En Sıcak Konular

Türkiye'den Suriye'ye imar, konut ve alt yapı desteği

3 Kasım 2010 16:28 tsi
Bayındırlık ve İskan Bakanı Mustafa Demir, resmi ziyaret amacıyla geldiği Suriye'deki temaslarını sürdürüyor. Dün Başbakan Muhammed Naji Utri tarafından kabul edilen, Demir bugün Suriyeli Mevkidaşı Ömer Kalavanji ile bir araya geldi. Yapılan ikili görüşm

Ömer Galavanji ise, imar ve iskan alanında Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak istediklerini ifade etti. Galavanji son görüşmeler ile özellikle inşaat, konut ve su arıtma tesisi konularında Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanmak adına büyük adımın atıldığını aktardı.

Daha sonra iki ülke yetkilisi tarafından Türkiye - Suriye İnceleme Komitesi Toplantı tutanağı imzalandı. Bakanların katılımı ile imzalanan tutanakta Suriye'nin; konut, tapu kadastro, yapı denetimi, ihaleler sistemi, atık su arıtma tesisleri, gibi bir çok alanda Türkiye'nin tecrübelerinden yararlanması ön görülüyor.

Öte yandan Türkiye, inşaat, yapı denetimi ve enerji verimliliği konusunda Suriye'ye destek verecek. Suriye'den gelecek bir heyet, Türkiye'deki bu alanlardaki tecrübelerini kendi ülkelerine taşıyacak. Buna ek olarak Türkiye İller Bankası Alt Yapı ve İçme Suyu başlığı altında Suriye'de 5 bin ve 10 bin kişilik yerleşim yerlerinde kurulacak olan atık su arıtma tesisleri ile ilgili teknik destek sunacak.

İmzalanan mutabakat zaptında ayrıca Türkiye, İskan ve Kentsel Dönüşüm başlığı altında KİPTAŞ ve Suriye İmar Müdürlüğü ilk olarak ortak bir şirket kuracak. Ardından Suriye'de pilot bölge seçilerek burada kurulacak konutlar ile ilgili gerek proje gerekse proje alanında Türkiye, Suriye'ye destek verecek.

Yapılan imza töreninin ardından Suriyeli Bakan Galavanji, Bakan Demir'e kahve fincanı takımı hediye etti. Bakan Demir de mevkidaşına bir çini hediye etti.

Bakan Demir ziyaret programı çerçevesinde ayrıca Suriye Devlet Başkanı Yardımcısı Asistanı Hasan Türkmani'yi makamında ziyaret etti. Türkmani, Demir'i ülkesinde görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek,"Bizim ülkemizdeki inşaat ve konut sıkıntısını biliyorsunuz. İnşallah bu konuda bize cömert destek verirsiniz. Destek vereceğinizden eminim" dedi.

Bakan, Demir'de Suriye'de çok önemli görüşmeler yapılığını belirterek, kardeş Suriye'ye her türlü desteği vermeye hazır olduklarını aktardı.

BAKAN DEMİR, SULTAN VAHDETTİN'İN ŞAM'DAKİ MEZARINI ZİYARET ETTİ

Yapılan ziyaretlerin ardından Bakan Demir, Şam'ın tarihi mekanlarını ziyaret etti. Bakan Demir ilk olarak Osmanlı'nın tarihi Süleymaniye Camisi'ni ziyaret etti. Bakan Demir, öte yandan Cami'yin hemen yanında bulunan ve Osmanlı şehzadelerinin yanı sıra Osmanlı'nın son Padişahı olan Sultan Vahdettin Han'ın mezarını ziyaret etti. Bakan burada okuduğu fatihanın ardından Şam'daki tarihi mekan ziyaretlerine devam etti.

(CİHAN)



Bu haber 632 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,582 µs