kurultayın yapılması zorunlu olabilir. Eğer CHP’yi, yeni CHP olarak tarif edenler bunda ısrarlarını sürdürürlerse onun gereği yapılır.


Eğer kurultaya gidilirse aday olmayı düşünseydim ben sayın Kılıçdaroğlu’nun adaylığını desteklemezdim. Hayatımda bu tür konularda pişmanlık duymadım. Ben dün akşama kadar, 17 Mayıs’ta benim odamda, Kılıçdaroğlu’nu destekleyen Önder Sav olarak durdum. 

Geriye dönüp makarayı sararsak, yine aynı şeyi yapardım. Pişmanlık duymuyorum. Ben fazla isimlere takılmam. Sayın genel başkanın iş tutuş tarzıyla yürüyemeyeceğimi anladım. Onun anlayışıyla benim anlayışımın farklı olduğunu anladım.

 hurriyet

 



Bu haber 980 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,734 µs