En Sıcak Konular

F-35 için Pentagon ve Ankara'da kritik toplantı

3 Kasım 2010 12:24 tsi
F-35 için Pentagon ve Ankara'da kritik toplantı Üreticileri arasında Türkiye'nin de yer aldığı F-35'lerin ek maliyeti Pentagon ve Ankara'yı alarma geçirdi.

Üreticileri arasında Türkiye'nin de yer aldığı F-35 savaş uçağı projesinde ortaya çıkan milyar dolarlık ek maliyetler Amerikan Savunma Bakanlığı'nın (Pentagon) gündeminde.

Projenin geleceğiyle ilgili 22 Kasım'da Pentagon'un Savunma Tedarik Komitesi'nde kritik bir toplantı gerçekleştirilecek. Uluslararası kaynaklar, projenin 3 yıl sarkabileceğini ve halihazırda 5 milyar dolarlık ek bir kaynağa ihtiyaç duyulduğunu belirtiyor. Maliyet artışları F-35'in üreticileri arasında yer alan Ankara'yı da alarma geçirdi. Bugün askerler ve sivil bürokratların katılımıyla mini bir zirve gerçekleştirilecek. Türkiye'nin finansman sorununun altından nasıl kalkacağı masaya yatırılacak.

Pentagon'un yaptığı hesaplamalara göre yeni nesil F-35 savaş uçağı projesinin maliyeti 382 milyar dolara kadar çıkabilir. Bu da ABD tarihinin en pahalı askeri projesi anlamına geliyor. F-35'in üreticileri arasında ABD ile birlikte İngiltere, İtalya, Danimarka, Norveç, Avustralya, Kanada, Hollanda ve Türkiye yer alıyor. ABD, F-35 uçaklarından 2.457 adet alacak. Savunma bütçesini kısan İngiltere ise satın alacağı uçak sayısını azaltabileceği sinyallerini verdi.

İlk teslimatı 2014'te gerçekleşmesi gereken proje için Türkiye 10 milyar dolar bütçe ayırmıştı. Ancak uçaklar teslim edilmeden maliyetler gerekçe gösterilerek Türkiye'ye 4 milyar dolar ek fatura çıkarılması işleri karıştırdı. Savunma Sanayii Müsteşarlığı, ilave maliyetin finansmanı için Genelkurmay'ın isteği doğrultusunda Hazine'nin kapısını çaldı. Başkent'te şimdi, artan maliyet karşısında Hazine'nin takınacağı tavrın projenin geleceğini belirleyeceği konuşuluyor.

22 Kasım'da Pentagon'da yapılacak olağanüstü toplantı, projenin geleceği ve Türkiye'nin takınacağı tutum açısından da büyük önem taşıyor. Uçakların teslimatında yaşanacak gecikmenin ise radar sistemleri yazılımı ve uçakların kısa mesafeli iniş ve kalkışlarında yaşanan teknik sorunlardan kaynaklandığı dile getiriliyor. Projenin ortakları arasında yer alan Kanada ve Hollanda gibi ülkelerde ise artan maliyetler seçimler öncesi propaganda malzemesi olarak kullanılıyor.

Kaynak: Zaman



Bu haber 565 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,622 µs