En Sıcak Konular

Yalçınkaya, CHP'yi karıştırdı!

3 Kasım 2010 09:17 tsi
Yalçınkaya, CHP'yi karıştırdı! 
Partide hesaplar alt üst oldu; Başsavcı'nın açıklamasına en sert tepkiyi bakın kim verdi...

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın CHP'ye gönderilen tüzük uyarısının "kurultay toplanmasını gerektirmediği" yönündeki açıklamaları, CHP'deki hesapları alt üst etti. Meclis kulislerinde, "CHP'nin iç işlerine karışıyor" ve "Yalçınkaya, Kılıçdaroğlu'nu kurtarmak istedi" yorumları yapılırken, Yalçınkaya'ya en sert tepki, "kurultayda tüzük ertelemesinin hukuki dayanağı olmadığı ve Merkez Yönetim Kurulu'nun (MYK) yok hükmünde bulunduğu" iddiasını ortaya atan CHP'nin hukukçu kökenli, Konya Milletvekili Atilla Kart'tan geldi. Kart, Başsavcı'nın "fahiş ölçüde hukuki hata yaptığını" söyleyerek, "MYK'yı ibra yetkisi sadece kurultaydadır. Başsavcı, kendi yazısının içeriğini bile görmezden gelerek, fahiş ölçüde hukuki hata yapmıştır" dedi.

YALÇINKAYA PARTİYİ KARIŞTIRDI

CHP'nin, Parti Meclisi (PM) öncesi, Başsavcı Yalçınkaya'nın daha önce örneği görülmemiş şekilde parti içi işleyiş ile ilgili açıklama yapması, CHP'de büyük tartışma oluşturdu.. Konya Milletvekili Kart, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yazısında da vurgu yapılan Siyasi Partiler Yasası'nın (SPY) 14/5. maddesini anımsatarak, "22-23 Mayıs 2010 tarihindeki kurultaydan bu yana MYK ve MYK'nın atama ve harcamalar dahil tüm kararları yok hükmündedir. Kurultayda genel başkanlık seçiminden sonraki süreçte kurultay iradesi, usulsüz önerge ile görevi kötüye kullanmak pahasına sakatlanmıştır. Sakatlanan kurultayın iradesinin sakatlığı ancak kurultayda giderilir. PM'nin sakatlanmadığını varsaysak da, MYK yok hükmündedir. MYK kararları yok hükmündedir" dedi.

KURULTAY ZORUNLUDUR

"PM toplandı yeni MYK'yı seçti, eski MYK'yı kim ibra edecek? PM ibra edemez. Siyasi Partiler Yasası'nın (SPY) 14/5. maddesine göre ibra yetkisi sadece kurultaydadır. Bu nedenle kurultay toplanması zorunluluktur" diyen Kart, Yalçınkaya'nın açıklamasının hukuki değerinin bulunmadığını söyleyerek, şunları söyledi:

"Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, karar mercii değil, iddia, talep ve görüş merciidir. Başsavcı, kendi yazısının içeriğini bile görmezden gelerek fahiş ölçüde hukuki hata yapmıştır. Görüşünün hiçbir hukuki değeri yoktur."

MERKEZDE AKŞAM ZİRVESİ

Yeni tüzük uygulaması nedeniyle yollarını ayırma noktasına gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğluve Genel Sekreter Önder Sav ise dün akşam genel merkezde dar kadrolu zirve gerçekleştirdi. Yetkilerini kısıtlayan yeni tüzüğün uygulanmasına karşı olan Sav, tüzük kurultayı toplanması ve eski tüzüğün uygulamaya konulmasını, aksi takdirde seçimli kurultaydan yana olduğu görüşünü tekrarladı. Sav ile Kılıçdaroğlu arasındaki anlaşmazlık konularından birisi de, MYK'da yer alacak yeni isimler. Kılıçdaroğlu, Bilim, Yönetim ve Kültür Platformu (BYKP) Başkanı Sencer Ayata ile PM üyesi Enver Aysever'e, yeni MYK'da görev vermek istiyor. Ancak Sav, bu isimlere şiddetle itiraz ediyor. Kılıçdaroğlu ve Sav arasında PM öncesi son dakikaya kadar pazarlığın sürmesi bekleniyor.

PM'DE TAMAM YA DA DEVAM

Kılıçdaroğlu ve Sav arasında anlaşma olmaması durumunda PM'den, "tüzük kurultayı" ve "seçimli olağanüstü kurultay" kararının çıkması bekleniyor. Kurmayları ile genel merkezde seri değerlendirme toplantıları yapan Sav, MYK'nın istediği gibi şekillenmemesi durumunda, tüzük kurultayı önergesi verilmesi talimatı verdi. Sav ekibinin, PM'de tüzük kurultayı önergesini imzaya açması durumunda ise, Kılıçdaroğlu'nun "seçimli kurultay" kararı alacağı belirtiliyor.

GERGİNLİK GRUBA DA YANSIDI

CHP'de tüzük krizi gerginliği partinin dünkü grup toplantısına da yansıdı. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Başbakan Kemal", "Umudumuz Baykal" sloganları ile karşılandı. Kılıçdaroğlu'nun konuşması da sık sık sloganlarla kesildi. CHP Genel Sekreteri Önder Sav, salona girerken, küçük bir grup tarafından alkışlanırken, kurultay çağrısı yapan eski Genel BaşkanDeniz Baykalise Kılıçdaroğlu'nun kürsüye anons edildiği sırada salona girdi. Baykal'a destek verilmemesi dikkat çekti.

SOĞUK TOKALAŞMA

Genel Sekreter Sav'ın medyaya uzun açıklama yapması ve sürekli gülümsemesi dikkat çekerken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Yalçınkaya'nın "kurultaya gerek olmadığı" yönündeki açıklamasının Sav'ı memnun ettiği yorumları yapıldı. Grup salonuna giren Kılıçdaroğlu, Sav ile tokalaştı. Ancak Kılıçdaroğlu'nun Sav'ın yüzüne bakmadan tokalaşması dikkat çekti. MYK'nın ardından Kılıçdaroğlu ile Sav arasında gerginlik yaşandığı dün medyaya yansımıştı. Kılıçdaroğlu'nun salona üç koruma ile gelmesi dikkat çekerken, Meclis görevlilerinin de güvenlik önlemleri dikkat çekti. Korumalar ve görevlilerle, partili ziyaretçiler arasında Kılıçdaroğlu'nun yanına gitme konusunda sık sık kısa süreli tartışmalar yaşandı.

GEREĞİNİ YAPARIM

Bu arada Genel Sekreter Önder Sav, partisinin grup toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. "Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya, gerekli cevabı verdi. CHP'de kurultay gereksinimi yok" diyen Sav, Kılıçdaroğlu ile aralarında gerginlik olduğu yönündeki haberleri "gülünç" bulduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu'na genel başkan adaylığı konusunda destek verdiğini, o günden bu yana düşüncelerinde herhangi bir değişiklik olmadığını belirten Sav, "Ben ne yaptığımı biliyorum. CHP'nin yükümlülüğünün, sorumluluklarının neyi gerektirdiğini biliyorum. O sorumluluklar doğrultusunda CHP'de uzun yıllar yöneticilik yapmış, kararlı bir insanın tavrını sürdürüyorum. Benim Sayın Genel Başkan'la hiçbir ayrılığım yoktur. Ayrılığım olsa onu çekecek, taşıyacak insanlardan da değilim, gereğini yaparım" dedi.

Tüzük kurultayı istediği yönünde bir demeç vermediğini de vurgulayan Sav, "Benim ağzımdan şimdiye kadar duydunuz mu? Ben düşüncemi parti içindeki organlara söylerim, parti içi meselelerimedyaile bölüşmem" dedi.

BAYKAL CEPHESİ KURULTAYDA ISRARLI

Süreci yakından takip eden eski Genel Başkan Deniz Baykal'ın, Başsavcı Yalçınkaya'nın açıklamaları karşısında şaşırdığı belirtiliyor. CHP grup toplantısına katılan Baykal, Meclis'te soruları yanıtlamazken, kurmayları ile yaptığı değerlendirmede, kurultay toplanması gerektiği yönündeki görüşünü tekrarladı.

Genel Sekreterlik makamının yetkilerini kısıtlayan yeni tüzüğün uygulanmasında ısrarlı olan Baykal, önceki günkü (pazartesi) MYK'nın, partideki "iki başlılığı" ortaya çıkardığını bu nedenle, PM'nin kurultayda yenilenmesi gerektiğini savunuyor. Baykal, olası seçimli kurultayda kendisine yakın isimleri yönetime sokmak istiyor. Baykal'ın olası kurultayda hedefindeki isim ise, Genel Sekreter Önder Sav ve yakın kadrosu.

KILIÇDAROĞLU, ADIM ATAMIYOR

Ancak PM'de gücü bulunmayan Baykal, bu nedenle Kılıçdaroğlu'nun seçimli kurultay toplamasını istiyor. Kılıçdaroğlu'nu dolaylı isimlerle iknaya çalışan Baykal, Kılıçdaroğlu'nun güvenini sağlamak için ise, kamuoyuna genel başkan adayı değilim mesajı veriyor.

Kılıçdaroğlu, Baykal ve Sav kanadı arasındaki savaşta taraf olmak istemiyor ancak Sav ekibinin, Genel Merkez'deki gücü nedeniyle istediği adımları da atamıyor.

bugün

 



Bu haber 726 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,379 µs