En Sıcak Konular

Önder Sav yeni yönetimde yok

3 Kasım 2010 16:10 tsi
Önder Sav yeni yönetimde yok CHP'nin yeni Genel Sekreteri Nihat Matkap oldu.

CHP'de tüzük krizi aşıldı, yeni yönetim kademesi belirlendi. Buna göre Genel Sekreter Önder Sav ile Grup Başkanvekili Hakkı Süha Okay Merkez Yürütme Kurulu'nda yer almadı. Partinin yeni Genel Sekreteri Nihat Matkap oldu. Gürsel Tekin de örgütlenme ve örgüt yönetimlerinden sorumlu oldu. 27-28 Kasım'da da olağanüstü kurultay toplanacak.

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun basın toplantısında açıklayacağı yeni MYK listesinde, Gürsel Tekin, Hurşit Güneş, İsa Gök, Süheyl Batum, Alaattin Yüksel, İzzet Çetin, Oğuz Oyan, Gülsün Bilgehan, Gökhan Günaydın, Umut Oran, Mehmet Ali Özpolat, Sencer Ayata, Melda Onur ve Nikat Matkap bulunuyor.

Yeni yönetim listesi şöyle:

GÜRSEL TEKİN: ÖRGÜTLENME VE ÖRGÜT YÖNETİMLERİ
HURŞİT GÜNEŞ: İDARİ VE MALİ İŞLER
İSA GÖK: SEÇİM VE HUKUK İŞLERİ
SÜHEYL BATUM: TANITIM, BASIN VE PROPAGANDA
ALAATTİN YÜKSEL: YEREL YÖNETİMLER
İZZET ÇETİN: MESLEK KURULUŞLARI, SENDİKALAR VE STK’LAR
OĞUZ OYAN: DIŞ İLİŞKİLER VE YURT DIŞI ÖRGÜTLENMELER
GÜLSÜN BİLGEHAN: KADIN ÖRGÜTLENMESİ VE KADIN KOLLARI
GÖKHAN GÜNAYDIN: GENÇLİK ÖRGÜTLENMESİ VE GENÇLİK KOLLARI
UMUT ORAN: EKONOMİK VE MALİ POLİTİKA
MEHMET ALİ ÖZPOLAT: HALKLA İLİŞKİLER
SENCER AYATA: AR-GE BYK PLATFORMU
MELDA ONUR: PARTİ İÇİ EĞİTİM
NİHAT MATKAP: GENEL SEKRETER

27-28 Kasım'da kurultay var

CHP'li Hakkı Suhay Okay da gelişmelerin ardından kameraların karşısına geçti, Parti Meclisi'nde 59 üyenin kabul, 2 çekimser, 2 red oyu ile 27-28 Kasım'da olağanüstü kurultay yapılmasının kararlaştırıldığını söyledi.

Okay, "CHP'nin 22-23 Mayıs'ta seçilen PM ve buradan çıkan MYK üyelerinin görevi kurultaya kadar devam etmektedir. Eğer seçimli bir kurultay olmazsa , bu görev öbür kurultaya kadar devam eder. Şu an meşru MYK, PM'de seçilen listedir" diye konuştu.

Önder Sav'dan açıklama...

CHP Genel Sekreteri Önder Sav'dan da  "CHP kimsenin babasının malı değildir. CHP Genel Başkanı disiplin suçu işlemiştir. Hukuku bilmeyenlere hukuku bildirmek bizim görevimizdir" dedi.


TÜZÜK KRİZİNDE SÜREÇ...

Sürpriz destek, sürpriz restleşmeye dönüştü. Uzlaştılar derken, karşılıklı kılıçları çektiler.

"Güçlü genel başkanlık içeren tüzüğü uygulayacağım" diyen Kemal Kılıçdaroğlu ile "Tüzük uygulanmasın" diyen Genel Sekreter Önder Sav karşı karşıya.

Lider "Parti meclisi toplanmayacak" dedi, Genel Sekreter kendine yakın üyelerle o toplantıyı yapmaya kalktı.

Üstelik Sav ve ekibi bu ay kurultay istedi; hem de tüzük kurultayı.

Genel Sekreter Önder Sav, güçlü genel başkanlık sınırlı yetkili genel sekreterlik öngören tüzüğün uygulanmasına karşı çıktı.

Ama lider Kemal Kılıçdaroğlu o tüzüğü uygulamak için parti meclisini toplantıya çağırdı. Çağırdı ama, son dakikaya kadar kapalı kapılar ardında görüşmeler yapıldı.

En son bu açıklamayı yapan genel sekreter dün gece lideriyle görüştü. CHP kulislerine dün gece yansıyan bilgi "uzlaştıklarıydı". Güne bu bilgi ile başlandı.

Gözler de 14.30'da başlayacağı duyurulan parti meclisine çevrildi, ama CHP genel merkezindeki hareketlilik öğle saatlerinde başladı.

O saatlerde Genel Sekreter Önder Sav kendisine yakın parti meclisi üyelerini genel merkeze 14. kattaki özel çalışma ofisine çağırdı ve onlardan tüzük kurultayı için tek tek imza almaya başladı.

İddialara göre, Kemal Kılıçdaroğlu "uzlaşma" çıktı denilen dün geceki görüşmede, Sav'a kimleri genel başkan yardımcılığına seçeceğini söylememişti. Listeyi göstermemişti.

14. katta Sav imza toplarken, lider Kemal Kılıçdaroğlu 12. kattaki makamındaydı ve genel merkezden haber merkezlerine son dakika bilgisi ulaştı: "Parti meclisi toplantısı iptal edilmiştir, genel başkan toplantıya katılmamıştır"

Oysa tam da bu saatlerde Önder Sav ve kendisine yakın olan 59 üye parti meclisi salonuna indi. 80 kişilik parti meclisinde, bu 59 üye topladıkları imzalarla 27 - 28 Kasım'da kurultay yapılmasını istedi.


UZMAN YORUMLARI....

Vatan Gazetesi Ankara Temsilcisi Bilal Çetin:
"Önder Sav ve ekibi kukla genel başkan olsun istediler. Parti işlerine pek karışmasın istediler. Bu tüzük sıkıntısı ortaya çıkınca da bu çatışma su yüzüne çıktı. Aslında bu yaşananlar sürpriz olmadı. Kavganın asıl nedeni asıl anlaşmazlık örgüt işlerinden sorumlu genel başkan yardımcısı kim olacak noktasında. Kılıçdaroğlu bu göreve Gürsel Tekin'in gelmesini isteyince sorun da gün yüzüne çıktı. Nihai hesaplaşma kurultayda görülecek. Kılıçdaroğlu, Sav kadar güçlü görünmeyebilir ama Sav'ın asıl mücadelesi bir yandan da Baykal ve ekibiyle de. Eğer Önder Sav ve ekibi başkanla çatışmayı şiddetlendirirse o zaman başka bir denge oluşabilir. O zaman onlar Baykal ve ekibinin desteğini alır gibi geliyor. "

Milliyet gazetesi yazarı Taha Akyol:
"Genel başkan bir karar vermiştir. Atamaları yapmıştır. Ama sayın Hakkı Süha Okay "bunlar yasa dışıdır, yeni seçilen MYK olmaz, eski MYK geçerlidir" diyor. Bu böyle olmaz. Hukuken öbürünü gayri meşru ilan etmek ilk defa oluyor. CHP'de savaş başlamıştır. Önder Sav ve ekibi büyük ihtimalle dava açar.

Başsavcının yaptığı uyarıyı dikkat alırsak, (kurultaya gerek yok) mevcut tüzük bundan sonra CHP'nin iç anayası ise bunu uygulayan Kılıçdaroğlu haklıdır. Yetkilidir. Başsavcının dediği doğru değilse Hakkı Süha Okay'ın dedikleri doğrudur. Sayın Kılıçdaroğlu şimdiye kadar parti içindeki dengelerle oynamak istemedi, uzlaşmak istedi.Ama artık bunun mümkün olmadığını gördü. Partinin hakimiyetini götürmek isteyen bir ekip var parti içinde. Kılıçdaroğlu masaya yumruğunu vurdu, radikal adımı attı diye düşünüyorum."

CNN TÜRK Haber Koordinatörü Yavuz Oğhan:
"Şu anda iki tane başkanlık divanı var. Hukuki açıdan bunu kim çözecek, bu mahkemeye gider. PM bugün toplandı, kurultay kararı aldı. Genel başkan bu işin içinde yok. Bu da mahkemelik gözüküyor."



Bu haber 1,116 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,747 µs