En Sıcak Konular

Bu ittifak AB için sonun başlangıcı olur mu?

3 Kasım 2010 12:32 tsi
Bu ittifak AB için sonun başlangıcı olur mu? Britanya ve Fransa küresel güç olarak kalabilmek için savunmada ortak oluyor. Acil müdahale gücü ve nükleer tesis kurulacak.

AB çatısı altında buluşsalar da aralarında ezeli rekabetin sürdüğü Britanya ve Fransa savunma alanında görülmemiş işbirliğine gidiyor.

İki ülke, ekonomik kriz yüzünden savunma harcamalarında ciddi kesintiye giderken küresel oyuncu olarak kalabilmek için ortak askeri güç oluşturma, uçak gemilerini paylaşma ve nükleer araştırmaları birlikte yürütme konusunda anlaştı. Aylardır müzakereleri süren askeri ve nükleer işbirliği konusundaki iki anlaşma, dün Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy ve Britanya Başbakanı David Cameron tarafından Londra'da imzalandı.

50 yıllığına yapılan askeri anlaşmaya göre, 5 bin askerden müteşekkil ortak acil müdahale gücü oluşturulacak. Geçici bir üste üslenecek olan gücün muhtemelen İngilizce konuşan tek komutanı olacak. İki ülke 2020'den itibaren uçak gemilerini paylaşacak. Her ülkenin tek uçak gemisi olacak. Biri bakıma girince diğer gemi ortak kullanılacak. Nihai hedef sularda iki ülke için tek geminin yüzdürülmesi.

Anlaşmalar A400m kargo uçaklarının bakımı ve teknik tedarikte işbirliğini de öngörüyor. Nükleer anlaşmaya göre ise nükleer silahların testinde teknoloji paylaşımı olacak. Britanya'da nükleer test teknolojilerini geliştirmek için bir merkez kurulacak. Fransa'da ise nükleer silahların test edileceği bir tesis kurulacak. Fransa'nın doğusundaki Valduc'te bir nükleer simülasyon merkezi inşa edilecek. Britanya'da muhalefetteki İşçi Partisi anlaşmaların savunmada bağımlılık yaratacağı eleştirisini yöneltirken Cameron "Ortaklığa evet, egemenliği terk etmeye hayır. İki ülke de egemen devlet olarak kalacak" cevabını verdi.

Sarkozy de "Önlemler her iki ülkenin caydırıcılıktaki bağımsızlığına saygıyı esas alıyor" dedi. Cameron askeri harcamalarda dört yılda 60 milyar dolar kesinti öngören planı duyurmuştu.

Kaynak: Radikal



Bu haber 1,122 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,380 µs