En Sıcak Konular

Topal ördek!

3 Kasım 2010 12:32 tsi
Topal ördek! Obama kaybetti: Ayağı Ankara'da çok aksar mı? iyibilgi Ankara

Daha tam bitmedi. Ama bitmiş kadar oldu. Özellikle “Temsilciler Meclisi”ndeki sonuçlar Beyaz Saray için gerçek bir hayal kırıklığı oldu.

Daha sonuçlanmamış ama “kesinleşmiş” sonuçlara göre Obama, Temsilciler Meclisi’ndeki çoğunluğunu yitirdi.

Bilindiği gibi ABD yönetimi iki ayak üzerine kurulu. Temsilciler Meclisi (435  sandalye) ve Senato (100 sandalye) Beyaz Saray için hayati önemdi.

Dün gerçekleşen seçimlerden önce Obama’nın partisi Demokratlar her ikisinde çoğunluğa sahipti. Senato’da durumunu korudu. Korudu derken üstünlüğünü anlamında. Yoksa koltuk kaybetti. Seçimlerden önce durum; 59’a 41 Demokratlar lehine idi.

Yeni durum ise 51’e 46 yine Demokratlar’ın lehine (3 sandalyenin sonuçlara daha belli olmadı.) Cumhuriyetçiler kazansa da durum değişmeyecek. Çoğunluk korundu ama Senato rakamlarına göre ağır kayıp verildi.

Temsilciler Meclisi’ne gelince; oradaki tablo ne Senato ile ne de önceki durum ile kıyaslanacak gibi değil.

Seçimden evvel durum 255’e 178 Demokratlar’ın lehine idi. Bu yazının yayına hazırlandığı dakikalarda ise 183’e 239 Cumhuriyetçiler’in lehine! (13 koltuğa ilişkin sonuçlar henüz gelmedi. Ama zaten hepsini Demokratlar bile alsa-pek öyle durmuyor-sonuç değişmeyecek.) Yani kan kaybı inanılmaz: tam 60 sandalye Demokratlar’dan Cumhuriyetçiler’e gitti. Temsilciler Meclisi’nin bir genel seçim projeksiyonunu daha çok yansıttığının düşünülmesi de işin cabası.

Böylece Birleşik Devletler Başkanı Barack Obama artık tek ayağa mahkum.

Peki bundan sonra ne olacak?

1. Demokratlar ağır yaralandı.
2. Başkan, bundan sonra Cumhuriyetçiler’e ve bu partide
etkin “lobilere” daha çok muhtaç olduğu gibi, kendi partisi içinde de artık daha zayıf ve yine “o lobilere” daha muhtaç.
3. Uluslararası politikaya etkisi muhakkak olacak.
4. İlk ve hızlı etki ekonomide görülebilir. Obama politikaları sıkışacağı için özellikle hızla büyüyen, cari açığı ve fazlası bulunan ülkelerde dalga yaratabilir. Bu önemli!
5. Öte yandan Obama’nın uluslararası politikalarında Türkiye konusu, İsrail etkisine daha açık hale gelebilir. Temsilciler Meclisi artık hemen her konuda mayınlı.
6. Mesele sadece Türkiye ile ilgili de değil. Küresel satranç tahtasına kritik taşları Obama varyantlarına göre dizen birçok ülke, değişimden etkilenebilir. Bu etki, iç siyasi dinamikleri ve eğilimlere de yansıyabilir.
7. Ancak! Bütün iş elbette yine ABD Genel Seçimleri’nde biter. Soru şu: Obama ikinci kez kazanabilir mi? Çok mümkün. Zira elindeki gücü kısmen yitirmiş ve Cumhuriyetçiler’e yine nispeten eli açık hale gelmiş bir Başkan’ın bunu avantaja dönüştürmesi o denli mümkün ki, ABD’de “keşke Senato’yu da kaybetseydi” diyenler bile var! Önemli bir konu bu. Daha önce Bill Clinton döneminde oldu ve Clinton ikinci dönemi kazandığı gibi tarihe geçen bir Başkan oldu.

Bu nasıl mümkün olur?

8. Sır zaten burada; Eğer Obama bundan sonra başarısızlıkların sorumlusu olarak Temsilciler Meclisi'ni gösterebilirse, veya, büyük sorunların çözümü konusunda onları kamuoyu önünde "kurtuluşu" tıkayan unsur olarak gösterebilirse, hele hele Cumhuriyetçiler de şımarırsa... Bunu başarabilir mi? Hayli zor bir sanat göstermesi gerekecek. Cumhuriyetçiler hem oğul Bush hem de Clinton döneminden tecrübeli.

9. Kendi partisinin dinamilerine dikkat!

10. Obama’yı Başkanlığa taşıyan ülke içi dinamikler olduğu gibi yerinde duruyor. Üstelik Obama artık “safra”lardan da kurtulmuş durumda ve kaybedeceği bir şey da kalmamış halde. Yani ya ikinci kez seçilecek ya da tarihe sadece ilk zenci başkan olarak değil, en başarısız başkanlardan biri olarak geçecek.



Bu haber 1,871 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,848 µs