En Sıcak Konular

Rusya, internette 19,5 milyar dolar harcadı

3 Kasım 2010 10:56 tsi
Citibank ve Google Rusya'nın birlikte gerçekleştirdikleri çalışmaya göre 2010'da Rus halkı internet üzerinden toplam 19,5 milyar dolar harcama gerçekleştirdi. Büyük çoğunluğunu uçak ve tren bileti, telefon ödemeleri ve müzik alımlarının oluşturduğu sana

Rusya gayri safi milli hasılasının sadece yüzde 0,5'lik bir kısmını oluşturan piyasanın hızla büyüdüğü ve alınacak çok yolun olduğu belirtiliyor. Google Rusya'nın ekonomi sorumlusu Konstantin Kuzmin The Moscow Times'a yaptığı değerlendirmede, Rusya'da 40 milyon internet kullanıcısı olduğunu, büyük çoğunluğun ürünleri seçmek ve inceleme yapmak için interneti tercih ettiğini söyledi. Kuzmin'e göre Rusya'da e-marketin geleceği çok parlak.

Citibank'tan Andrey Oberemok ise piyasanın kriz döneminde de büyümeye devam ettiğine dikkat çekti. "Bir çok Rus şirket pazarlama, tanıtım ve satışları internete tanıyor. Burada maliyetler çok düşük" bilgisini verdi.

Ocak 2008'den bu yana internetten alış veriş yapanların yüzde 29'unu telefon ödemeleri için sanal ortamı tercih ediyor. Ortalama kişi başı harcama 548 ruble (18 dolar). Tren bileti alanlar yüzde 14'le ikinci sırada yer alırken, sanal ortamı kullananların yüzde 10'u ise müzik alımı gerçekleştirmiş.

ERKEKLER DAHA FAZLA SANAL ALIŞ VERİŞİ TERCİH EDİYOR

İnternette harcanan para açısından ise uçak bileti alımları yüzde 35'le en büyük pastayı oluşturuyor. Tren biletleri için harcanan para yüzde 13'lük bir paya sahip olurken, turizm acentalarına yapılan ödemeler yüzde 7 ile üçüncü sırada yer alıyor. Telefon ödemeleri ise dördüncü sırada.

Ocak 2008-Eylül 2010 dönemini kapsayan çalışmaya göre internetten alış veriş yapanlar genelde tek yaşayan, genç ve eğitimli grup. Erkeklerin internetten alış veriş yapmaları ise kadınlara göre iki kat daha fazla.

Troika Dialog uzmanı Anna Lepetuhina da yaptığı değerlendirmede online harcamaların çalışmanın elde ettiği sonuçlardan çok daha fazla olduğunu söyledi. Yandex.Dengi üzerinden yapılan alış verişler kredi kartı kullanılmadan yapıldığı için araştırmada yer alamadı. Lepetuhina'ya göre sanal alış verişlerin yeterince güvenli olamaması setktörün en zayıf noktasını oluşturuyor.

(CİHAN)



Bu haber 582 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,475 µs