En Sıcak Konular

İsrail İngiltere'yle stratejik diyaloğu kesti

3 Kasım 2010 14:39 tsi
İsrail İngiltere'yle stratejik diyaloğu kesti Tutuklanma korkusuyla İngiltere'ye gidemeyen İsrailli yetkililer, yeni bir diplomatik skandala imza attı

İsrail İngiltere'yle stratejik diyaloğu kestiğini açıkladı. Karara gerekçe olarak, İngiltere'de yürürlükte olan bir yasa gösterildi.

BBC'nin haberine göre, söz konusu yasa, İngiliz mahkemelerinin, ülkeyi ziyaret eden İsrail yetkilileri hakkında savaş suçu işledikleri gerekçesiyle dava açmalarına imkan veriyor.

Londra'yla staretejik diyaloğun kesildiği yönündeki açıklama ise İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague bölgeye yönelik ziyaretine başlarken yapıldı.

William Hague, İsrail ve işgal altındaki Filistin topraklarını ziyaret edecek.

"KÜÇÜK DÜŞÜRMEK İSTEDİLER"

İsrail yetkilileri, İngiltere'de Mayıs ayındaki genel seçimler sonrası kurulan koalisyon hükümetinin, eleştirdikleri yasayı değiştirmek için yeterli çabayı sarfetmediğini savundu.

İsrail Dışişleri Bakanlığı sözcüsü ise, İngiltere Dışişleri Bakanı William Hague'in küçük düşürülmesi için kasıtlı olarak bu kararın alındığına yönelik haberleri yalanladı.

"TUTUKLANMA ENDİŞESİYLE İLGİLİ YENİ DÜZENLEME"

Bu arada bugünkü Daily Telegraph gazetesi, Hague'in İsrail ziyaretinde Batı Şeria'daki işgali sivil itaatsizlik eylemleriyle protesto eden Filistinli gruplarla da biraraya gelmesinin İsrail'i rahatsız ettiğini yazdı. Ancak Hague'in, Netanyahu ile görüşerek, İsrail'in gönlünü alacağını kaydetti.

Habere göre Hague, İngiltere'yi ziyaret eden İsrailli yetkililerin, haklarında bu ülkede şahıslarca açılan davalar kapsamında tutuklanmasını önlemek için yeni bir düzenleme getirecekleri müjdesini verecek. Bu yıl başlarında İngiltere'de eski Dışişleri Bakanı Tzipi Livni hakkında, savaş suçu davası kapsamında tutuklama emri çıkartılmıştı.

BAKAN GEZİSİNİ İPTAL ETMİŞTİ

Geçtiğimiz günlerde, İsrail Başbakan Yardımcısı Dan Meridor, 9 Türk'ün öldüğü Mavi Marmara baskındaki rolü nedeniyle hakkında tutuklama emri çıkarılabileceği endişesiyle İngiltere'ye yapacağı ziyareti iptal etti.

İsrail basının verdiği bilgiye göre, istihbarat servisleri ile nükleer enerjiden sorumlu bakan da olan Meridor, dün Londra'ya gidecekti. Dışişleri ve adalet bakanlıklarının Meridor'u, İngiltere'de, İsrail ordusunun 31 Mayısta Mavi Marmara gemisine düzenlenen ve 9 Türk'ün öldüğü baskındaki rolü nedeniyle aleyhinde dava açılabileceği ve hakkında tutuklama emri çıkarılabileceği yolunda uyardıkları bildirildi.

Meridor, Başbakan Binyamin Netanyahu başkanlığındaki iç kabinenin de üyesi. Netanyahu, Mavi Marmara baskınıyla ilgili iç soruşturmayı yürüten Turkel Komisyonunda verdiği ifadede, iç kabinenin 26 Mayıstaki toplantısında operasyonu görüştüğünü, ancak askeri operasyonun detaylarının ele alınmadığını söylemişti.

ZİYARETLER BİR BİR İPTAL EDİLİYOR

İsrailli bakanlar ve siyasetçiler ile bazı üst rütbeli askeri yetkililer, geçmişte de İngiltere'ye yapacakları ziyaretlerden aynı endişeler nedeniyle vazgeçmişlerdi.

Eski Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Tzipi Livni, İsrail ordusunun 2009 yılı başında "Dökme Kurşun Operasyonu" adı verilen Gazze Şeridi'ne saldırısı sırasında savaş suçu işlediği gerekçesiyle, bir İngiliz mahkemesinin hakkında yakalama kararı çıkarması üzerine Londra gezisini iptal etmişti.

Emekli İsrailli generallerden Doron Almog, 2005'te, uçağı Londra'da havalimanına indiği sırada, İngiliz polisinin kendisini tutuklayacağına ilişkin duyum üzerine uçaktan inmeden tekrar İsrail'e dönmeyi yeğlemişti. Gazze'de bir evin bombalanıp 14 kişinin ölümünden sorumlu tutulan Almog hakkındaki karar, daha sonra iptal edilmişti.

Eski Genelkurmay Başkanı Moşe Ya'alon ile iç güvenlik servisi Şin Bet'in eski başkanı Avi Dichter'in de aralarında bulunduğu bazı başka  İsrailli yetkililer de geçen yıllarda, aynı gerekçelerle Londra ziyaretlerini iptal etmek durumunda kalmışlardı.



Bu haber 1,198 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,975 µs