En Sıcak Konular

'Türkiye'ye yeni anayasa şart'

3 Kasım 2010 15:52 tsi
Venedik Komisyonu Başkanı Gianni Buquicchio, Türkiye'nin yeni bir anayasaya ihtiyacının çok açık olduğunu, referandum sonucunun da bunu teyit ettiğini söyledi.

Avrupa Parlamentosu Yeşiller Grubu'nun toplantısı için İstanbul'da bulunan Buquicchio, Cihan Haber Ajansı'nın (Cihan) yeni anayasa tartışmalarıyla ilgili sorularını cevapladı .

Referandumunun sonucunda anayasa değişikliklerinin kabul edilmesinin Türkiye için önemli bir adım olduğunu vurgulayan Buquicchio, tam anlamıyla Avrupa standartlarında bir anayasa için ise hala çalışılması gerektiğini vurguladı.

HSYK'NIN DURUMU ESKİYE GÖRE DAHA İYİ

Referandumun ardından hükümetin 'Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) ile yargıyı ele geçirdiği' yönündeki eleştirilere katılmadığını belirten Buquicchio, yargıdaki benzer seçimlerin Avrupa ülkelerinde de olduğuna dikkat çekti.

"Bu eleştirileri anlayamıyorum. Durum eskiye göre daha da düzeldi." diyen Buquicchio, sözlerine şöyle devam etti: "Referandumdan önce HSYK üyeleri Danıştay ve Yargıtay tarafından seçiliyordu. Ama artık bütün hakimler kendilerini temsil edecek kişileri seçme konusunda söz söyleme hakkına kavuştu. HSYK'nın 22 üyesinden sadece 10'unu hakimler kendileri seçiyor. Bu çok iyi bir gelişme."

Venedik Komisyonu Başkanı, bu tür eleştirilerin giderilmesi için kurumdaki üye dağılımının, yani kurula hakimlerin kendi seçtikleri üyelerle diğer yüksek yargı ya da meclis ve cumhurbaşkanı tarafından seçilenler arasında bir denge olması gerektiğinin altını çizdi.

YENİ ANAYASA İÇİN ACELE ETMEYE GEREK YOK

Baştan yepyeni bir anayasa yazmaya gerek olmadığını dile getiren Gianni Buquicchio, "Yürürlükteki anayasada zaten iyi maddeler var. Bence anayasa tekrar gözden geçirilerek, Avrupa standartlarına uymayan unsurlar çıkarılabilir ve çok daha tutarlı bir metin elde edilebilir. Ve belki de çok daha önemlisi anayasanın ve maddelerin uygulanmasıdır. Bu sadece Türkiye'ye has bir sorun değil. Diğer ülkelerde de benzer uygulama sorunları oluyor. İyi bir anayasa metni temelde önemli ama daha önemli olan ise bunun uygulanmasıdır." diye konuştu.

Hükümetin yeni bir anayasa için çalışmaları seçimden sonraya bıraktığının anlaşıldığını hatırlatan Buquicchio, toplumun her kesiminin sürece katkıda bulunması gerektiğine işaret etti.

"Anayasa değişikliği önemli bir iştir ve bunun için acele etmeye gerek yok." diyen Buquicchio, "Bütün siyasi partiler, sivil toplum örgütleri sürece katkıda bulunmalı. Üzerinde uzlaşabilen bir metin olmalı. Tabi ki herkesin aynı fikirde olması mümkün değildir, ama metin üzerinde azami mutabakat son derece önemlidir." dedi.

Avrupa Birliği'nin yargı alanındaki gelişmeleri 'not edeceğine' inandığını aktaran Gianni Buquicchio, sözlerini şöyle tamamladı: "Hem AB hem de Avrupa Konseyi bu gelişmeleri dikkate alacaktır. Türkiye, Konsey'in kurucu üyelerinden biri ve birkaç hafta sonra da başkanlığı altı aylığına devralacak. Ayrıca Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM) de konuyla yakından ilgileniyor. O yüzden tekrar söylüyorum. Acele etmeye gerek yok. Milletvekillerinin zaten şu anda anayasa değişikliklerinin uygulanması konusunda yapacak çok işleri var. Daha sonra da toplumun her kesimine danışarak, sivil toplum ve siyasi partilerin görüşlerine başvurarak yeni bir anayasa oluşturulmalı."

(CİHAN)



Bu haber 666 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,314 µs